Banca Transilvania a afişat un profit net semestrial de 496 milioane lei, în creştere cu 8,2%

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2017

Banca Transilvania a afişat un profit net semestrial de 496 milioane lei, în creştere cu 8,2%

Banca Transilvania susţine că a contribuit în ultimii 5 ani cu taxe şi alte contribuţii la bugetul de stat în nume propriu şi pentru angajaţi sau clienţi însumând peste 2,1 miliarde de lei

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituţie de credit după active de pe piaţa românească, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 496,06 milioane lei (circa 109 milioane euro), în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în ciuda scăderii veniturilor operaţionale, potrivit rezultatelor financiare publicate ieri de bancă. În primul semestru din 2016, banca a obţinut un profit net de 458,26 milioane lei. În primul semestru 2017, Grupul Financiar Banca Transilvania a avut un profit de 513 milioane lei. Banca Transilvania susţine că a contribuit în ultimii 5 ani cu taxe şi alte contribuţii la bugetul de stat în nume propriu şi pentru angajaţi sau clienţi însumând peste 2,1 miliarde de lei, din care 165 milioane lei în primul semestru din 2017. Solvabilitatea băncii este de 18,35%, fără a include rezultatul primului semestru 2017. Rata expunerilor neperformante BT (conform definiţiei europene) este de 8,1%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 65%.

Grupul BT a încheiat primul semestru din acest an cu active de 53,4 miliarde lei, din care banca deţine 53,2 miliarde lei. Creditele nete - inclusiv leasing - reprezintă 54% din activele Grupului Financiar Banca Transilvania.

Veniturile din dobânzi ale Băncii Transilvania au scăzut în primul semestru cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 989,3 milioane lei, în timp ce veniturile din comisioane au urcat în acelaşi interval cu 12,7%, la 273,9 milioane lei.

Banca avea, la finalul lunii iunie, un portofoliu de împrumuturi şi creanţe de 28,74 miliarde lei, faţă de 25,8 miliarde la 30 iunie 2016.

Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 4% între finalul anului trecut şi finalul lunii iunie, până la 43,53 miliarde lei.

"Banca a cesionat în data de 6 iulie 2017 un pachet de credite şi creanţe neperformante din afara bilanţului, preţul încasat în data de 24 iulie 2017 pentru acest pachet fiind de 95,9 milioane lei", a precizat banca.

În 2016, BT a înregistrat un profit net de 1,22 miliarde lei (273,3 milioane euro), în scădere cu 49% faţă de anul precedent, în condiţiile în care în 2015 înregistrase un câştig din achiziţia Volksbank, de 1,65 miliarde lei, nerepetabil ulterior.

În perioada ianuarie - iunie a.c., la nivel brut şi înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanţului, creditele Băncii Transilvania au crescut, ca sold, cu 5%, pe toate liniile de business ale băncii. În primele şase luni, BT a acordat 80.000 de credite noi clienţilor persoane fizice, IMM şi Corporate, ceea ce înseamnă peste 700 de credite procesate şi aprobate zilnic de BT, reprezentând în total peste 6 miliarde lei.

Aproape 45% dintre companiile înfiinţate în acest an în România - şi anume, aproximativ 34.000 din circa 80.000 - şi-au deschis cont la Banca Transilvania, în primele 6 luni ale anului.

"Investim în platforme online şi în fluxuri, dar în acelaşi timp suntem atenţi şi la riscuri, pentru a fi o bancă de reţea digitalizată cât mai aproape de ceea ce îşi doresc clienţii. În perioada următoare, sperăm să vedem un nivel de predictibilitate mai ridicat al politicilor publice, care să conducă la un ritm mult mai mare de investiţii publice şi private, la care am dori să ne alăturăm, ca bancă a oamenilor întreprinzători", a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, BT.

Numărul clienţilor activi BT pe segmentul IMM & microcompanii a crescut cu peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la aproape 230.000. Primele şase luni ale anului au însemnat, în comparaţie cu iunie 2016, +47% mai mult volum privind plasamentele (1,6 miliarde lei, în 2017, respectiv 1,1 miliarde lei, în 2016, rezultat determinat parţial de resegmentarea liniilor de business BT). Tot în acest semestru, Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicată finanţării afacerilor mici. În 4 luni de activitate, aceasta a finanţat cu 90 milioane de lei aproximativ 2.000 de microîntreprinderi.

Pe segmentul Retail Banking, Banca Transilvania avea, la finalul lunii iunie 2017, aproape 3 milioane de carduri, cu un volum de 22 de miliarde lei, sumă tranzacţionată în primele 6 luni ale anului. Plăţile cu cardurile BT în totalul tranzacţiilor a depăşit, ca număr, 60%. Numărul plăţilor contactless a crescut faţă de perioada similară a anului trecut de 4,7 ori, ca număr şi de 5,9 ori, ca valoare. Banca a acordat aproape 35.000 de credite (non-card), iar o creştere semnificativă faţă de iunie 2016 s-a înregistrat la creditele de nevoi curente: +24% valoric, respectiv +14% numeric.

Pe Corporate Banking, BT urmează strategia băncii, cu focus pe digitalizare, specializare şi pe perfecţionarea experienţei clienţilor. În acest semestru a fost finalizată implementarea abordării diferenţiate între clienţii Large Corporate şi Middle Corporate, cu echipe dedicate. Primele şase luni ale anului au însemnat, pe lângă acordare de credite (producţia nouă ridicându-se la 2,8 miliarde lei) şi tranzacţii de cash management (rulajele clienţilor au atins cifra de 72 miliarde lei, iar ponderea veniturilor non-risk în totalul veniturilor a crescut cu 5,4 puncte procentuale faţă de primul semestru din 2016), următoarele noutăţi: implementarea sistemului de semnătură digitală în relaţia cu clienţii Large Corporate; posibilitatea reconcilierii automate a extraselor de cont prin BT Ultra ERP, respectiv extinderea - pentru o gamă mai mare de clienţi - a platformei de introducere electronică a facturilor pentru serviciul factoring. Totodată, BT şi-a făcut simţită prezenţa pe piaţa sindicalizărilor şi a pieţei de capital, participând la tranzacţii de referinţă.

Potrivit BT, 900 de mii de clienţi BT folosesc internet banking de la Banca Transilvania, iar peste 300 de mii de clienţi, mobile banking. De asemenea, strategia BT a contribuit la ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale cu 12,7%, ca urmare a creşterii volumelor derulate prin BT.

Până la data de 30 iunie 2017, cheltuielile cu salariile membrilor Consiliului de Administraţie şi Conducerii Executive a Grupului au fost în sumă de 8.842 mii lei (la 30 iunie 2016: 6.501 mii lei), iar ale Băncii au fost în sumă de 5.341 mii lei (30 iunie 2016: 4.529 mii lei).

Acţiune în instanţă care să combată poziţia autorităţilor fiscale privind tratamentul fiscal al câştigului din achiziţia Volksbank

În cursul anului 2016, Banca Transilvania a solicitat autorităţilor fiscale române emiterea unei opinii fiscale oficiale privind tratamentul fiscal al câştigului din achiziţia Volksbank. La data de 30 iunie 2017 Banca Transilvania are în derulare o acţiune în instanţă, care să combată poziţia autorităţilor fiscale, privind soluţia fiscală individuală anticipată cu privire la tratamentul fiscal al câştigului în urma unei achiziţii în condiţii avantajoase. Aşteptările managementului sunt că procesul legal ar putea dura între 1 an şi 3-5 ani până la o pronunţare definitivă a instanţei. Poziţia Băncii este că procesul are cele mai mari şanse de câştig, având în vedere argumentele prezentate. Cu toate acestea, poziţia fiscală cu privire la această cauză este una incertă şi în cazul în care Banca nu ar avea câştig de cauză în faţa instanţei, atunci aceasta ar fi obligată să considere câştigul din achiziţie drept venit impozabil şi să suporte eventualele majorări şi penalităţi, dacă va fi cazul.

Provizioane specifice pentru toţi clienţii care au solicitat DIP

Banca Trasilvania a calculat provizioane specifice pentru toţi clienţii care au solicitat DIP. Celelalte credite care ar putea fi afectate de prevederile legii au fost analizate colectiv de către Bancă, folosind analize statistice şi judecata profesională. Evaluarea colectivă a ţinut cont de portofoliul băncii care s-ar putea încadra la situaţia de impreviziune şi la probabilitatea acestuia de a intra în stare de nerambursare ("PD"). În estimarea portofoliului care s-ar putea încadra la situaţia de impreviziune Banca a analizat rata LTV (valoarea creditului raportată la valoarea garanţiilor) şi aspectele comportamentale ale portofoliului constituit din creditele imobiliare sau ipotecare. În estimarea PD-urilor au fost luate în analiză diverse praguri ale LTV şi a fost extrapolat comportamentul istoric al portofoliului.

Brokerii: "Banca Transilvania - o companie cu perspective pozitive"

Analiştii din piaţa de capital privesc cu ochi buni rezultatele financiare semestriale raportate de Banca Transilvania (TLV), chiar dacă preţul acţunii a scăzut în ziua afişării acestora.

Domnul Simion Tihon, broker în cadrul companiei Prime Transction, ne-a declarat: "Rezultatele afişate de Banca Transilvania pentru trimestrul al doilea din 2017 sunt bune, însă oarecum sub aşteptările optimiste ale investitorilor, dat fiind ritmul de creştere din anii precedenţi. Banca a avut un rezultat operaţional în creştere, însă a suferit pierdere din instrumentele financiare disponibile pentru vânzare, în contextul în care în trimestrul al doilea din 2016 se înregistrase un profit de 210 milionane de lei. Scăderea ritmului de creştere este, cel mai probabil, motivul pentru care acţiunile societăţii au scăzut astăzi (n.r. ieri). Banca Transilvania îşi păstrează perspectivele pozitive, rezultatele raportate astăzi (n.r. ieri) menţinând multiplicatorii de piaţă la un nivel atractiv".

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, o creştere a profitului de 8% este bună. De fiecare dată există aşteptări foarte mari legate de Banca Transilvania, astfel încât acest rezultat este privit puţin negativ de către piaţă. Totuşi, trebuie spus că banca a devenit destul de mare pentru a mai putea crea surprize. Nu se mai pot obţine creşteri de zeci de procente, pentru că nici piaţa nu mai permite astfel de evoluţii. În acest context, în opinia mea Banca Transilvania este o societate cu potenţial, astfel încât recomand să se investească în acţiunile acestei societăţi pe termen mediu şi lung".

Ieri, preţul acţiunilor TLV a scăzut cu 2,77%, la preţul unitar de 2,46 lei, fiind transferate titluri în valoare de 13,65 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb