Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat recent că timpul se epuizează pentru eliminarea riscului reprezentat de Brexit pentru contracte cu instrumente derivate de ordinul miilor de miliarde de lire sterline, amplificând presiunile pentru ca Uniunea Europeană să ia măsuri, transmite Bloomberg, potrivit news.ro.
Dacă Uniunea Europeană nu va lua măsuri temporare, aşa cum a procedat guvernul britanic, ieşirea Marii Britanii din UE, în martie 2019, ar putea declanşa un haos pe pieţele financiare. Companiile ar putea să fie incapabile să onoreze poliţe de asigurare şi contracte pentru instrumente derivate în valoare de până la 96.000 de miliarde de lire (127 mii de miliarde de dolari), a afirmat şeful băncii centrale la publicarea Raportului de Stabilitate Financiară bianual.
Banca Angliei a notat că Marea Britanie a anunţat unele măsuri în vederea unei soluţii, care includ angajamentul de a acorda permisiuni temporare, dacă acestea vor fi necesare, şi a subliniat că deocamdată UE nu a luat măsuri similare. Problema continuităţii contractelor este presantă în special în privinţa contractelor derivate care nu au trecut prin casa de cliring, tranzacţii directe între două entităţi reglementare, de obicei bănci.
"UE nu a indicat soluţia proprie pentru aceste probleme fundamentale, care vor avea un impact material mai mare asupra costurilor şi disponibilităţii finanţării pe continent, în eventualitatea improbabilă a unui Brexit dezordonat. Aceste probleme nu pot fi rezolvate de sectorul privat", a spus Carney.
Guvernatorul a adăugat că au mai rămas doar nouă luni pentru rezolvarea problemei. Banca Angliei a avertizat periodic în legătură cu problema contractelor transfrontaliere. Companiile vor avea dificultăţi să rezolve aceste probleme pe cont propriu, aşa că autorităţile trebuie să intervină, potrivit băncii centrale.
Cele mai recente estimări ale Băncii Angliei referitoare la riscurile Brexitului nu au fost îmbunătăţite comparativ cu cele din luna martie. Contracte derivate de 29.000 de miliarde de lire, fără cliring, sunt în pericol, pe lângă 10 milioane de deţinători de poliţe de asigurări din Marea Britanie şi alţi 38 de milioane din UE.