CONFERINŢA UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA / GHEORGHE PIPEREA: "Economiile din bănci ar putea fi transferate pe piaţa de capital"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2014

"Economiile din bănci ar putea fi transferate pe piaţa de capital"

Economiile din depozitele bancare ar putea fi transferate pe bursă, este de părere profesorul Gheorghe Piperea, care opinează că teama de bail-in ar putea dezvolta piaţa de capital.

Domnia sa consideră că bail-in-ul încalcă drepturile omului şi apreciază: "Din punct de vedere juridic, bail-in-ul înseamnă următorul lucru: ai nişte bani în depozitele unei bănci şi pentru că respectiva instituţie trece printr-o dificultate de care nu te faci vinovat, banii, pe care ai un drept de proprietate, se transformă în acţiuni la banca în cauză. Însă acţiunile nu reprezintă un bun pe care ai drept de proprietate, ci un bilet la loterie, în baza căruia poţi să încasezi sau nu dividende".

Bail-in-ul înseamnă exproprierea omului de bunul său asupra căruia are drept de proprietate, iar pentru această expropriere statul român ar putea plăti despăgubiri în faţa CEDO, a menţionat Gheorghe Piperea, subliniind: "Ţara noastră ar trebui să se gândească de mai multe ori înainte să adere la Uniunea Bancară Europeană".

Domnia sa a precizat: "Noi vom participa la Uniunea Bancară Europeană cu scopul de a implementa bail-in-ul. Care este alternativa pentru ca banii să nu fie luaţi din depozite? Să ţinem economiile în seifuri? Este riscant. Să retragem capitalul din bănci şi să-l ducem în Singapore? Probabil că acest lucru deja se întâmplă. S-ar putea ca mare parte din economii să fie investite în piaţa de capital. Nu ştiu dacă în România falimentul unei bănci mari ar putea fi suportat de fondul de garantare".

Gheorghe Piperea consideră că problema majoră este reprezentată de faptul că sistemul bancar european este fundamental greşit, în contextul în care o instituţie financiară este şi bancă comercială, şi bancă de investiţii, prestează şi servicii de asigurare, colectează creanţe şi gestionează imobile.

"Pentru a investi banii pe piaţa de capital, nu va trebui să rulăm aceste fonduri tot prin instituţiile bancare, ce au şi calitatea de bănci-custode?" se întreabă avocatul Piperea, menţionând că, dacă aceste activităţi bancare nu vor fi separate, "ne vom îndrepta cu 200 km/oră într-un zid şi colapsul va fi inevitabil".

Gheorghe Piperea a afirmat, citând un studiu realizat de Standard&Poors, că ratingurile băncilor din Europa ar putea fi afectate dacă autorităţile vor continua să aplice acest bail-in.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb