Banca centrală a Ucrainei va introduce un curs de schimb mai flexibil

T.B.
Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2023

Banca centrală a Ucrainei va introduce un curs de schimb mai flexibil

Banca centrală a Ucrainei a declarat că va introduce un curs de schimb mai flexibil, începând de marţi, relaxând cursul oficial pentru prima oară de la începutul războiului cu Rusia, într-o mişcare de a stimula economia, transmite Reuters, conform news.ro.

Guvernatorul Băncii Centrale Andri Pisni a declarat că stabilitatea financiară din Ucraina a urcat la "un maxim istoric", permiţând băncii centrale să înceapă să reducă restricţiile din timpul războiului, în încercarea de a ajuta economia şi afacerile.

"În comparaţie cu iulie anul trecut, situaţia este radical diferită. Acest lucru va şi ar trebui să ne facă semnificativ mai puternici", a declarat Pişni într-un briefing media online.

Când Rusia a invadat în februarie 2022, banca centrală a impus imediat restricţii şi a fixat moneda grivna la un curs oficial de aproximativ 29 unităţi pentru un dolar american.

Până în iulie 2022, banca centralăa fost forţată să devalorizeze moneda la 36,57 unităţi pentru un dolar. Dar, în ultimele câteva luni, economia a dat semne de redresare, inflaţia încetinind şi încrederea oamenilor de afaceri îmbunătăţindu-se.

Banca centrală a declarat că va trece la un curs de schimb "gestionat flexibil" şi este gata să intervină pe piaţa valutară, după caz, pentru a evita volatilitatea excesivă.

Banca Naţională a Ucrainei a spus într-un comunicat că cursul de schimb va fi determinat de operaţiuni valutare interbancare cu "participarea activă" a băncii centrale.

Timothy Ash, strateg senior la BlueBay Asset Management, a declarat că dezgheţarea cursului de schimb este "un semn al încrederii în durabilitatea economiei în timpul războiului, al sprijinului financiar puternic occidental şi al înţelegerii că a avea un curs de schimb competitiv va fi important în termeni de recuperare şi reconstrucţie cu succes".

Serhi Nikolaiciuk, un guvernator adjunct al băncii centrale, a declarat că deficitul valutar se situează la sub 3 miliarde de dolari pe lună, din cauza factorilor sezonieri, în creştere de la aproximativ 2 miliarde de dolari în vară.

Oficialii băncii centrale au declarat că intenţionează să continue să reducă restricţiile, pe măsură ce circumstanţele şi situaţia economică o permit.

Banca centrală a declarat într-un comunicat că noul curs de schimb "va întări stabilitatea economiei ucrainene şi a pieţei valutare, va promova o mai bună adaptare a acestora la schimbările din condiţiile interne şi externe şi va reduce riscurile acumulării dezechilibrelor valutare, care pot fi generate de menţinerea pe termen lung a unui curs de schimb fix".

De asemenea, ar fi "o condiţie prealabilă importantă pentru o revenire la ţintirea inflaţiei în viitor", a spus acesta, adăugând că menţinerea stabilităţii cursului de schimb va rămâne o sarcină prioritară pentru BNU.

Rezervele valutare ale băncii centrale a Ucrainei se situau la peste 40 de miliarde de dolari la începutul lunii septembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu mă interesează

    Minunea economica numita Ucraina,

    in faliment financiar al statului oficial de anul trecut, 

    si totusi are REZERVE VALUTARE la MAXIME ISTORICE,

    si populatia care finanteaza primeste o scadere continua a nivelului de trai !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb