Banca Elveţiei anunţă cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2023

Banca Elveţiei anunţă cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani

SNB a înregistrat, anul trecut, un rezultat negativ de 132 de miliarde de franci, faţă de un profit de 26 de miliarde de franci în 2021

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a consemnat o pierdere anuală de 132 de miliarde de franci (143 de miliarde de dolari) în 2022, respectiv cea mai mare din istoria sa de 116 ani, anunţă instituţia financiară, precizând că rezultatul negativ a venit în condiţiile în care portofoliul său de acţiuni şi obligaţiuni a fost lovit de scăderea pieţelor de profil.

Conform Reuters, un alt factor care a generat pierderile SNB a fost aprecierea monedei naţionale, francul.

Cifrele provizorii anunţate ieri de SNB, care vin după un profit de 26 de miliarde de franci în 2021, depăşesc cu mult pierderea anterioară record, de 23 de miliarde de franci, înregistrată în 2015.

Rezultatele finale pentru 2022 sunt programate să fie publicate de SNB în data de 6 martie.

Banca a înregistrat o pierdere de 131 de miliarde de franci din poziţiile sale în valută - cele peste 800 de miliarde de franci în acţiuni şi obligaţiuni pe care le-a cumpărat în timpul unei lungi campanii de depreciere a francului.

Anul trecut, pieţele bursiere globale au slăbit, iar preţurile obligaţiunilor au scăzut, în condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume, inclusiv SNB, au majorat ratele dobânzilor ca să combată inflaţia. În plus, aprecierea francului elveţian (care a crescut peste paritate faţă de euro în iulie) a generat pierderi legate de cursul de schimb.

Valoarea rezervelor valutare ale SNB s-a diminuat cu circa 17% în 2022, notează Bloomberg, menţionând că, în decembrie, banca deţinea 784 de miliarde de franci, în scădere faţă de 945 de miliarde de franci cu un an mai devreme. Totuşi, pentru comparaţie, cifra de la sfârşitul anului trecut depăşeşte Produsul Intern Brut al Arabiei Saudite.

Singura evoluţie pozitivă consemnată de SNB a fost pe segmentul deţinerilor de aur, care se situau la 1.040 de tone la sfârşitul anului 2021 şi au câştigat o valoare de 400 de milioane de franci în 2022.

Fără dividende pentru 2022

Date fiind pierderile de anul trecut, SNB nu va acorda dividende Executivului elveţian şi guvernelor regionale. O astfel de situaţie nu s-a mai repetat după anul 1906, conform Bloomberg. În 2022, SNB a plătit dividende 6 miliarde de franci către guvern şi cantoane.

Potrivit Reuters, este puţin probabil ca pierderea SNB să aibă un impact asupra politicii băncii centrale. Instituţia a crescut ratele dobânzilor de trei ori în 2022, preşedintele Thomas Jordan luând măsuri pentru oprirea inflaţiei ridicate.

"Pierderile colosale ale SNB nu vor schimba deloc politica monetară a băncii centrale elveţiene", declară Karsten Junius, economist la J.Safra Sarasin, adăugând: "Reputaţia SNB o ajută să nu schimbe nimic".

La fel ca majoritatea băncilor centrale, SNB are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi de cele 26 de cantoane.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. merita e cata bula imobilira acolo!!!

    allloooo trezirea! 

    Tomai vorbeam cu cv amici doctori medici pe acolo in decembrie 2022 si le aratam cv grafice frumoase pe acolo! 

    E nebunie mare si urmeaza sigur o criza severa de pret acolo. 

    Deja asistam la fuga capitalului si pierderi masive; cineva tre sa faca taieri de buget si consum in fata. 

    s c cret 

    Fata de sumele uriase pe care SNB le a incasat din politica cursului de schimb pt francul elvetian incepind din 2015 (livrate la Trezoreria Elvetiei etc ) e putin pt anul 2022 . Dar pierderile la SNB pot fi oricat de mari ,doar se sterg din bilant si atat ...nu trebuie sa le recupereze. Un efect secundar e ca si bonusurile vor fi mai mici . Toti cei care ati avut contracte (perdante ) de imprumut pe CHF ,meditati la aceste aranjamente profitabile pt ei si perdante pt restul lumii .

    1. chestia asta poate sa tina pana cand indatorarea tarii/guvernului e prea mare (deficit excesiv). Apoi o ia la vale serios si nu mai tine nici chestia cu stergerea.

    Schimbati banii in CHF.

    economia Elvetiei intra in colaps, banca cetrala o sa tipareasca franci si o sa scada CHF

    1. Asta se chinuie să facă SNB-ul de vreo 15 ani, să deprecieze francul în raport cu euro.

    Nu ca vreau sa ma laud, dar eu am rezultate mult mai bune si pe 2021 dar si pe 2022. Si fac asta foarte foarte part time pentru ca am si un loc de munca full time in care sunt chiar foarte bun.

    "Totuşi, pentru comparaţie, cifra de la sfârşitul anului trecut depăşeşte Produsul Intern Brut al Arabiei Saudite.".

    Relevanța fiind ...?

    Pe al României îl depășește? Dar pe cel din Burkina Faso? 

    Oare unde s-ai dus acesti bani? (Or fi dat bani miliardarilor rusi pe sub mana). In al doilea razboi mondial au cumparat LA GREU aur de la nazisti si au finantat actiunile acestora. Oare istoria se repeta???

    1. DA, finanteaza Ucraina. Istoria se repeta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb