Banca Carpatica şi-a redus pierderile, la 42 de milioane de lei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2017

Banca Carpatica şi-a redus pierderile, la 42 de milioane de lei

Banca Comercială Carpatica (BCC) a raportat o pierdere de 42,05 milioane de lei în 2016, în scădere cu 44% faţă de 2015, potrivit raportului preliminar, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform raportului, Banca şi-a propus prin Planul de activitate să realizeze în a doua parte a anului 2016 o reorganizare a activităţii, a forţei de vânzare şi a reţelei teritoriale concomitent cu un program consistent de reducere a costurilor administrative, şi, în aceste condiţii, prin Bugetul aprobat în iulie 2016, banca şi-a propus ţinte ambiţioase în sensul păstrării veniturilor nete din dobânzi şi comisioane la nivelul din anul anterior: "Banca raportează la finele anului un grad de realizare a Bugetului de 81% în cazul veniturilor nete din dobânzi şi de 93% în cazul veniturilor nete din comisioane, pe fondul unei performanţe mai reduse a vânzărilor de credite noi decât anticipat, însă în contextul păstrării unei clientele active şi cu un nivel constant de tranzacţionare şi în contextul reducerii cheltuielilor cu dobânzile pentru depozitele atrase de la populaţie şi agenţii economici".

Banca mai precizează că, în Bugetul pentru anul 2016, şi-a asumat un nivel de recuperare (venituri) din creditele scoase în afara bilanţului de 18,6 milioane lei pentru a fi realizat în a doua jumătate a anului 2016, nivel de trei ori mai mare decât sumele realizate în anul anterior (2015) şi similar cu totalul veniturilor de acest tip realizate în ultimii 3 ani cumulat (în anii 2013-2015 s-au realizat astfel de venituri în total de 19,2 milioane lei): "Banca a reuşit să atingă în 2016 un nivel al recuperărilor din credite scoase în afară bilanţului de 23,8 milioane lei, reprezentând un nivel de realizare de 128% a acestui obiectiv bugetar, cu un impact pozitiv în rezultatul final mai bun cu 5,214 milioane lei.

În ce priveşte creditele neperformante bilanţiere, în pofida faptului că banca a scos înafara bilanţului credite acoperite integral cu provizioane în suma totală de 88 milioane lei, banca a realizat recuperări de credite neperformante bilanţiere în valoare totală de 85 milioane lei, generând reluări de provizioane aferente creditelor neperformante, în urma cărora cheltuiala (netă) aferentă ajustărilor pentru deprecierea creditelor şi avansurilor acordate este cu 4,442 milioane lei (-13%) mai mică decât nivelul bugetat pentru 2016.

Cumulat, din cele două categorii de mai sus (recuperări de credite neperformante bilanţiere şi extrabilanţiere) impactul pozitiv în rezultatul net faţă de buget este de 9,656 milioane lei şi cu 35,279 milioane lei mai bun decât în anul precedent".

Banca precizează că a realizat obiectivul bugetat de reducere a cheltuielilor operaţionale cu -19 milioane lei faţă de anul precedent, la nivelul de 115,9 milioane lei, fără o deviaţie semnificativă de la nivelul bugetat de 115 milioane lei: "Acest nivel al cheltuielilor operaţionale include şi o valoare de 1,25 milioane lei reprezentând costuri de fuziune parţial realizate în cursul anului 2016, acestea nefiind de natura cheltuielilor recurente şi care nu au fost incluse în cheltuielile operaţionale bugetate".

Reprezentanţii instituţiei precizează că cheltuielile de personal au scăzut cu -11% faţă de anul precedent ca urmare a reducerii numărului de angajaţi activi (de la 866, la 31 decembrie 2015, la 626, la 31 decembrie 2016). Scăderea cu -27% a numărului de personal este în linie cu planul de reducere a costurilor, aprobat prin Planul de activitate pentru anul 2016.

Anul trecut, acţionarii Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica au decis fuziunea celor două bănci.

Recent, Tribunalul Bucureşti a solicitat clarificări de natură formală privind fuziunea, amânând demersul.

La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţinea 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica.

La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank). Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tribunalul București a respins a 2-a oară fuziunea în 13 feb ca neîntemeiată. De ce nu informați corect cititorii Bursa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb