Implementarea Uniunii Bancare este de natură să afecteze negativ creditarea IMM-urilor, a declarat Mirela Iovu, vicepreşedintele CEC Bank. Există soluţii de atenuare a impactului negativ, precum majorarea capitalului băncilor, acoperirea riscului de creditare prin garanţii guvernamentale, utilizarea factorului de sprijin, a precizat domnia sa.
Oficialul CEC Bank a continuat: "Aplicarea cerinţelor de capital din cadrul Basel III duce la restrângerea creditelor acordate IMM-urilor, dacă băncile nu reuşesc să atragă capital (acestea sunt nevoite să îşi micşoreze portofoliul de active purtătoare de risc). Totuşi, Basel III permite utilizarea de colateral şi substitute de colateral cum ar fi garanţiile guvernamentale pentru a reduce ratele de risc asociate expunerilor faţă de IMM-uri. IMM-urile din Uniunea Europeană depind de finanţarea din credite în mare măsură. Acestea sunt impactate mai puternic de aplicarea Basel III decât cele din SUA, de exemplu, a căror dependenţă de creditare bancară este mult mai redusă (24% din nevoile de finanţare). IMM-urile au un rol determinant în economia Uniunii Europene, iar restrângerea accesului acestora la creditare ar afecta creşterea economică şi nivelul de ocupare a forţei de muncă".
Această realitate a determinat Comisia Europeană să solicite Autorităţii Bancare Europene să analizeze posibilitatea reducerii ratei de risc a expunerilor către IMM-uri, conform propunerii Parlamentului European, a mai declarat Mirela Iovu.
Dezvoltarea economiei nu înseamnă numai creşterea finanţării, ci şi existenţa unei culturi antreprenoriale, apreciază vicepreşedintele CEC Bank. Ţara noastră duce lipsă de cultură antreprenorială, care trebuie dezvoltată pentru că va conduce la întărirea sectorului IMM-urilor, în opinia doamnei Iovu.
Domnia sa a explicat: "Uniunea Europeană a adoptat programul Antreprenoriat 2020, care trebuie să fie adoptat şi de ţara noastră şi care este foarte important pentru IMM-uri. Uniunea Bancară va avea impact asupra IMM-urilor dacă nu se iau măsuri de contracarare. Problema principală a IMM-urilor este lipsa finanţării, dar disponibilitatea creditării există, numai că lipsesc proiectele bancabile. IMM-urile au o problemă de competitivitate, care trebuie combătută în următoarea perioadă".
Vicepreşedintele CEC a mai spus că banca pe care o reprezintă a sporit finanţarea pentru IMM-uri, sector pentru care va disponibiliza sume importante şi în următoarea perioadă. Mirela Iovu consideră că este necesară o alocare mai mare a fondurilor europene destinate creşterii competitivităţii economice.