Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este pregătită să ia măsuri care să completeze plafonul minim impus cursului de schimb franc/euro, spune Fritz Zurbruegg, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei.
Oficialul SNB precizează: "Fără discuţie, vrem cu cea mai mare determinare să ne asigurăm că rata minimă a cursului de schimb nu este pusă la îndoială (...), iar dacă este necesar, vom lua imediat măsuri suplimentare. Avem un franc supraevaluat".
Banca Elveţiei a stabilit în septembrie 2011 plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.
Reprezentanţii SNB au spus, în repetate rânduri, că vor lua noi măsuri dacă va fi necesar, inclusiv impunerea de dobânzi negative. Chiar la finele lunii septembrie, preşedintele SNB, Thomas Jordan, declara că banca centrală a Elveţiei nu exclude utilizarea unei dobânzi negative în vederea protejării plafonului minim impus cursului de schimb franc/euro şi a evitării deflaţiei.
SNB estimează că, anul acesta, preţurile de consum din Elveţia vor spori cu 0,1%, după care va urma un avans de 0,2% în 2015, respectiv de 0,5% în 2016.
În luna septembrie 2014, rata inflaţiei din Elveţia a fost de 0,1% raportat la luna anterioară, respectiv de -0,1% faţă de septembrie 2013, în condiţiile în care SNB are o ţintă de inflaţie de circa 2%.
Înainte să introducă plafonul minim franc/euro, SNB a decis să menţină un interval de 0-0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la trei luni pentru francul elveţian. Instituţia a subliniat, în repetate rânduri, că acest nivel al dobânzii va fi menţinut o perioadă mai lungă.
Francul avea un curs de 1,2063 unităţi/euro ieri, la ora 08:51, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,1% faţă de ziua anterioară.