Banca Angliei ştie că trebuie să crească dobânda, dar nu poate să zdrobească iluzia creşterii

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2017

Banca Angliei ştie că trebuie să crească dobânda, dar nu poate să zdrobească iluzia creşterii
CĂLIN RECHEA

Banca Angliei ştie cum sunt creaţi banii în economia modernă, după cum o arată analizele publicate în buletinul trimestrial din T1 2014. În studiul cu titlul "Crearea banilor în economia modernă" se arată că "majoritatea banilor din economia modernă este creată de bănci prin acordarea de credite".

Creşterea necontrolată a creditării a condus la declanşarea crizei globale la sfârşitul deceniului trecut, iar măsurile adoptate de marile bănci centrale au avut ca scop susţinerea cu orice preţ a acestei tendinţe, deoarece alternativa era prăbuşirea sistemului economic construit pe baza creditului ieftin.

Tot Banca Angliei, alături de celelalte bănci centrale, ştie că "volumul banilor creaţi în economie depinde, în ultimă instanţă, de politica monetară, implementată mai ales prin stabilirea nivelului dobânzilor".

După 10 ani de măsuri neconvenţionale, care includ tipărirea directă şi dobânzi zero sau chiar negative, conducătorii băncilor centrale încearcă să ne convingă că acestea au avut succes şi a venit momentul "normalizării" politicii monetare.

Oare aşa să fie? Dacă răspunsul este afirmativ, de ce nu sunt însoţite declaraţiile şi de acţiuni pe măsură? De ce vin doar avertismente din partea bancherilor centrali la adresa instituţiilor financiare, care au devenit, între timp, maeştri ai hazardului moral? Pentru că o creştere a dobânzilor ar conduce la demolarea iluziei construite cu atâta trudă în ultima decadă?

Un astfel de avertisment a lansat recent şi Alex Brazier, director executiv în cadrul Băncii Angliei şi membru al Comitetului de Politică Financiară.

Brazier a prezentat analiza ""Debt Strikes Back' or "The Return of the Regulator'?" la Institute for Risk and Uncertainty din cadrul Universităţii Liverpool, unde a expus pericolul reprezentat de creşterea datoriilor gospodăriilor pentru stabilitatea financiară.

Conform datelor de la Banca Angliei, creditul de consum a crescut foarte rapid în ultimul an, cu o rată anuală de 10%, în condiţiile în care veniturile gospodăriilor au crescut cu doar 1,5%.

În ceea ce priveşte creditul auto, evoluţia este deosebit de îngrijorătoare. Oficialul Băncii Angliei a declarat că achiziţia a 4 din 5 automobile este finanţată prin credit, faţă de un raport de 1 la 5 în 2006. Creditul auto din Marea Britanie a crescut cu 15% faţă de anul trecut şi s-a dublat în ultimii 4 ani.

O creştere anuală de 3% a creditului ipotecar nu pare la fel de îngrijorătoare la prima vedere, dacă nu se ia în considerare deteriorarea calităţii sale. "În ultimii 2 ani, ponderea finanţărilor pentru care se înregistrează un raport între credit şi venitul gospodăriei de peste 4 a crescut de la 19% până la 26%", se arată în prezentarea lui Alex Brazier.

Raportul dintre preţul mediu al locuinţelor şi venitul mediu al gospodăriilor a crescut accelerat în ultimii 3 ani, conform datelor de la Banca Angliei, şi a ajuns la circa 4,5, o valoare foarte apropiată de maximul înregistrat în 2007 (n.a. un raport mai mare decât 4 este considerat indicator al unei bule imobiliare).

Dar dacă acum este altfel în Marea Britanie? Greu de crezut. În T1 2017, economia a crescut cu o rată anuală de 2%, în condiţiile unei scăderi a ratei şomajului până la 4,6%, cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani. În ultimele 3 luni, indicele core al preţurilor a crescut cu o rată anuală medie de 2,5%, după o creştere medie de 1,8% în perioada precedentă similară. Ultimele date oficiale arată o rată a inflaţiei de 2,6% în iunie 2017, în scădere de la 2,9% în luna precedentă.

De ce nu se majorează atunci dobânda de politică monetară? Pentru că iluzia se va destrăma instantaneu.

"În urmă cu 10 ani, un sistem financiar nesigur a determinat apariţia unei crize financiare şi a unui dezastru economic", se arată în prezentarea oficialului Băncii Angliei, deoarece "băncile şi supraveghetorii lor au ignorat faptul că datoriile mari înseamnă şi un risc mai mare".

Lecţia crizei nu a fost uitată, ci este, pur şi simplu, ignorată, iar Banca Angliei se mulţumeşte doar cu exprimarea îngrijorării, în loc să ia măsurile necesare.

"Alex Brazier avertizează că într-o perioadă marcată de o bună performanţă economică şi pierderi reduse din creditare, băncile pot intra într-o spirală a automulţumirii, unde sunt dominante criteriile relaxate de creditare", se arată în comunicatul de presă al Băncii Angliei care a însoţit publicarea articolului semnat de directorul responsabil cu strategia de stabilitate financiară.

Noua dinamică nesustenabilă a creditării nu este specifică doar Marii Britanii. Banca Centrală Europeană urmează acelaşi "scenariu", iar la noi Banca Naţională se preface că nu observă creşterea explozivă a creditului ipotecar în lei.

Cercul vicios al hazardului moral îşi va continua "rotaţia" până când se va lovi, din nou, de zidul realităţii.

Iar atunci vom descoperi că băncile centrale sunt instituţii deosebit de "inovative", dar numai când este vorba despre identificarea vinovaţilor de serviciu, care nu au trecut niciodată prin "templele" monetare ale lumii moderne.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci nici Banca Angliei nu o sa mareasca dobanzile pana nu vor fi obligati sa o faca....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb