Banca Poloniei: "Conversia creditelor în franci - reţetă pentru o criză bancară"

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 21 ianuarie 2016

Banca Poloniei: "Conversia creditelor în franci - reţetă pentru o criză bancară"

Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, avertizează că proiectul de act normativ care prevede posibilitatea conversiei în zloţi a creditelor în franci elveţieni, propus de Preşedinţie, reprezintă o "reţetă pentru o criză bancară".

"Este diavolul în persoană", a declarat Belka marţi seara, într-un interviu acordat postului TVN24 BiS. În opinia sa, dacă propunerea va deveni act normativ, atunci multe bănci, mai ales cele poloneze, vor suferi pierderi serioase. "Direct sau indirect, vom suporta «factura» sub forma unei creşteri reduse a creditării şi a unei economii destabilizate", a declarat guvernatorul, menţionând: "Băncile pot suporta noua taxă pe active, însă dacă se adaugă alte taxe, plus legea de conversie a creditelor în franci, vedem o reţetă pentru o criză bancară".

Săptămâna trecută, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ privind conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci, în condiţiile în care aproximativ 550.000 de polonezi au astfel de împrumuturi şi mulţi dintre ei au probleme la rambursare.

În plus, Legislativul de la Varşovia a adoptat, vineri, o lege privind o nouă taxă pe bănci, respectiv de 0,44% din activele acestora.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Oamenii sunt in criza de aproape 10 ani, bancile de ce nu ar fii si de ce ATAT de tarziu simt criza?

    1. Sa moara si capra vecinului

      Daca bancile intra in criza este mai rau pentru toata lumea. Nu ati vazut din evenimentele de la 2008 incoace ca guvernele au varsat tone de bani bancilor pentru a acoperi pierderile generate de lacomia lor transformata in politica de dezvoltare (!). Credeti ca in cazul unei noi crize bancare, statul va sta deoparte si le va plange de mila? Apoi, vedeti cum guvernatorul Marek Belka seamana leit cu Isarescu al nostru? Cum plang si ameninta la fel, daca cineva se atinge de ,,scumpele lor banci"?

    ca sa vezi domne, pana si astia din polonia sunt mana in mana cu isarescu, pun la cale sa nenoroceasca oameni nevinovati care au luat vile, care se roaga sambata, care au terenuri.eu zic sa il trimita pe voevozeanu, ca e specialist in imobiliare, doar are metri patrati in 4 cifre, hadareanu ce sa mai vorbim, terenuri de se uita prin acte ca sa si aduca aminte pe unde le mai are, eugen andrei specialist in turism ca sta numai in vacante, toti specialisti dar nenorociti de camatari, de aia e nevoie de ei in polonia ca sa ii puna cu botu pe labe pe astia care sunt pe felie cu isarescu.

    1. Mafia financiar-bancara functioneaza dupa mecanisme cat se poate de simple. Odata ramase fara principiul 'de la toti la noi', profiturile bancutelor mafiote, care cumpara partide si servicii secrete, se duc, inclusiv in Ungaria, inclusiv in Polonia.

    bancile nu sunt poloneze, romane sau croate. vorbim de banci care au sucursale in Romania, Polonia sau Croatia, si indiferett unde le sunt puse in pericol pozitiile dominante sau profiturile necinstite, reprezentantii sistemului bancar ameninta cu spectrul crizei. de ce urmeaza o criza daca profitul bancilor se corecteaza odata cu actiunile lor necinstite? bancile au procedat cinstit cand au folosit portita mutarioi creditelor in Olanda? de ce nu le intreaba nimeni de ce au abuzat de aceasta portita cand legislatia nationala era restrictiva? daca faci un lucru necinstit doar pentru ca exista o portita, atunci nu mai este lucrur necinstit? sa fim seriosi, nu il mai crede nimeni pe niciun Isarescu, fie de la noi sau din Polonia, toti au pazit lupii de oi

    1. Da

    In sfarsit tot mai multe puncte de vedere ale unor specialisti care fac "reflectiile" economice ale lui Gica Piperea si Dan Nicolae Cristian sa para niste copilarii haioase.

    Inteleg ca mai nou oamenii perechii Zamfir/Piperea isi doresc cu ardoare o puternica criza financiara care sa "spele" din bancile aflate pe piata. Cam dura dorinta pentru atingerea unor scopuri pecuniare, fara sa se ia in calcul ca o criza majora va "spala" afacerile, joburile, casele, familiile a milioane de oameni. Insa ne-am obisnuit deja ca acesti domni sa nu dea doi bani pe cei aflati in afara cercului lor de interese.

    Lucrurile nu prea evolueaza in directia dorita de "revolutionari" care zilele astea apeleaza la tot felul de manipulari penibile de genul vanzarii caselor ANL. O gluma buna daca nu am sti exact cum sunt luate in chirie acele case si pe ce spagi sunt scoase la mezat. Panica e mare, asta era si scopul trecerii legii in ritm stahanovist, ca nu cumva sa inceapa lumea sa deschida ochii. Asta se intampla chiar acum cand, in ciuda porcaielilor de rigoare, la adresa oricui isi "permite" sa nu planga pe umarul latifundiarului Hadareanu sau langa caciula de Doraly a proprietarului de vila Voievozeanu, diverse avertizari cu privire la efectele acestor legi populist-comuniste incep sa deschida ochii publicului. De buna seama dorintele de genul "sa vina o criza financiara" sau "sa dea Dumnezeu sa ajunga si aia cu euro sau lei la fel ca noi" se vor intoarce impotriva emitentilor. Oamenii isi vor pune in curand intrebari vis-a-vis de efectele acestor legi hei-rupiste cu puternic miros electoral si asta este foarte bine. Avem deja trei banci nationale, printre care si cea a Romaniei care avertizeaza dur cu privire la dezastrul economic pricinuit de aceste "legi" Nu as vrea sa fiu in pielea contopistului cu aere de jurist wannabe Piperea sau in locul lui Cristian Dan daca politicienii de la noi isi vor pierde mintile si vor intra in hora socialista care e acum la moda. Sunt curios cum ii va explica Piperea, care deja se vede cu agenda plina de clienti in caz ca vine vreo criza, sunt curios cum ii va argumenta acesta unui om care tocmai si-a pierdut afacerea ca noua recesiune e ceva "bun", asa cum spun unii din jurul lui. Tot asa ma intreb ce ii va spune domnul Nicolae Cristian Dan unui om care mai are o luna pana sa evacueze casa pe motiv ca nu a mai avut bani de intretinere dupa pierderea locului de munca. Cum spuneam, panica e mare, iar spectacolul dat de acesti domni in ultimele zile nu e numai unul grotesc ci si extrem de nostim, au inceput si ei sa realizeze ca oamenii se trezesc si constientizeaza ca pe lume exista si altii in afara creditatilor in chf. Ce sa mai vorbim de cei care se afla in situatii critice pentru ca au ascultat sfaturile "binevoitoare" de a refuza orice fel de negociere sau de a se judeca pana la moarte. Stai sa vezi cand vor intoarce astia armele... 

    1. Stoluli de pasari vin din Africa crezand ca e vara racoroasa.

      Invata mai intai abecedarul mai analfabet intarziat. E cartea aia cu multe poze, cu catei, albinute, pisici, cum iti place tie. Cu voi vrea mormonul Dan sa darame "sistemul"? :)))) Pe voi va pune sa scrieti pe la diverse institutii?:)))) Mult succes baieti! A la guerre!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb