Reporter: Care a fost evoluţia generală a Băncii Italo Romena în primul semestru al anului 2013?
Paolo Mariani: În primul semestru al anului 2013, Banca Italo Romena a avut un parcurs pozitiv, înregistrând creşteri atât în ceea ce priveşte plasarea produselor, cât şi utilizarea serviciilor puse la dispoziţia clienţilor. Faţă de sfârşitul anului 2012, activitatea de creditare a avut o uşoară creştere, în timp ce trendul de creştere al atragerii de depozite a fost net superior mediei din sistem.
În ceea ce priveşte serviciile, în special cele de plată, acestea s-au bucurat de o mai mare utilizare, cu precădere serviciul Internet Banking - BIR WEB. Toate acestea ne fac încrezători că la sfârşitul exerciţiului vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus.
Reporter: La sfârşitul exerciţiului 2012, Banca Italo Romena înregistra o pierdere cauzată în mare parte de creşterea provizioanelor de risc de credit. Care este situaţia după primul semestru al 2013?
Paolo Mariani: Situaţia economică din primul semestru al acestui an nu a dat semne de revenire chiar dacă, din datele relevate în ultima perioadă, se întrevede o luminiţă la capătul tunelului. Considerăm că şi pentru exerciţiul 2013 provizioanele pentru credite vor înregistra o valoare ridicată.
Reporter: Care au fost sectoarele pe care Banca Italo Romena le-a finanţat în primul semestru al anului 2013?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena a fost dintotdeauna orientată către sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, fie ele locale sau străine. În mod particular, în acest an, am contribuit la dezvoltarea proiectelor pentru energie regenerabilă, acordând finanţări pentru 14 proiecte (în mare parte de tip fotovoltaic şi hidroelectric) cu o putere nominală totală de peste 27 MWh. De asemenea, agricultura este pentru instituţia noastră un sector strategic pentru o creştere echilibrată a ţării.
Reporter: Care este strategia comercială a Băncii Italo Romena pentru următoarea perioadă?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena dispune de un catalog de produse şi servicii care acoperă exigenţele profesionale şi personale ale clienţilor. Strategia noastră se va axa ca şi până acum pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, atât româneşti cât şi italiene, dar şi pe segmentul practicanţilor de profesii liberale pe care ne-am propus să îi sprijinim cu produse adaptate diverselor profesii. Vom rămâne activi în sectoarele agriculturii şi al energiei regenerabile precum şi în domeniul Fondurilor Europene, oferind consultanţă şi produse specifice.
Nu vom neglija nici clienţii persoane fizice cărora le oferim condiţii avantajoase prin produse precum Creditul imobiliar You@Home sau cardurile de credit Visa Clasic şi Gold cu perioadă de graţie de până la 56 de zile.
Reporter: Intenţionaţi să lansaţi noi produse sau servicii în următoarea perioadă?
Paolo Mariani: Piaţa este în continuă mişcare, exigenţele sunt mereu tot mai diverse şi complexe. Este deci normal să urmărim tendinţele şi să ne completăm oferta de produse şi servicii. De exemplu, la începutul anului am introdus serviciul 3D Secure, pentru plăţile online cu carduri de debit şi credit emise de instituţia noastră. Acum analizăm posibilitatea de a lansa un serviciu de money transfer între Italia şi România, în colaborare cu banca-mamă Veneto Banca, pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor cetăţenilor români care lucrează în Italia şi a rudelor lor din România.
Reporter: Care sunt proiectele pe care Banca Italo Romena vrea să le demareze în următoarea perioadă?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena se va angaja într-un proiect foarte important pentru viitorul său şi anume, fuziunea în Veneto Banca, instituţia aflată la conducerea Grupului Veneto Banca din care face parte şi Banca Italo Romena. Atunci când vorbesc despre Banca Italo Romena mă refer la instituţia de drept italian, cu sediul social în provincia Treviso din Italia, care operează în România prin Sucursala Bucureşti ce are o reţea compusă din 22 de agenţii în cele mai importante oraşe ale ţării. Este vorba, prin urmare, despre o instituţie ce se supune normelor şi prevederilor Băncii Italiei şi a cărei activitate este în acelasi timp supravegheată, în ceea ce priveşte anumite aspecte, de către Banca Naţională a României. Prin acest proiect, Banca Italo Romena va fuziona cu Veneto Banca şi deci Sucursala Bucureşti va deveni Direcţia Teritorială din România a Veneto Banca.
Reporter: Când este prevăzută finalizarea proiectului de fuziune?
Paolo Mariani: Proiectul de fuziune a fost deja aprobat de Consiliile de Administraţie ale ambelor bănci şi se aşteaptă aprobarea Băncii Italiei. I-a fost trimisă deja o comunicare în acest sens şi Băncii Naţionale a României. Proiectul de fuziune ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul anului.
Reporter: Care sunt motivele pentru care s-a decis fuzionarea cu Veneto Banca?
Paolo Mariani: Prin această fuziune se doreşte simplificarea şi eficientizarea activităţii instituţiei, îmbunătăţind procesele de aprobare şi de control. Se aşteaptă de asemenea o reducere semnificativă a costurilor.
Reporter: Ce înseamnă pentru Banca Italo Romena transformarea într-o Direcţie Teritorială în România a Veneto Banca?
Paolo Mariani: Prin achiziţionarea Băncii Italo Romena în anul 2000, Veneto Banca a dorit să creeze un punct de sprijin bancar pentru numeroşii întreprinzători italieni care şi-au delocalizat sau şi-au internaţionalizat activitatea în România. O dată ce Sucursala Bucureşti va fi parte din Veneto Banca, se va putea vorbi despre o legătură şi mai puternică între realităţile celor două ţări şi de o crestere a pieţei bancare românesti având în vedere patrimoniul de circa trei miliarde de euro al Veneto Banca. În prezent, Grupul Veneto Banca este între primele 12 entităţi bancare din Italia, cu o istorie de peste 130 de ani şi un parcurs de creştere accelerată în ultimii 15 ani care au făcut ca astazi aceasta să fie prezenta în patru ţări: Eximbank în Republica Moldova, Veneto Banka d.d. în Croaţia şi Veneto Banca sh.a. în Albania, pe lânga Banca Italo Romena în România.
Reporter: Vă mulţumesc!