Banca Transilvania prinde viteză înainte de includerea în indicii FTSE

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2020

Banca Transilvania prinde viteză înainte de includerea în indicii FTSE

Conform datelor de la 24 iulie, ponderea celor două companii de la BVB în indicele FTSE Emerging ar fi fost de 0,038%

Actualizare - Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul de 2,535 lei, în creştere cu 1,4%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 26,38 milioane de lei, cel mai mare rulaj din prima şedinţă a săptămânii.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,83%, la 17,08 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 4,65 milioane de lei, a treia cea mai ridicată valoare tranzacţionată de ieri.

---

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) una dintre cele două companii care începând de săptămâna viitoare vor intra în indicii agenţiei FTSE Russell, ca urmare a trecerii pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare s-au înscris, începând cu luna august, pe un trend ascendent care le-au propulsat în apropierea maximului de 2,635 lei înregistrat în luna ianuarie.

Ieri, la ora 16:30, acţiunile TLV afişau o creştere de 1,8%, la 2,545 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de circa 21,9 milioane de lei, după ce vineri, titlurile instituţiei de credit din Cluj au încheiat ziua cu un avans de 4,6%, în condiţiile unui rulaj de 36,9 milioane de lei, cea mai mare valoare de la căderea din februarie-martie, cauzată de vânzările declanşate de răspândirea pandemiei de Covid-19 pe întregul glob.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a spus că evoluţia acţiunii TLV are la bază un cumul de factori dar, în opinia sa, principalul motiv ţine de includerea în indicele de pieţe emergente al FTSE.

"Având în vedere şi volumele, bănuiesc că sunt şi fonduri care au cumpărat acţiuni TLV în anticipare", a punctat directorul de la Goldring, care a completat: "În plus, ne apropiem de data ex-dividend, 1 octombrie fiind ultima zi în care se pot cumpăra acţiuni pentru dividendul de 0,115 bani/titlu. Banca distribuie şi 10 acţiuni gratuite la 100 de deţinute, astfel încât cumulat, dividendul cu acţiunile, au un ran­dament de circa 14%".

Banca Transilvania va distribui 0,115028 lei/unitate (echivalentul unui randament brut de 4,6% faţă de preţul de închidere al acţiunii TLV de la finele săptămânii trecute, de 2,5 lei), data plăţii atât pentru dividende cât şi pentru acţiuni gratuite fiind 16 octombrie.

Directorul de la Goldring a adăugat: "Chiar şi în aceste condiţii, nu mă aşteptam la creşterile din ultima perioadă a acţiunilor Banca Transilvania. Personal, nu am mai văzut de mult o creştere de 15% într-o lună la TLV (n.r. în august), iar în septembrie deja avem 11-12%. Acţiunea a terminat luna iulie la preţul de 2 lei, iar acum (n.r. ieri în jurul orei 15:00) este la 2,56 lei, deci un randament de peste 25% într-o lună şi jumătate".

Pe lângă instituţia de credit din Cluj, cealaltă acţiune de la BVB care va intra în indicii agenţiei de rating londoneze începând cu 21 septembrie este Nuclearelectrica (SNN). Ieri, la ora 16:30, titlurile producătorului de energie aveau o creştere de 0,94%, la 17,1 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,24 milioane de lei, a treia ca mărime până la acea oră.

"Şi în cazul Nuclearelectrica probabil că motivul creşterii ţine de intrarea în indicele FTSE. Au fost o serie de şedinţe în care acţiunile au închis la preţul de 16,9 lei, dar astăzi a reuşit să spargă acest preţ, pe un volum destul de bun. Noi chiar avem o analiză pentru Nuclearelectrica în care am previzionat, pentru următoarele douăsprezece luni, un preţ de 19,9 lei", ne-a spus directorul de la Goldring.

Conform planului de implementare a reclasificării ţării noastre în categoria celor emergente al FTSE, având în vedere datele de la 24 iulie, ponderea proiectată ale celor două companii de la BVB în indicii agenţiei londoneze ar fi fost: FTSE Global All Cap - 0,004%; FTSE All-World - 0,004%; FTSE Emerging All Cap - 0,038%; FTSE Emerging - 0,038%.

La finele lunii trecute, cea mai mică pondere în FTSE Emerging Index o avea Pakistanul care, cu patru companii incluse, avea 0,03% din indice, în timp Peru, ţară care luni va fi retrogradată în categoria pieţelor de frontieră avea, cu o companie, 0,05% din indice.

Aproape jumătate din FTSE Emerging Index (46,73%) era dat de cele 981 de companii din China, în timp ce Taiwan, cu 95 de emitenţi, avea 13,9% din indice, iar India, cu 152 de companii, dădea 9,8% din coşul de acţiuni al pieţelor emergente.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. TLV o ciorba traditional încălzită artificial înainte de data de înregistrare pentru dividende că sa se poată seta o zona de distribuție de 2 săptămâni să poată unii sa descarce treptat pachete ceva mai mari și să nu mai aștepte dividendele și corecția ulterioară. Vrabia din mână nu se compara niciodată cu cioara de pe gard, deci evoluția TLV, pe care nici Omer Tetik n-a anticipat-o (a vândut mult mai jos) nu are legătură cu indicele ci cu participantii la piata.

    E un film cava mai vechi despre Bursa - "Boiler room" se numește, care explica foarte bine cum se petrec niste lucruri. 

    1. Asa o fi cum spui in conditii normale, dar vezi tu ca asta e un an special. Cresterile si volumele sunt prea mari si daca ai sa te uiti la companii asemanatoare din piete emergente ai sa vezi ca au multiplii de piata peste tlv, ceea ce apare in special din preturi mai mari.

      Pai.. explicatii sunt.. Intr-adevar au intrata bani noi in piata, asta se vede. De la cine au intrat?

      De la mine sau de la tine? No way.. Au intrat cei cu bani, cei care fac un pipi pe criza.. probabil dupa ce BCE si FED i-a servit la fileu cu niste bani moka.... 

      Tot "boiler room" se numeste deconecaterea pietelor de economia reala. Mergi de curiozitate intr-un oras mare prin agentiile Bancii Transilvania si o sa vezi ca bate vantul. Activitatea economica clar a avut de suferit.. nu exista motive pentru care ar creste bancile tocmai inaintea celui de-al doilea val de COVID.

      Dupa parerea mea pietele cresc, tocmai, ca sa aiba de unde sa cada in octombrie cand probabil lumea va fi din nou arestata la domiciliu ca in martie.  

      mai astepti sa cumperi la 3.5000 ???

      Speram sa nu avem nici un val de coronavirus în Octombrie. .. Revin la comentariul lui Cristian. . E loc pt toți cei mici (investitori) sa ne descarcam acțiunile. .. Trebuie sa mergem cu valul. .Și eu am vândut 20 % din acțiuni TLV și nu-mi pare rău. . urmează corecția și iar creșterea pina la 01 Octombrie, și 18 Octombrie. ..TLV este perla coroanei. la noi ...!

      Pai Omer cu bani luați și plasați pe alte randamente a încasat deja 50%.,. Poți să mă contrazici ? Adică omul a știut ce face și că va face pt.el o afacere buna.Daca știai asta de acum 3-4 luni bănuiesc că si tu ai cel puțin 50% câștig ,,,,,sau poate nu!? Așa că ușor cu sfaturile.. Nu de alta dar eu sunt începător pe piata de capital că și alții și ne poți derută în deciziile de investire. O zi buna .Alex

      TLV e perla coroanei cu spini a sărăciei din estul Europei. Cu excepția anului 2019, TLV s-a corectat post-dividend cam in toți anii cu mai mult decât valoarea dividendului așa că rostul umflării artificiale are oarecum o explicație obiectivă, fondurile de investiții incercand un exit la preț bun fara a mai aștepta dividendul..

      Hai la Cluj sa vezi cozi la Banca Trans.

      Oricum ati lua-o, cine a investit pe termen lung in Banca Transilvania a facut o afacere buna. A dat dividende si actiuni gratuite constant si a crescut si pretul actiunii. E si principala companie cu care trecem la emergenta, asa ca nu vad de ce atata critica.

      Nu e criticata, cineva umflă cu pompa valoarea acțiunii care, mai mult de 2 lei - 2,30 lei nu face, în condițiile pierderilor din acest an, plus că multe credite vor intra in default imediat după perioada de suspendare a ratelor, economia României fiind praf, cu concedieri masive.

      Oul Kinder cu surprize cotat la peste 2,50 lei / acțiune conține niste credite cu valoare incerta și nu sunt puține  

      Poate ca ai ceva dreptate dar ce sa faci? Asta e oferta, asta e BVB. Eu am luat TLV cu orizont de detinere de ani pentru ca mi s-a parut printre cele mai bune de la noi.

      te pricepi, ce mai. boiler room zici? deci ai cumparat la 2.00 stiind ca urca in 2.50 intr-o luna? sau esti tot pe la peluza, te-a bagat un prieten sa vezi si tu meciul stind in picioare?

      cineva umfla cu pompa....cuuum? pe volumele din ultima luna? umflatul se face pe volume mici, nu cu 366 milioane rulaj in ultima luna. habar n-aveti ce vorbiti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb