Banca de investiţii Morgan Stanley susţine că preţul acţiunii Hidroelectrica trebuie să scadă

F.D.
Piaţa de Capital / 22 ianuarie

Banca de investiţii Morgan Stanley susţine că preţul acţiunii Hidroelectrica trebuie să scadă

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, vede o corecţie a preţului acţiunii Hidroelectrica şi recomandă reducerea expunerii, după scăderea preţului energiei electrice. "Pare scumpă acum", a comentat un analist al băncii. Aceleaşi preocupări legate de preţul energiei se aplică şi în cazul companiei cehe de electricitate CEZ, relatează Economedia.ro.

Potrivit sursei citate, Hidroelectrica este considerată "subponderală", spune analistul Morgan Stanley într-o notă. Explicaţie: În cazul în care o acţiune este considerată "subponderală", analistul spune că el consideră că investitorul ar trebui să îşi reducă deţinerea, astfel încât aceasta să "cântărească" mai puţin.

Evaluarea vine pe fondul scăderii preţurilor energiei electrice în Europa. Atât compania românească, cât şi colega cehă CEZ "par scumpe acum", spune analistul Morgan Stanley.

Analistul Arthur Sitbon remarcă faptul că recenta corecţie a preţului energiei electrice la circa 85 euro pe megawatt oră de la circa 120 euro în ultimele 3 luni nu se reflectă în creşterea preţului acţiunilor Hidroelectrica în aceeaşi perioadă.

Preţul ţintă pentru Hidroelectrica a fost redus de la 110 RON la 95 RON. Hidroelectrica se tranzacţionează în creştere cu 0,2% la 129,70 RON la ora 10:20 la Bucureşti, arată sursa citată.

Aceleaşi preocupări legate de preţul energiei electrice se aplică şi în cazul companiei cehe de electricitate CEZ.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Lasa ca ii rezolva politicul nostru cu propunerea de rap financiare la jumatate de an....morgan stanley...cine s astia??? vreun brk mai mare?? le dam raportari financiare la juma de an...sa sustina dupa juma de an...iar daca ne suparam nu le mai dam raportari deloc....morgan stanley, citi....vrajeala :)))))

    1. Da, dar exdividend

      Prețul unei acțiuni este corelat cu profitul si dividendul. Nu poti sa ai profit si dividend mic in viitor iar prețul actiunii sa fie la cer. Pentru cine nu a înțeles asta nu prea e bine.

      Ba se poate, daca nu investesti cu banii tai. Uita-te la BVB, TRP, M

      ha ha ha... da.

    Analiștii Morgan Stanley să dea un preț țintă și pentru pâine, brânză, carne, ... .

    In ultima perioada pare să se fi declanșat o campanie pentru scăderea acțiunilor Hidroelectrica. Probabil că în spatele acțiunii de denigrare sunt șacali mari care vor să cumpere cât mai ieftin acțiuni H2O.

    1. daca ajunge pretul la cat vrea Morgan Stanley, 95 lei/actiune, inseamna ca toata lumea si-o fura in colectiv, inclusiv fondurile de pensii si de investitii straine care au luat la IPO ... astia n-or fi stiut ca pretul energiei o sa scada dupa 6-7 luni? de o sa dea pretul actiunii cu fundu'n sus?

      Nu e nici o campanie. Actiunea e supra evaluata. Hidro nu a vazut o retehnologizare in ulyimii 30 de ani. In IPO se evalua situatia la un pret nerealist al electricitatii. Concurenta din partea eolienelor si prosumatorilor creste. Uite ca se reaseaza lucrurile.

      Sacali, nesacali au dreptate. Si eu am vandut la Craciun tot din cauza ca da, la profitul de anul trecut e bun pretul, dar tu ca investitor privesti in viitor, nu in trecut. Au fost profituri extraordinare la preturi f mari la curent, si apa cu 40% mai multa pe Dunare, ca-n 2022. Deci record preturi, record ploi, record profituri.

      Pretul in Romania EUR/MW e pe la 100 si un pic euro. In Germania, Franta e 68. Ungaria 81. Think. 

      Pai nu o sa stea acolo. Fondurile de pensii sunt pe termene lung. 1...2 ani H2O va da dividende in draci. Si si dupa aia...ca doar politicul va cere 99% dostributie de dividende. 2024, 2025 sunt dezastru ca buget.

      Abia astept sa scada la 95 ... am banii pregatiti !!!

      Nici SNN n-a vazut retehnologizare tot cam de pe vremea aia, d-asta se pregatesc pentru 2026, insa "analistii" nu vor actiuni aici, ci la H2O ... iti iese rar -15% rapid la o asa "analiza"

    Miroase a manipulare ordinară. N-au apucat sa cumpere cat ar fi vrut și acum vor s-o duca in cap! Corecția va fi de scurta durata, s-au activat și alții care vor sa cumpere ieftin, așa ca și o vor lua în barbă! In câteva zile se va întoarce peste 130. Mă mir cum de a scăzut așa rapid, că atunci când au fost date TP de Erste și Wood la 145 nu a urcat așa rapid! Rezultatele anuale vor lua prin surprindere pe mulți!

    1. au oprit un grup de 290MWh pt cel putin 1 an, asta se traduce in pierdere zilnica nimin 20k euro per ORA.

      Grupul asta mergea inainte de listare. Ultima retehnologizare a fost acum ~30 de ani so si restul trebe inlocuite. Problema e daca va fi ca ultima, sau va fi ca la SNG o sa fie nasol.

      Din declaratii par sa fie seriosi, acuma...nimeni nu stie. 

      Nu ați fost avertizați înainte de IPO?!

      Doar vi s-a spus, cu subiect și predicat, tot pomelnicul de păcate fundamentale, începând cu prețul artificial al energiei, continuând cu amânarea perpetua a investițiilor și lipsa retehnologizărilor necesare bunei funcționări, și terminând cu debitele în scădere ale râurilor. 

      Acum vă plângeți?! 

      Vi s-a spus, după publicarea listei investitorilor străini, că au participat mulți dar mici, că a fost multă gargara și publicitate mincinoasă. 

      Acum se opresc capacitățile de producție, prețul energiei o ia in jos, inflația la leu o ia ușor în sus și taxarea o ia zdravăn în sus. 

      Nu aveți dreptul să vă plângeți!

      V-ați lăcomit, iar acum vă vine și răsplată! 

      4.2 foarte corect. Au crezut toti in povestile si manipularile lui Hanga, Tanase, BCR, Swiss, Wood... sa-si asume.

      Dacă se rupea barajul de la Vidraru acțiunea nu scădea mai tare. Acest analist știe (și noi) ca dacă acțiunea este supraponderala trebuie sa scadă. Actiunea e solida are în spate performante economice și perspectiva unui dividend mare. După apariția rezultatelor pe 2023 și a convocatorului se va vedea cit este de "supraponderala ".Apropo : Scade prețul energiei și scade acțiunea, dar, Nuclearelectrica , Romgaz și Petrom cresc ,.Mi se pare o exagerare.

      Pai pierderea aia preconizata e pe zi sau pe ora? Sau e totuna?

      Si in insolventa tot solida era? Soliditatea de pe buza falimentului, nu?

      pe ora, se produce cu 290MW ora mai putin de cat s-ar putea produce. alege tu un pret mediu dar limita superioara impusa de stat pt populatie e 450 lei aka 90 euro. la pret mediu conservativ de 60 euro per mw iese o pierdere de vreo 17,000 euro. La suma aceasta se adauga costurile de intretinere pt grupurile oprite, apa uzinata etc.

