Banca Naţională a Ungariei (NBH) a făcut, ieri, primul pas spre eliminarea stimulentelor monetare de după 2011, demarând procesul de înăsprire a politicii monetare, transmite Bloomberg.
Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Ungariei a menţinut, ieri, dobânda de bază la 0,90%.
În schimb, NBH a majorat dobânda la depozitele overnight constituite de băncile comerciale la banca centrală de la minus 0,15% până la minus 0,05%.
Decizia oficialilor de la NBH vine după o accelerare a inflaţiei de bază peste ţinta de 3% avută în vedere de banca centrală, ca urmare a lipsei de forţă de muncă şi a creşterii consumului.
Majorările salariale de două cifre au dus indicatorul de creştere a preţurilor urmărit de NBH la 3,2% în luna februarie, ceea ce i-a făcut pe unii oficiali să spună că înăsprirea politicii monetare poate începe.
Banca Naţionlă a Ungariei a dat publicităţii, ieri, noul raport pe inflaţie, conform căruia NBH şi-a majorat prognoza de inflaţie pe acest an cu 0,2 puncte procentuale până la 3,1%, în timp ce prognoza pe 2020 a fost majorată cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu precedentele estimări din decembrie, până la 3,1%.
"Presiunile inflaţioniste vor conduce la continuarea normalizării politicii monetare în lunile următoare", a declarat Marcin Kujawski, analist la Nomura International Plc.
Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat în fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrală a Ungariei a implementat mai multe măsuri de relaxare monetară pentru reducerea costului creditului şi să inunde economia cu bani ieftini pentru a susţine politica guvernamentală destinată stimulării creşterii economice.
Dobânzile reduse au generat un boom al creditării, însă inflaţia de bază a crescut constant în ultimele luni.