CONFERINŢA UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA / CĂLIN RECHEA: "Uniunea Bancară nu este o soluţie pentru problema instabilităţii financiare"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2014

"Uniunea Bancară nu este o soluţie pentru problema instabilităţii financiare"

Uniunea Bancară nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei cauzate de instabilitatea financiară, iar aderarea ţării noastre la această structură ar trebui să fie amânată cel puţin până la intrarea în zona euro, a afirmat analistul economic Călin Rechea.

Abordarea graduală a creării Uniunii nu contribuie la creşterea stabilităţii, ci, dimpotrivă, sumele puse la dispoziţia Fondului Unic de Rezoluţie sunt insuficiente, iar costurile împrumuturilor pe care aceasta le-ar contracta ar fi relativ mari în absenţa unei garantări comune la nivel european, arată domnia sa.

Sistemul de stabilire a contribuţiilor favorizează băncile mari, iar centralizarea supravegherii şi a controlului pentru un sistem complex duce la creşterea fragilităţii, din cauza eliminării capacităţii de autoreglementare a respectivului sistem, a mai precizat Călin Rechea. Domnia sa a atras atenţia asupra rolului tot mai mare pe care sistemul bancar din umbră îl joacă în finanţarea economiei, ca urmare a lipsei reglementărilor.

O alternativă la crearea unei uniuni bancare o reprezintă fragmentarea sistemului bancar, este de părere analistul economic.

Motivele pentru care statele membre ale UE, dar care nu fac parte din zona euro, nu ar trebui să participe la Uniunea Bancară includ, în opinia lui Călin Rechea, incertitudinea contribuţiilor acestora la Fondul Unic de Rezoluţie şi influenţa redusă pe care ar avea-o la Mecanismul Unic de Rezoluţie, imposibilitatea stopării fenomenului de dezintermediere financiară, precum şi perspectiva responsabilităţii fiscale pentru crize externe.

Apartanenţa la Uniunea Bancară ar creşte costurile de finanţare pentru ţara noastră, ar crea dezavantaje competitive pentru băncile locale, însă nu ar elimina necesitatea intervenţiei Guvernului pentru finanţarea băncilor cu probleme, potrivit economistului.

"Nu putem adera la Uniunea Bancară doar din spirit de solidaritate", a concluzionat Călin Rechea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. OPINIA A FOST MUTATĂ ÎN FORUM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb