Banca centrală a Ungariei vrea să prelungească programul de conversie a creditelor în valută

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august 2013

Banca centrală a Ungariei vrea să prelungească programul de conversie a creditelor în valută

Banca Centrală a Ungariei a lansat ideea extinderii programului în cadrul căruia creditele ipotecare în valută pot fi convertite în forinţi la un curs de schimb de 180 de forinţi pentru un franc elveţian, transmite MTI. Potrivit calculelor specialiştilor de la Banca centrală a Ungariei, citate de Agerpres, măsura ar urma să coste 30-40 de miliarde de forinţi pe an (134-179 milioane de dolari), pe baza cursului actual de schimb. De asemenea, atât băncile cât şi statul ungar ar urma să acopere costul diferenţei dintre pragul de 180 de forinţi pentru un franc şi cursul actual de schimb (241,66 forinţi pentru un franc).

În ultima ediţie a unui şir de articole publicate de Banca centrală a Ungariei cu privire la problemele legate de creditele în valută, viceguvernatorul Adam Balog şi directorul Marton Nagy apreciază că actuala perioadă de cinci ani, în care cei care au un credit în valută au opţiunea de a rambursa dobânda la un curs de schimb fix, ar putea fi prelungită. Alternativ, programul ar putea fi extins pentru a include întregul împrumut şi nu numai dobânda.

Articolul precizează că numărul celor care au decis să se alăture acestei scheme a crescut treptat, iar în luna iunie 2013 a ajuns la 37% din totalul debitorilor. Cu toate acestea, aproximativ 257.600 de clienţi cu credite în valoare de 1.187 miliarde de forinţi nu au profitat de oportunitatea oferită de Banca centrală. Instituţia susţine că mulţi debitori sunt descurajaţi în a se alătura schemei deoarece acesta este mult prea complicată şi din cauză că se aşteaptă ca ratele să crească semnificativ la sfârşitul perioadei de cinci ani în care cursul de schimb este fix. În plus, mulţi aşteaptă o schemă şi mai avantajoasă pentru debitorii în valută.

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare mai multe mii de miliarde de forinţi, însă în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 241 de forinţi pentru un franc elveţian şi multe gospodării au probleme cu rambursarea creditelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb