Bănci puternice - ce minunat!

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2013

"Avem nevoie de bănci puternice!"

"Avem nevoie de bănci puternice!"

Trei întâmplări neliniştitoare:

PRIMA: Mai întâi, ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, actualul şef al Eurogrup, a afirmat public că Ciprul ar putea fi un model de terapie pentru băncile intrate în criză; că, adică, UE ar putea adopta metoda sprijinirii băncilor prin confiscarea unei proporţii (posibil, de 40%) din depozitele care depăşesc suma de 100 de mii de euro, asta însemnând că nu doar mafioţii ruşi cu bani ascunşi în Cipru ar urma să rămână golani, ci şi onorabilii afacerişti italieni, francezi şi de pe tot cuprinsul onorabilei Europe; succesiv acestei declaraţii înţelepte, euro s-a dat de-a dura, în faţa dolarului, acţiunile companiilor europene au jucat ca ursul pe jăratic, în bursele europene şi a explodat preţul asigurărilor contra riscului de faliment a băncilor europene; atunci, înţeleptul Dijsselbloem s-a gândit din nou, s-a gândit mai bine şi s-a răzgândit - nu, acesta nu este un model european, nu este o procedură pentru toţi, ci este una specifică, particulară, numai pentru Cipru şi ruşii săi.

A DOUA: În timp ce şeful supravegherii bancare din BNR Nicolae Cinteză ne asigură că haiducia cipriotă nu ne va influenţa în vreun fel sistemul bancar, economistul şef BNR Valentin Lazea ne împărtăşeşte calculul său, conform căruia putem menţine, în sistemul bancar, fără ris-curi, doar suma totală de 4,2 milioane de euro - o sumă care rezultă din sofisticata înmulţire a sumei de 100 de mii de euro (care este depozitul maxim dintr-o bancă, ce este garantat, conform normelor europene), cu numărul de 40 de bănci (încă opt, sunt sucursale), câte alcătuiesc sistemul bancar românesc (de fapt, nu ştiu cum, înmulţind 100 de mii cu 40, rezultă 4,2 milioane); deci, restul de bani, de pe deasupra, nu te supăra frate, dar ar trebui să-i pui sub semnul întrebării în business-plan - faci cum vrei, îi laşi la risc sau îi bagi în investiţii la bursă ori la fonduri.

A TREIA: Luminosul consilier BNR Adrian Vasilescu ne informează că sistemul bancar are nevoie de dăruire financiară: "Societatea are nevoie de bănci puternice. Societăţii i se cere să se îngrijească de bănci".

Sincer, sunt de acord cu Adrian Vasilescu, avem nevoie de bănci puternice.

Absolut!

Avem nevoie să limităm prostituţia.

Bineînţeles!

Avem nevoie să găsim părinţi pentru adopţia aurolacilor.

Aşa!

Avem nevoie să reconstruim sistemul de irigaţii în agricultură.

Da!

Avem nevoie să asigurăm dializa bolnavilor de diabet, să asigurăm profesori, doctori şi poliţişti în mediul rural, să relansăm industria, să-i integrăm pe ţigani şi să-i liniştim pe unguri, să-i băgăm la pârnaie pe politicienii corupţi şi să-i ajutăm pe muritorii de foame.

Cine este pentru?

E cineva contra?

Se abţine cineva?

Deci, cu unanimitate de voturi, domnul Adrian Vasilescu are dreptate!

Când ni se vor confisca 40% din banii noştri aflaţi în depozite bancare, vor dispărea curvele de la miezul nopţii, pensionarii vor putea să ungă marmelada pe colţul de pâine păstrat de ieri, Adrian Năstase se va întoarce la locaţie, ungurii vor dansa de Întâi Decembrie, vom mânca roşii româneşti şi ne vor rămâne să şi exportăm în Israel, medicamentele vor fi gratis şi toţi profesorii mahalagii vor fi lăsaţi la vatră.

Păi, cred că ar merita.

Dacă s-ar întâmpla asta, atunci eu, unul, mi-aş da toţi banii, nu doar 40%.

Decât să mi-i fure Sima...

Ah, ce minunat ar fi să avem bănci puternice!

MAKE

----------

POST SCRIPTUM 1

Nu înţeleg cum vine statul de drept, în care companiile sunt obligate, prin lege, să-şi ţină banii în conturi bancare, din care băncile să poată lua 40%, ca să-şi acopere găurile create de cadourile făcute prietenilor, rudelor şi politicienilor.

----------

POST SCRIPTUM 2

Domnule Adrian Vasilescu, aţi auzit de capitalism fără sistem bancar?

Nu?

Eu am auzit.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. frumos scris, imi place ce citesc, mai vreau . merci make

    1. sumele "asigurate" pot fi linistit pastrate pe numele nevestei, copiiilor, parinti, rude, etc

      astfel 4.2 mil euro pot deveni 8.4 mil, etc  

      Cred ca cea mai mare problema e sa faci rost de banii aia, pastrarea lor in siguranta e o problema, dar e mult mai simpla .. 

      :)  

      Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania sau FGDB.RO 

      spune ca ne garanteaza 100000 euro. Eu gasesc asta ca este o exagerare. 

      Ca o comparatie, Statul Francez garanteaza tot 100000 euro in conditiile in care Statul Francez e mult mai puternic si veniturile lor sunt mult mai mari. 

      Eu zic ca Romania merge la cacialma cu aceasta lozinca ca ne garanteaza 100000 euro. 

      In realitate suntem descultii Europei.  

      Statul Roman nu are cum sa garanteze o astfel de suma. Luati comparatia cu cat isi permite sa garanteze Statul Francez si apoi ganditi-va la fundamentele economice asumtate de Statul Francez respectiv de Statul Roman. 

      Turma de oi trebuie sa stea linistita, pentru a nu ajunge intr-un bank run mioritic.  

      Fondul de garantare ESTE O ASOCIATIE A BANCILOR, NU ESTE DE STAT! ATENTIE! Statul Roman nu garanteaza nimic.

      In cazul firmelor NU ESTE GARANTAT NICI UN DEPOZIT! 

    de ce esti tu acum asa de suparat? Daca ar fi avut un pic de privire in perspectiva, asa peste lungimea mesei de negocieri cum spune capitanul meu, atunci ar fi luat exemplu de la o renumita banca, care intr-un renumit an de gratie a redus depozitele obligatorii pe termnen lung ,ghici cu ce suma, nu ti-o voi spune, iar mai apoi marele Treichl ne ridica la rangul de brute. Si exact ca in povestea cu Zdreanta in care din nou acelasi capitan se jura ca nu vom infinge steagul pe reduta FMI pentru a camufla o conexiune la hidrantul acestui pompier ne-am alimentat cu lichiditatea care fusese extrasa anterior pentru ca s-a remarcat faptul ca exista destul vin produs din podgoriile alimentate de CE. Trebuie ,in ciuda extraordinarului articol facuta o remarca: de departezi o profund de realitate. O banca puternica trebuie sa aiba un spatar? Daca domnul Milescu nu este la apelul de seara incearca eventual la altcineva care ar putea sa-i tina locul. Te pup si incearca sa remediezi acest inconvenient. Ca in filmele de actiune trebuie intotdeauna sa ne protejam spatele. Altfel putem ramane si fara onoare , dar si fara bani:-)

    AFERIM!

    Incet, incet se spulbera toate iluziile, dar mai avem destul pana sa vedem "capitalismul in pielea goala", asa cum l-a facut "mamica lui"...

    În afara celor două inadvertenţe (dializa se aplică în bolile renale şi nu în diabet iar Sima nu a furat ci a pierdut) articolul e interesant, bine scris şi naşte controverse.

    În primul rând eu nu aş vorbi despre Adrian Vasilescu pe tonul pe care îl adoptă "atoateştiutorul" Burtea de la TVR. Adrian Vasilescu e cortina de catifea în spatele căreia corozivul Florin Georgescu, specialul Eugen Dijmărescu şi alţii învaţă să tacă în cor sub bagheta lui Mugur Isărescu atunci când cortina de catifea face greşeala să permită publicului buimac o privire indiscretă spre scenă. 

    Cât despre bănci - şi eu, cu slaba-mi minte, am întors problema pe toate părţile şi nu am găsit o rezolvare mai bună decât aceea, elementară, de reîntoarcere a acestora spre menirea originară de depozitare şi împrumutare de sfanţi, menire completată de transferarea rapidă a sfanţilor electronici. 

    Problema e asigurarea contra riscului pentru active mult prea variabile, de la acţiuni până la, mai nou, case luate pe credit. (Despre jocul pe sumedenia de derivate - acestea sunt jocuri de noroc de cele mai multe ori orchestrate pentru spălare de bani iar băncile cu divizii de investments care le practică trebuie ocolite.) 

    Ne rămâneţi dator, domnule Make Contra Sima, cu explicaţia la "capitalismul fără bănci", adică a raiului. 

    Puteţi răspude şi în rate. 

    Cu preţuire,

    Tudor Vasiliu 

    1. Faptul ca va amintiti meniul din concursul gastronomic cu Sima ma face sa ma tem de dumneavoastra - eu uit ce am in fata, numai ce ma-ntorc cu spatele (deja m-am incurcat).

      Faptul ca sistemul bancar nu intra in definitia notiunii de "capitalism", sugereaza cu putere posibilitatea unei organizari capitaliste, fara institutii de credit. 

      dumneavoastra imi spuneti care este cel mai mare coeficient ROE (Return on Equity) al celei mai de succes banci de investitii internationale si eu o sa va declasez cu o alta care isi plange de mila mai rau ca acei conationali care sperie Europa cu pretentiile lor la asigurari sociale in Vestul Salbatic. Punem pariu pe o sticla de Chianti si o funie de usturoi ca o sa trebuiasca sa va dati batut :-)

      O fiară cu chip de bucătar. Gătesc mai bine decât Make versus Sima, aşa că meniul mi s-a săpat pe cortexul pane-ului cerebral.

      Revenind: în definiţia capitalismului nu există "bănci", în a comunismului nu vom găsi "poliţie politică" iar definiţia mărului nu cunţine noţiunea de "vierme". Dar în toate trei există ceva de halit deci de gătit.

      Tudor Vasiliu 

      deoarece daca sunteti o fiara inseamna ca sunteti o bestie, sau bruta pentru a-l cita corect pe domnul Treichl. Pericolul rezida din faptul nu ca aveti coltii ascutiti,insa gandirea dumneavoastra are potential pentru gasirea viermelui din bancile care nu se sinchisesc de oamenii legii:-)

    Deci, poate ne amintim ce s-a intamplat cu Bancorex, de modul in care ne-au fost volatilizate rezervele noastre valutare. Adevarul e ca pe vremea aceea, tehnicile monetare nu erau cunoscute decat de catre tinerii absolventi ai Academiei Stefan Gheorghiu, ceea ce s-a si vazut. Dar apoi au mai fost si alte cazuri. Dar mai este si taxa pe venitul din dobanzi. Dar mai este si impozitul pe profit, apoi impozitul pe profitul distribuit in dividende, si alte taxe aplicate dupa ce incasezi dividendele nete... Statul, este o institutie, nu? Noi numim pe conducatorii lui, iar ei fac ce le trece prin cap. Rau este ca o fac iresponsabil, adica nu poarta nici o responsabilitate. Mai rau, nu sunt in nici un pericol pentru deciziile lor oneroase total. Iar jurnalistii, parca nu mai au deloc intelepciune si echilibru. Totusi, sistemul bancar este o parte a economiei, sunt o casta de oameni de afaceri. Ca si altele care produc lapte, carne, automotive, etc. Cine ne pune pe noi sa ne imprumutam la banci? Nu putem sa dam bani afaceristilor adevarati, in mod direct? Acum nu mai putem, ca bancile au reusit sa acapareze piata care putea sa rezolve acest lucru. Acea piata care s-a dezvoltat in SUA, Canada, Australia, Japonia, China, hai si in Germania, in Polonia mai nou si mai bine. Noi am vrut-o, pe urma n-am mai vrut-o, ca cerea transparenta.

    Si pentru D-zeu, ca sunteti ziar bursier, nu mai insistati cu "hotul de Sima", ca inseamna ca n-ati inteles nimic din domeniul pe care il sustineti. El n-a furat, a inselat asteptarile oamenilor, unii constienti de pericole, iar altii inconstienti de pericole. Cei constienti sunt ipocriti, c-asa le sta bine, iar cei inconstienti ar trebui sa se protejeze apeland la sfaturile specialistilor sau apropiatilor, sa mai intrebe si ei una-alta, ca nu le baga nimeni banii in buzunar. Dar de aici la concluzii din acestea radicale, ar trebui sa fie un drum mai lung decat cel care-l faceti d-voastra. Va rog sa demonstrati putina educatie, mai scrieti si d-voastra mai frumos, nu mai incercati sa imitati tabloidele. Zau, nu va faceti meseria de ras.  

    1. Domnule, crede-ma, te rog: Sima a furat.

      Una este ceea ce-ti inchipui ca s-a intimplat si altceva este ceea ce s-a intimplat.

      Iar ceea ce realmente s-a intimplat, dincolo de inselaciunea pe care o sesisezi, este hotie ordinara. 

      Prin acest articol scris ziarul se spala de multe pacate din articole de dezinformare. Speram sa continuati sa scrieti articole care sa continue pe aceeasi linie si numarul de cititori sigur va creste semnificativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb