"Din perspectiva internaţională, riscul politic al ţării probabil nu se va schimba, fiind posibil ca PSD să cîştige alegerile. Totuşi, o mică surpriză este rezultatul strîns al votului. Inves-titorii străini preferă stabilitatea faţă de schimbările politice ris-cante şi nu au uitat eşecul guvernării din perioada 1996-2000. Mai important decît politica, este faptul că Mugur Isă-res-cu este perceput ca un garant al stabilităţii macroeconomice. ïn plus, PSD lucrează sau cel puţin pare să lucreze îndeaproape cu oficialii de la Bruxelles, iar aderarea este cea mai importantă din prezent. Dar, în general, investitorii sînt de-za-măgiţi de ritmul încet al reformei."
• Marinel Burduja, vicepreşedinte divizia corporaţii "Raiffeisen Bank":
"Acest aspect a fost dezbătut de conducerea băncii «Raiffeisen» în cadrul unei întîlniri la Viena. Situaţia legată de alegeri nu este percepută ca un pericol pentru ratingul de ţară. Nu ne interesează cine este forţa politică. Ne interesează stabilitatea macroeconomică şi o conducere corectă a ţării".
• Robert C. Rekkers, director general "Banca Transilvania"
"Nu aştept un efect pentru sistemul bancar. Nu pot să cred că afectează un sistem financiar. Leul se apreciază, dobînzile sînt în scădere, iar băncile sînt profitabile".
• Corneliu Cojocaru, purtător de cuvînt "Banca Comercială Română"
"Lumea financiar-bancară îşi face prognoze în trei variante: pesimistă, normală şi optimistă. Pentru acestea, sînt luaţi în calcul toţi factorii, însă cel politic nu este unul determinant. Influenţe din partea politicului, categoric există, însă la nivel de individ. Realitatea ţării este procesul de negociere cu Comisia Europeană, închiderea capitolelor şi exigenţele ce decurg de aici".
• Septimiu Stoica, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti
"Greu de spus, dacă există un risc politic care va afecta bursa. Piaţa de capital din ţara noastră este puţin atipică. Ea nu răspunde tradiţional, imediat şi nervos, atît la schimbările din plan intern, cît şi la cele din plan internaţional. Ea este necorelată cu celelalte pieţe. Nu cred că poate să fie o influenţă negativă a acestor evenimente. Investitorii consideră că Ro-mâ-nia este pe un drum clar spre comunitatea europeană, iar eventualele schimbări de guvernare nu vor afecta acest parcurs".
Un investitor străin care a dorit să-şi păstreze anonimatul:
"Orice politician este văzut ca un set de promisiuni şi nimic altceva, investitorii străini fiind mai interesaţi de sistemul de taxe. România nu este văzută ca o a doua Ucraina. Dacă Ucraina este percepută ca fiind compusă din 60% corupţie, 20% violenţă şi 20% naţionalism, în România, corupţia deţine 90%, restul fiind împărţit de naţionalism şi violenţă".
Mircea Geoană, candidatul propus de PSD la funcţia de prim-ministru, susţine că solicitarea lui Traian Băsescu, candidatul Alianţei D.A. la preşedinţie, de a anula alegerile va afecta imaginea ţării pe plan intern şi extern. Domnia sa a catalogat acţiunea ca o "lovitură perfidă pe plan extern", care va modifica percepţia investitorilor străini despre ţara noastră. Ziarul "BURSA" a realizat o anchetă printre investitori şi bancheri care ne-au declarat că impactul alegerilor este minor, putîndu-se simţi cel mult la nivel de individ.