Banca Turciei nu mai dă dobândă pentru depozitele băncilor care nu cresc creditarea

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 septembrie 2019

Banca centrală a Turciei va înceta să plătească dobânzi băncilor pentru rezervele minime obligatorii depozitate în lire, în cazul în care instituţiile financiare nu reuşesc să-şi îndeplinească obiectivul de creştere a împrumuturilor, anunţă ahvalnews.com.

Astfel, băncile nu vor primi dobândă pentru depozite dacă nu-şi îndeplinesc ţinta anuală de creştere cu 10-20% a împrumuturilor, potrivit anunţului făcut recent de banca centrală de la Ankara. Anterior, dobânda era de 5% pentru băncile care ratau ţinta de creştere a creditării.

De asemenea, banca centrală a redus rata dobânzii pentru rezervele depozitate de băncile care îndeplinesc obiectivul de creştere a creditării. Rata dobânzii a fost astfel redusă la 10%, de la 15%. Noile rate ale dobânzii vor fi aplicabile începând cu 4 octombrie, conform sursei citate.

Banca centrală a Turciei susţine eforturile guvernului de stimulare a creşterii creditării în urma crizei valutare de anul trecut, care a dus economia în recesiune. Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în-cearcă să susţină creditarea din Turcia, chiar dacă volumul împrumuturilor neperformante creşte, iar profitul din întreaga industrie bancară scade.

În 2018 - când Turcia s-a confruntat cu o criză valutară, iar rata inflaţiei a depăşit 25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani - banca centrală de la Ankara a majorat semnificativ dobânda de referinţă, de la 17,75% la 24%, ca să ţină sub control deprecierea lirei. De atunci, rata inflaţiei a scăzut la mai puţin de 16%.

În luna august, banca centrală de la Ankara a redus cantitatea banilor pe care băncile trebuie să îi depună ca rezerve necesare, în cazul în care au atins obiectivul minim de creştere a împrumuturilor cu 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb