Sistemul financiar al Chinei devine tot mai vulnerabil din cauza gradului ridicat de îndatorare, potrivit guvernatorului băncii centrale de la Beijing, Zhou Xiaochuan, care a avertizat şi că a doua mare economie a lumii are nevoie de reforme mai profunde, transmite Bloomberg, potrivit News.ro.
Se acumulează riscuri latente, inclusiv unele care sunt "ascunse, complexe, contagioase şi periculoase", chiar dacă, pe ansamblu, sistemul financiar este sănătos, a scris Zhou într-un articol publicat pe site-ul Băncii Populare Chineze.
China trebuie să înăsprească reglementările şi să lase pieţele să servească mai bine economia reală, a scris Zhou, potrivit căruia guvernul ar trebui să deschidă pieţele financiare prin relaxarea controlului capitalului şi reducerea restricţiilor impuse instituţiilor financiare străine care vor să desfăşoare operaţiuni în China Continentală.
"Îndatorarea mare stă la originea vulnerabilităţii macrofinanciare", a mai scris Zhou, în vârstă de 69 de ani, care ar urma să se retragă din funcţia de guvernator după un mandat record de 15 ani.
În economia reală este vorba despre datoriile excesive, iar în sectorul financiar despre creditele care au crescut prea rapid, a explicat şeful băncii centrale.
Comentariile lui Zhou sunt cele mai recente dintr-o serie de avertismente directe şi semnalează că banca centrală continuă campania de reducere a creditării în economie. Îngrijorările că autorităţile de reglementare ar putea intensifica măsurile de restrângere a creditării după Congresul Partidului Comunist au dus la creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.