Băncile centrale fac eforturi să protejeze economiile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2011

Banca Centrală Europeană a reluat programul de achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară.

Banca Centrală Europeană a reluat programul de achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară.

Băncile centrale din lume au făcut eforturi, în ultimele zile, să protejeze creşterea economică de programele de austeritate şi de mişcările valutare disproporţionate care ameninţă economia globală cu o nou val de recesiune, potrivit Bloomberg.

Mai întâi, liderii statelor G7 au participat, duminică, la o conferinţă telefonică, discutând despre perspectivele economice globale, retrogradarea în premieră a ratingului SUA de către "Standard & Poor"s", situaţia de pe pieţele valutare şi criza din zona euro.

În cele 72 de ore care au urmat acestor discuţii, banca centrală a SUA (Federal Reserve) s-a angajat să menţină dobânzile aproape de zero pentru cel puţin încă doi ani, Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pe piaţa obligaţiunilor de stat, Banca Angliei a sugerat că este gata să extindă măsurile de stimulare dacă va fi necesar, Banca Japoniei a avertizat pieţele că yenul nu mai trebuie să se aprecieze, iar Banca Naţională a Elveţiei a luat măsuri de combatere a unui franc supraevaluat.

Miniştrii Finanţelor din G7 au arătat, într-un comunicat transmis pe 7 august, că vor lua "toate măsurile necesare pentru susţinerea stabilităţii financiare".

Luni, Banca Centrală Europeană, care a reluat săptămâna trecută programul de achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară, a extins iniţiativa, incluzând în plan Italia şi Spania.

Ieri, banca centrală a Coreei de Sud a menţinut dobânda de politică monetară pentru a doua lună consecutiv.

Stefan Schneider, economist şef pe probleme internaţionale în cadrul "Deutsche Bank", a declarat, citat de Bloomberg: "Bancherii centrali au fost până acum stâlpi de stabilitate. În schimb, parlamentarii au făcut tot ce-a fost necesar ca să distrugă încrederea în capacitatea lor de a rezolva problemele cu care se confruntă".

La rândul său, Mohamed El-Erian, directorul general al "Pacific Investment Management" Co., cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a afirmat: "Băncile centrale încearcă să facă ordine. Trebuie să recunoaştem, însă, că ceea ce fac este necesar, dar nu suficient. Avem nevoie de măsuri şi din partea altor agenţii, fie ele din SUA sau din Europa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb