Banca Centrală a Germaniei şi CE lansează noul program de asistenţă tehnică destinat Balcanilor de Vest

G.D.
Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2022

Banca Centrală a Germaniei şi CE lansează noul program de asistenţă tehnică destinat Balcanilor de Vest

Banca Centrală a Germaniei şi Comisia Europeană (CE) lansează noul program finanţat de Uniunea Europeană (UE), în vederea sprijinirii în continuare a băncilor centrale şi a agenţiilor de supraveghere bancară din statele candidate şi potenţial candidate la UE, din Balcanii de Vest, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Banca Centrală a Germaniei împreună cu 19 bănci centrale naţionale din cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) şi cu Banca Centrală Europeană (BCE) au lansat astăzi un program finanţat de UE, beneficiarii acestuia fiind Banca Centrală a Albaniei, Banca Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Agenţia Bancară a Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei, Agenţia Bancară a Republicii Srpska, Banca Centrală a Republicii Kosovo, Banca Centrală a Muntenegrului, Banca Naţională a Republicii Macedonia de Nord şi Banca Naţională a Serbiei. Scopul acestui program este de a consolida în continuare capacităţile instituţionale ale instituţiilor beneficiare finale, în special prin îmbunătăţirea instrumentelor analitice şi de politică, şi prin preluarea celor mai bune standarde internaţionale şi europene în practicile naţionale. UE a alocat 3 milioane de euro pentru acest program din Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA III).

La evenimentul de lansare organizat astăzi de Banca Centrală a Italiei, prim-viceguvernatorul Luigi Federico Signorini a reafirmat importanţa cooperării tehnice internaţionale drept instrument pentru dialogul instituţional, ce contribuie la construirea prosperităţii şi a păcii. Semnificaţia strategică a acestui proiect în cadrul mai extins al aderării la UE este subliniată de scopul şi de amploarea programului, fiind deosebit de relevantă în circumstanţele actuale caracterizate prin răspândirea provocărilor geopolitice, economice şi financiare, subliniază sursa citată.

Reprezentantul Direcţiei Generale a Comisiei Europene pentru Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea, domnul Florian Hauser, a subliniat faptul că "programul reprezintă o contribuţie importantă pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice şi consolidarea cadrului instituţional din Balcanii de Vest. Acesta sprijină procesul de pregătire a băncilor centrale din Balcanii de Vest pentru integrarea în cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale". Doamna Alexandra Hachmeister, director general în cadrul Băncii Centrale a Germaniei, a evidenţiat importanţa obţinerii unor rezultate durabile şi relevanţa consolidării relaţiilor.

Pe parcursul următoarelor 36 de luni, Banca Centrală a Germaniei împreună cu băncile centrale partenere şi cu BCE vor organiza un program regional intensiv de formare, pe aspecte cheie legate de activitatea băncilor centrale şi de supraveghere. Programul de formare se va concentra în special pe domeniile privind lupta împotriva spălării banilor, supravegherea bancară, stabilitatea financiară, protecţia consumatorilor de produse sau servicii financiare şi incluziunea financiară, rezoluţia bancară, comunicarea, pieţele financiare, tehnologia informaţiei, cercetarea în sfera politicii monetare, sistemele de plată, statisticile, integrarea în UE, politicile de guvernanţă, contabilitatea şi auditul intern. De asemenea, vor fi organizate trei ateliere de lucru pentru factorii de decizie pe tema politicilor în domeniile sistemelor de plată, gestionării numerarului şi guvernanţei. În plus, pe lângă evenimentele regionale de formare, programul va sprijini implementarea unor măsuri bilaterale specifice.

Programul este implementat de către Banca Centrală a Germaniei, în calitate de coordonator, în parteneriat cu băncile centrale naţionale din Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Slovacia. De asemenea, Banca Centrală Europeană va contribui la implementarea proiectului, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb