BANCA MONDIALĂ: Creşterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată, la 2,7%

C.V.
Bănci-Asigurări / 11 ianuarie 2017

Creşterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată, la 2,7%

În 2017, conform previziunilor, creşterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată - la 2,7%, pe măsura reducerii obstacolelor care afectează activitatea ţărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piaţă emergentă şi în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust la nivelul ţărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente şi în curs de dezvoltare, a declarat Banca Mondială potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Conform raportului privind Perspectivele Economiei Globale, întocmit de Banca Mondială în luna ianuarie anul curent, se preconizează că, în acest an, nivelul creşterii economice în cadrul economiilor avansate va ajunge la 1,8%. Măsurile de stimulare fiscală aplicate în economiile dezvoltate, în special în Statele Unite ale Americii, este posibil să antreneze un ritm de creştere economică internă şi globală mai rapid decât cel preconizat, deşi intensificarea măsurilor de protecţie comercială este posibil să genereze efecte adverse. În condiţiile uşoarei creşteri a preţurilor la produsele de bază, creşterea înregistrată în economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare, per ansamblu, ar trebui să atingă un nivel de 4,2% în anul curent, comparativ cu nivelul de 3,4% înregistrat în anul care tocmai s-a încheiat.

În comunicat de arată: "Cu toate acestea, perspectivele sunt întunecate datorită incertitudinii care caracterizează orientarea politică în economiile dezvoltate. O perioadă îndelungată de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scăzut de creştere a investiţiilor, în condiţiile în care această situaţie împiedică dezvoltarea ţărilor cu venituri scăzute, medii şi ridicate".

Jim Yong Kim, preşedintele Grupului Băncii Mondiale, a declarat: "După ani de creştere globală dezamăgitoare, perspectivele economice mai bune care se întrezăresc la orizont ne încurajează. Acum este momentul să profităm de acest impuls şi să sporim investiţiile în infrastructură şi în oameni. Acest demers este vital pentru a asigura un ritm accelerat al creşterii economice durabile şi inclusive, ca element necesar pentru eradicarea sărăciei extreme".

În cadrul raportului este analizată încetinirea alarmantă, din ultima perioadă, a ritmului de creştere a investiţiilor realizate în economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare, economii care reprezintă o treime din PIB-ul global şi în care se regăsesc aproximativ trei sferturi din populaţia mondială şi din populaţia săracă a lumii.

În 2015, rata de creştere a investiţiilor a scăzut la 3,4%, comparativ cu nivelul de 10% înregistrat în 2010, fiind probabil ca această rată să se fi diminuat cu încă o jumătate de punct procentual pe parcursul anului trecut.

Documentul mai arată: "Încetinirea ritmului de creştere a investiţiilor reprezintă, parţial, o corecţie a nivelurilor ridicate înregistrate în perioada de dinainte de criză, însă reflectă şi obstacolele cu care se confruntă economiile emergente şi în curs de dezvoltare în procesul de creştere economică, obstacole printre care se numără preţul scăzut al petrolului (pentru ţările exportatoare de petrol), reducerea investiţiilor străine directe (pentru ţările importatoare de produse de bază), şi, în sens mai larg, povara exercitată de datoriile private şi de riscul politic".

Creşterea preconizată pentru 2017 cu privire la expansiunea ţărilor exportatoare de produse de bază cu economie de piaţă emergentă şi în curs de dezvoltare este de 2,1%, ca urmare a revenirii treptate a preţurilor produselor de bază şi a reluării procesului de creştere economică post-recesiune în Rusia şi în Brazilia.

În schimb, ţările importatoare de produse de bază cu economii de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare ar trebui să înregistreze pe parcursul acestui an un ritm de creştere de 5,6%, cu puţin sub ritmul estimat pentru 2016, de 5.7%.

Conform proiecţiilor, China va continua să înregistreze o încetinire sistematică a ritmului de creştere, la o rată de 6,5%.

Dintre economiile avansate, se preconizează că, după un an 2016 cu performanţe slabe, ritmul de creştere în Statele Unite ale Americii va ajunge la un nivel de 2,2%, datorită evoluţiei favorabile a ratei de creştere a producţiei şi investiţiilor, menţionează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb