Banca Internaţională pentru Investiţii vinde obligaţiuni de 111 milioane lei

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 octombrie 2015

Banca Internaţională pentru Investiţii (IIB) intenţionează să atragă, astăzi, 111 milioane lei, printr-o emisiune de obligaţiuni adresată investitorilor calificaţi.

Obligaţiunile vor avea o dobândă de 4,1% şi o maturitate de trei ani, potrvit rapoartelor transmise Bursei de Valori Bucureşti, unde vor fi listate titlurile.

Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 10.000 lei, dobânda urmând să fie plătită anual.

Emitentul are ratingul Baa1 de la Moody's Deutschland şi BBB-, cu perspectivă stabilă, acordat de Fitch Ratings.

Aranjorul principal al emisiunii de obligaţiuni este firma de brokeraj BT Securities.

Procesul de book building s-a derulat în perioada 7-9 octombrie, iar tranzacţionarea ar putea începe în jurul datei de 15 octombrie.

Potrivit anunţului iniţial, emitentul intenţiona să atragă maxim 200 milioane de lei, prin această ofertă.

International Investment Bank este o bancă de dezvoltare multilaterală, fondată în 1970. Misiunea sa este de a sprijini dezvoltarea economică şi cooperarea dintre statele membre, în prezent Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam, Ungaria.

Domnul Vladimir Liventsev, Vicepreşedinte al IIB, a declarat, în luna aprilie, într-un interviu pentru ziarul "BURSA", că banca ia în considerare posibilitatea să lanseze o emisiune de obligaţiuni pe piaţa din România. Domnia sa ne-a spus, atunci: "De exemplu, am avut o emisiune de succes de 30 de milioane de euro, în Slovacia, în octombrie 2014, şi am investit suma în piaţa locală.

În mod natural, vrem să urmăm aceeaşi cale în România".

Conform domnului Liventsev, priorităţile băncii sunt să susţină IMM-urile, prin intermediari financiari, operaţiunile de import-export, proiectele de infrastructură.

În 2014, profitul IIB a crescut la 4,2 milioane de euro, cu 61,54% faţă de 2013, conform informaţiilor transmise de bancă. La jumătatea acestui an, profitul a înregistrat o scădere de 55,6% faţă de 30 iunie 2014, la 1,2 milioane de euro.

42% din portofoliul băncii era destinat IMM-urilor, la 30 iunie 2015.

Împrumuturile IIB însumau 133,3 milioane de euro, la finalul anului trecut, faţă de zero, în 2013.

În primăvara lui 2014, emitentul a derulat primul program de obligaţiuni de 225 milioane de euro (14miliarde de ruble), cu Banca Centrală a Rusiei, după ce a fost recunoscut de Federaţia Rusă drept organizaţie financiară internaţională, ale cărei titluri sunt admise pentru plasamente private.

Programul permite trageri potenţiale în sume de 2,3,4 şi 5 miliarde de ruble. Maturitatea emisiunilor în cadrul programului este de 10 ani.

Pe 21 octombrie 2014, emitentul a atras 30 milioane de euro, pe bursa slovacă, iar în decembrie 2014 a plasat o serie de obligaţiuni de 4 miliarde ruble, cu maturitate de 10 ani, urmată de un plasament de obligaţiuni de 3 miliarde ruble, în aprilie 2015.

Banca a apelat şi la facilităţi de credit pentru finanţare.

"Deşi emitentul îşi percepe poziţia de lichiditate drept sustenabilă, a început negocieri cu Banca Centrală a Rusiei pentru un acord bilateral de furnizare de lichiditate în caz de viitoare constrângeri asupra rezervelor. La data acestei circulare, negocierile cu Banca Centrală a Rusiei sunt în curs, iar rezultatele discuţiilor nu pot fi anticipate", se arată în rapoartele emitentului.

Investiţiile în obligaţiuni implică un grad ridicat de risc, conform documentului de prezentare a ofertei. Potrivit acestuia, obligaţiunile IIB nu sunt garantate de nici un stat, iar emitentul nu este supravegheat din exterior şi, drept urmare, poate alege să nu mai aplice standardele internaţionale.

Un alt risc prezentat de bancă este faptul că statele membrre se pot retrage în baza unei notificări, cu efect în termen de şase luni.

Capitalul autorizat al băncii este de 1,3 miliarde de euro, însă la sfârşitul anului trecut capitalul vărsat se situa la 272,6 milioane euro. În urma unei contribuţii recente a Ungariei, capitalul vărsat a urcat la 302,6 milioane euro.

Rusia este cel mai mare acţionar, cu o contribuţie de 49,58% din capitalul vărsat, în timp ce statele UE membre au contribuit vu 47,1%, iar restul ţărilor acţionare din afara UE cu 3,32%.

Banca Internaţională pentru Investiţii a semnat, în aprilie, un acord prin care a finanţat Agricover Credit IFN cu 10 milioane euro pe o perioadă de şapte ani, fondurile urmând să fie utilizate pentru creditarea fermierilor pentru capital de lucru şi dezvoltarea afacerilor.

Recent, producătorul de cabluri şi conductori electrici "Romcab" (MCAB) a obţinut un împrumut de 15 milioane de euro, pe trei ani, de la International Investment Bank.

Potrivit declaraţiilor lui Vladimir Liventsev, până în aprilie, banca oferise o finanţare de 6 milioane de euro pentru BT Leasing, din grupul Banca Transilvania, în cadrul unei înţelegeri totale de 10 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb