Băncile americane de investiţii şi-au redus semnificativ, în ultimii ani, comisioanele percepute în Europa pentru listarea acţiunilor. La ora actuală, acestea se situează la o medie de 2,3%, faţă de 2,7% în 2003 sau 3,1% în 2000, potrivit datelor Bloomberg. Astfel, băncile de investiţii americane practică, pe plan european, comisioane care nu ating nici jumătatea celor din SUA. "Este vorba despre un cerc vicios", afirmă Jay Ritter, specialist în finanţe, adăugînd că numai o luptă a comisioanelor între bănci poate atrage mandate pentru listarea acţiunilor.
În acest an, şase dintre cele zece bănci de top care au administrat oferte publice iniţiale ale companiilor europene, sînt americane. Cifra este în creştere faţă de anii anteriori. Pe de altă parte, în SUA, o singură bancă europeană - UBS Elveţia, se numără printre primele zece societăţi care administrează oferte publice iniţiale. "Morgan Stanley" deţine prima poziţie pe piaţa listărilor din Europa, cu o cotă 13,2%. Aceasta aplică comisioane medii de 1,81%, iar ofertele administrate valorează 3,3 miliarde de dolari. În SUA, comisioanele "Morgan Stanley" pentru listări ajung la 4,9%. Totodată, veniturile din administrarea ofertelor publice iniţiale şi alte vînzări de acţiuni reprezintă peste 35% din veniturile totale pe care societatea le realizează în sectorul de investiţii.
La nivel mondial, băncile au colectat circa 3,1 miliarde de dolari din comisioanele percepute, în acest an, pentru listările în valoare de 73,6 miliarde de dolari.