Băncile americane de investiţii, preferate de emitenţii europeni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2004

Băncile americane de investiţii şi-au redus semnificativ, în ultimii ani, comisioanele percepute în Europa pentru listarea acţiunilor. La ora actuală, acestea se situează la o medie de 2,3%, faţă de 2,7% în 2003 sau 3,1% în 2000, potrivit datelor Bloomberg. Astfel, băncile de investiţii americane practică, pe plan european, comisioane care nu ating nici jumătatea celor din SUA. "Este vorba despre un cerc vicios", afirmă Jay Ritter, specialist în finanţe, adăugînd că numai o luptă a comisioanelor între bănci poate atrage mandate pentru listarea acţiunilor.

În acest an, şase dintre cele zece bănci de top care au administrat oferte publice iniţiale ale companiilor europene, sînt americane. Cifra este în creştere faţă de anii anteriori. Pe de altă parte, în SUA, o singură bancă europeană - UBS Elveţia, se numără printre primele zece societăţi care administrează oferte publice iniţiale. "Morgan Stanley" deţine prima poziţie pe piaţa listărilor din Europa, cu o cotă 13,2%. Aceasta aplică comisioane medii de 1,81%, iar ofertele administrate valorează 3,3 miliarde de dolari. În SUA, comisioanele "Morgan Stanley" pentru listări ajung la 4,9%. Totodată, veniturile din administrarea ofertelor publice iniţiale şi alte vînzări de acţiuni reprezintă peste 35% din veniturile totale pe care societatea le realizează în sectorul de investiţii.

La nivel mondial, băncile au colectat circa 3,1 miliarde de dolari din comisioanele percepute, în acest an, pentru listările în valoare de 73,6 miliarde de dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb