Banca centrală a Turciei va înceta să plătească dobânzi băncilor pentru rezervele minime obligatorii depozitate în lire, în cazul în care instituţiile financiare nu reuşesc să-şi îndeplinească obiectivul de creştere a împrumuturilor, anunţă ahvalnews.com.
Astfel, băncile nu vor primi dobândă pentru depozite dacă nu-şi îndeplinesc ţinta anuală de creştere cu 10-20% a împrumuturilor, potrivit anunţului făcut recent de banca centrală de la Ankara. Anterior, dobânda era de 5% pentru băncile care ratau ţinta de creştere a creditării.
De asemenea, banca centrală a redus rata dobânzii pentru rezervele depozitate de băncile care îndeplinesc obiectivul de creştere a creditării. Rata dobânzii a fost astfel redusă la 10%, de la 15%. Noile rate ale dobânzii vor fi aplicabile începând cu 4 octombrie, conform sursei citate.
Banca centrală a Turciei susţine eforturile guvernului de stimulare a creşterii creditării în urma crizei valutare de anul trecut, care a dus economia în recesiune. Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în-cearcă să susţină creditarea din Turcia, chiar dacă volumul împrumuturilor neperformante creşte, iar profitul din întreaga industrie bancară scade.
În 2018 - când Turcia s-a confruntat cu o criză valutară, iar rata inflaţiei a depăşit 25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani - banca centrală de la Ankara a majorat semnificativ dobânda de referinţă, de la 17,75% la 24%, ca să ţină sub control deprecierea lirei. De atunci, rata inflaţiei a scăzut la mai puţin de 16%.
În luna august, banca centrală de la Ankara a redus cantitatea banilor pe care băncile trebuie să îi depună ca rezerve necesare, în cazul în care au atins obiectivul minim de creştere a împrumuturilor cu 10%.