      parerea mea valoarea va fi data de investitiile facute. vor reusi sa le implementeze in timp util pt a profita de oprirea reactorului sau nu. momentan par a fi seriosi iar pe termen lung hidro si gazul sunt singurii ce pot compensa aproape instant variatiile regenerabilelor, iar lucrul acesta se plateste (intr-o lume normala ceea ce ue nu prea mai e)

      In urmatorii ani se va face retehnologizarea la PF1 ... 1+ miliarde. Apoi si multe alte amenajari hidro au nevoie de lucrari capitale... practic in urmatorii 10-15 ani tot profitul ar trebui sa mearga pe retehnologizari si lucrari capitale care nu prea s-au facut in ultimii 30 de ani.

      Nuclearelectrica , Romgaz și Petrom cresc pentru ca au proiecte concrete in viitor pe cand Hidroelectrica nu

      Argumentația Morgan Stanley pt downgrade este scăderea prețului energiei, în contextul în care Hidro are prețul energiei plafonat la o valoare mai mică.

      Deci scăderea prețului energiei nu o afectează, plafonarea rămâne aceeași.

      Și eu o consider o manipulare. 

      pretul este plafonat pe un termen limitat. in orice evaluare a analistilor seriosi se face un calcul de DCF iar in economia acestuia conteaza foarte mult (>60%) valoarea pe termen nedefinit (perpetuity). pentru a calcula valoarea asta se folosesc cifre normalizate, nu cifre afectate de context. daca cifrele astea au scazut, atunci scade si valoarea companiei

    Deschideti bine ochii si la ce fac altii. Hidro Austriei (AT.VER) a scazut de la inceputul anului cu 11.6%, de la 86 la 76, in mod asemanator cu H2O de la 135 la 125 (-7.4%). Dar de observat volumele care s-au tranzactionat la Verbund, care au fost colosale in timpul acestor scaderi, comparativ cu restul perioadei recente.

    Vindeti, abia astept sa publice un profit cu 40% peste cel din 2022 si dividende speciale

    Anul asta are incheiate majoritatea contractelor forward si pe angro pretul e plafonat la 450 lei/mwh pana in aprilie 2025 

    Se vinde masiv din primul minut????????????

    1. Macel

      Sa vandut masiv dar automat -> nu exista oameni in spatele tranzactiilor din primele 5-10 minute dupa deschidere.Oricum nu si-au atins tinta -> au ajuns la minimul de 117.4.

      Acum isi revine. ... 

      Spatamana viitoare o sa mai incerce incaodata -> dar iar trebuie sa acumuleze ceva actiuni ca sa le faca iar dump.

      7.2 Corect... institutionalii isi bat joc.

      Nu-si bate nimeni joc. Piata se regleaza singura. Majoritatea investitorilor de retail spera la un dividend de 80-90%. Dar daca acorda un dividend de 50% la fel ca SNN si SNG? Asta inseamna aproximativ 7.5 lei actiune.

      Hidroelectrica s-a angajat inainte de listare ca vor da si in anii urmatori dividend intre 90 si 100 % din profitul net, iar investitii vor face din imprumuturi. Dividendul va fi undeva intre 14 si 15 lei pe actiune. Lasati prostiile lui morgan stanley, este manipulare pt a putea cumpara jos cine trebuie, acum inainte de anuntarea dividendului.

      s-a angajat" cine fostul manager? statul roman va decide. si din moment ce la toti ceilalti e 50% , nu poti spune cu certitudine ca h2o va da 90%. ati vazut cate investitii au de facut. poate ca va da, dar sigur stii doar dupa aga

    Britanicii de la Barclays recomandă investitorilor supraalocare pe acțiunile Hidroelectrica și menționează un preț-țintă de 135,00 lei/acțiune, în zona maximului istoric și cu 8,00% peste ultima cotație de închidere, de 125,00 lei/acțiune.

    1. Atunci hai cu pretul sus la loc unde a fost deunazi, acum ca cei care au trebuit sa cumpere jos sunt cu sacii in caruta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb