BANCA REGLEMENTELOR INTERNAŢIONALE AVERTIZEAZĂ: Pericolul unei Mari Depresiuni economice este subestimat

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iunie 2007

Pericolul unei Mari Depresiuni economice este subestimat
Călin Rechea

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a publicat duminica trecută raportul anual pe 2006, raport în care evaluează şi perspectivele stabilităţii financiare viitoare. BRI consideră că forţa economiei globale a constituit supriza plăcută a anului trecut şi are cuvinte de laudă pentru economiile emergente.

Concluziile raportului sunt însă departe de a fi optimiste şi lansează avertismente pentru toţi factorii de politică economică.

Banca băncilor centrale, după cum mai este cunoscută BRI, a arătat că perioada îndelungată marcată de politici monetare foarte relaxate a condus la alimentarea unor excese speculative periculoase în creditare. Economia mondială este mult mai vulnerabilă, decât se apreciază în general, în faţa unei depresiuni economice asemănătoare celei din anii "30. Raportul precizează: "Nimeni nu a prevăzut Marea Depresiune a anilor "30, sau crizele care au afectat Japonia şi Asia de Sud-Est la începutul şi sfârşitul anilor "90. De fapt, fiecare criză a fost precedată de o perioadă exuberantă de creştere neinflaţionistă, care a determinat mulţi analişti să declare că am intrat într-o nouă eră".

Se pare că BRI este îngrijorată de manifestarea simultană a unor semnale de alarmă: emiterea în masă a unor noi instrumente de credit, creşterea accelerată a datoriilor populaţiei, apetitul extrem pentru risc al investitorilor şi dezechilibrele persistente în sistemul internaţional al ratelor de schimb.

Banca apreciază că o serie din erorile dezastruoase din Japonia anilor "80 au fost repetate de China. Raportul îl citează pe Wen Jiabao, primul ministru chinez, care a apreciat creşterea economiei Chinei ca fiind "instabilă, dezechilibrată, necoordonată şi nesustenabilă".

BRI consideră că "există o anomalie clară în declinul yenului", motivul principal fiind convingerea investitorilor că nu se va permite aprecierea monedei japoneze. Acestora li se reaminteşte situaţia din 1998, când yenul a crescut cu 10% în două zile şi a provocat mari pierderi celor implicaţi în carry trade.

În Raportul Anual al BRI se mai apreciază că pentru rezolvarea dezechilibrelor comerciale la nivel mondial este necesară o depreciere substanţială a dolarului american şi se remarcă faptul că economiile Chinei, Statelor Unite şi Japoniei se confruntă în prezent cu o problemă comună: alocarea într-o direcţie greşită a resurselor economice.

Ce nu se specifică explicit în raport este cauza alocării defectuoase a resurselor economice şi financiare: politicile monetare extrem de relaxate care au promovat dobânzi reale negative pentru o perioadă considerabilă.

De asemenea, Banca a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la strategia permisivă de abordare a bulelor speculative de către băncile centrale, în locul unor acţiuni de prevenire a acestora.

Creditul ieftin şi accesul facil la finanţare au permis dezvoltarea unui nou tip de exces speculativ pe pieţele internaţionale: LBO (Leveraged Buy Out). BRI arată că "nivelul de leverage utilizat în tranzacţiile fondurilor private de investiţii ridică întrebări cu privire la sustenabilitatea acestora pe termen lung. Strategia depinde de disponibilitatea creditelor ieftine."

Confruntate cu presiuni inflaţioniste în creştere, băncile centrale trebuie să continue procesul de creştere a dobânzilor de intervenţie, mai recomandă Banca Reglementelor Internaţionale. În finalul raportului, BRI notează că Statele Unite nu se află singure într-o situaţie economică dependentă de consumul "pe datorie", această situaţie fiind identificată drept un posibil canal de transmitere a contagiunii la nivel internaţional.

Deşi Banca nu abordează consecinţele implicării factorului politic asupra stabilităţii economice, acesta nu poate fi scos din ecuaţie. Întâlnirea la vârf a şefilor de stat şi de guvern din UE nu a condus doar la aprobarea unui nou tratat european. La insistenţele preşedintelui francez, tratatul nu mai include "competiţia liberă şi nedistorsionată" ca unul dintre obiectivel cheie ale UE. Aceasta se va dovedi măsura nepotrivită la momentul nepotrivit care poate deschide din nou calea către naţionalismul economic în întreaga Uniune.

Pe lângă incertitudinea introdusă de politicieni, care nu ar mai trebui să ne surprindă, concluziile raportului BIR ne oferă o temă de reflecţie mult mai gravă: "Într-adevăr, din perspectiva masivelor schimbări structurale din prezent, nu este greu de argumentat că înţelegerea proceselor economice ar putea fi mai redusă acum decât în trecut." Se referă această recunoaştere doar la Banca Reglementelor Internaţionale sau la toate băncile centrale? Dacă da, atunci nu este cam tardivă?

Cel puţin avem o certitudine: tratamentul va fi foarte dureros, iar şansele de supravieţuire ale pacienţilor nu sunt cunoscute.

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de inves­tiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb