Banca Mondială spune "Nu!" campionului energetic naţional

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 martie 2008

Banca Mondială spune "Nu!" campionului energetic naţional

Banca Mondială (BM) consideră că nu avem nevoie de un campion energetic naţional, întrucât Guvernul deţine suficientă putere în sector. Iar o companie de tip holding ar diminua gradul de atractivitate şi competitivitate a pieţei energiei electrice.

Doina Visa, ofiţerul de operaţii al BM, a declarat, ieri, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România: "În viziunea Băncii Mondiale, statul ar trebui să facă loc şi unor investitori privaţi, întrucât piaţa naţională a energiei electrice suferă la capitolul competitivate, iar Guvernul deţine suficientă putere şi influenţă. Statul deţine aproape tot sectorul de producţie de electricitate".

"Electrica" ar fi trebuit să fie acţionar la Reactoarele 3 şi 4

Recomandarea BM vine într-un moment în care, instituţia s-a declarat "dezamăgită" că principalul beneficiar al parteneriatului public - privat de la Cernavodă, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, va fi un consorţiu străin, şi nu "Electrica" SA, liderul pe piaţa naţională a serviciilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

"Politica Băncii Mondiale, în ceea ce priveşte România, nu discriminează şi nu are absolut nimic cu companiile străine, dar noi am fi preferat ca să participe la proiectul Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi să deţină calitatea de acţionar", a explicat Doina Visa.

Doamna Visa a mai precizat că BM sprijină consolidarea companiei "Electrica" SA, dar că nu este de acord ca aceasta să poarte o campanie masivă de achiziţii şi să rămână, în continuare, "vioara întâi" în sector. BM recomandă "Electrica" să deţină diferite participaţiuni la societăţile de pe piaţă, dar nu statutul de acţionar majoritar, deoarece statul nu are eficienţa administrativă a societăţilor private.

"Nuclearelectica" şi "Hidroelectrica" trebuie să fie listate, iar statul să rămână acţionar majoritar

Banca Mondială mai recomandă autorităţilor să continue privatizarea complexurilor energetice şi să consolideze companiile strategice şi . În cazul acestor două societăţi, statul trebuie să joace inteligent şi să-şi menţină poziţia de acţionar majoritar.

Doina Visa a precizat că BM salută decizia de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a "Hidroelectrica", întrucât "avem nevoie de transparenţă în ceea ce priveşte producţia de energie electrică ieftină". Totodată, banca va oferi asistenţă tehnică în vederea consolidării hidrocentralei de la Lotru.

Doamna Visa a mai spus că statul trebuie să rămână acţionarul majoritar la centrala hidroelectrică de la Tarniţa. "Cine va controla Tarniţa, va controla întregul sistem. Recomandăm ca aceasta hidrocentrală să fie realizată înainte de proiectul de la Cernavodă", a subliniat domnia sa.

BM salută performanţa ţării noastre de "lider regional" în domeniul energiei întrucât ne situăm în categoria statelor dezvoltate la acest capitol, alături de ţările Scandinave, Marea Britanie şi Olanda. Cu toate acestea, anul trecut, sectorul energiei a reprezentant, ca pondere în totalul de investiţii doar 10% din infuzia de capital a BM în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb