Banca centrală a Turciei a redus ieri dobânda de referinţă cu 1,5 puncte procentuale, la 9%, şi a decis să încheie ciclul său de relaxare a politicii monetare, invocând riscuri crescute de inflaţie, transmite CNBC, potrivit News.ro.
Instituţia a fost sub o presiune constantă din partea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a continua să reducă dobânzile, în ciuda creşterii inflaţiei, care a atins în octombrie 85,5% în termeni anuali, pe măsură ce preţurile alimentelor şi ale energiei au continuat să crească.
"Având în vedere riscurile crescânde privind cererea globală, Comitetul a evaluat că dobânda actuală de politică monetară este adecvată şi a decis să încheie ciclul de reducere a acesteia, care a început în august", a spus banca centrală într-un comunicat.
Potrivit lui Erdogan, creşterea ratelor dobânzilor, în conformitate cu băncile centrale din întreaga lume, ar dăuna economiei turce, o insistenţă despre care economiştii sugerează că a provocat o devalorizare semnificativă a lirei turceşti şi a determinat agravarea inflaţiei.
Preşedintele şi-a declarat în repetate rânduri scopul de a reduce rata dobânzii a ţării la o singură cifră până la sfârşitul acestui an.
"În timp ce consecinţele negative ale constrângerilor de aprovizionare în unele sectoare, în special cele alimentare de bază, au fost atenuate de soluţiile strategice facilitate de Turcia, tendinţa ascendentă a preţurilor de producător şi de consum continuă la scară internaţională. Efectele inflaţiei globale ridicate asupra aşteptărilor inflaţioniste şi a pieţelor financiare internaţionale sunt monitorizate îndeaproape. Mai mult, băncile centrale din economiile avansate subliniază că accelerarea inflaţiei poate dura mai mult decât se anticipa anterior din cauza nivelului ridicat al preţurilor la energie, a dezechilibrelor dintre cerere şi ofertă şi a rigidităţilor de pe pieţele muncii", a spus banca centrală.
Banca Turciei trece printr-o revizuire a cadrului său de politică, concentrându-se pe "lirizarea" sistemului său financiar şi a declarat în raportul său de ieri că va continua să folosească toate instrumentele disponibile în cadrul acestei strategii până când indicatorii puternici indică o inflaţie în scădere permanentă şi atingerea ţintei pe termen mediu de 5%.
Potrivit instituţiei, "stabilitatea nivelului general al preţurilor va stimula stabilitatea macroeconomică şi stabilitatea financiară, prin scăderea primei de risc de ţară, continuarea inversării substituţiei valutare şi tendinţa ascendentă a rezervelor valutare şi reducerea durabilă a costurilor de finanţare", a spus banca.
Totodată, acest lucru ar crea o bază viabilă pentru investiţii, producţie şi locuri de muncă pentru a continua să crească într-un mod sănătos şi durabil.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2022, 07:48)
Altii care lupta cu inflatia numai din gura. Si rezultatele se vad 80% inflatie cu dobanzi de 12%(cica folosim toate mijloacele sa scadem inflatia la 5%) Una spun si alta fac. Ca si la noi. Ieri am fost la Carrefour sa iau lapte ca de obicei. de la 5,49 lei s-a faxcut 6.90 lei in 3 zile. ghici cu cat mi-au crescut mie veniturile anul asta?