Băncile japoneze, acuzate de cartel în stabilirea Tibor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2013

Băncile japoneze, acuzate de cartel în stabilirea Tibor

Un fost trader din Tokyo a acuzat băncile nipone că au operat într-un "cartel" în vederea stabilirii costurilor creditelor, ceea ce a generat dobânzi mai ridicate pentru împrumuturi contractate de milioane de persoane, anunţă Financial Times (FT).

Hideto "Eddy" Takata, fost trader de instrumente derivate, care a lucrat pentru mai multe bănci de investiţii până în 2008, susţine, într-o carte pe care o va publica luna aceasta, că instituţiile de credit japoneze au menţinut în mod colectiv dobânda interbancară Tibor (stabilită la Tokyo) la un nivel "ridicat artificial" ca să-şi majoreze profiturile din produsele de pe piaţa locală, cum ar fi ipotecile.

FT notează că de la începutul lui 2009, când a izbucnit criza financiară globală, dobânzile Tibor au fost mult mai mari decât cele stabilte la Londra pentru yeni - Libor -, folosite în afara Japoniei. Asta, în condiţiile în care cele două dobânzi trebuie să fie foarte apropiate întrucât privesc împrumuturile în aceeaşi monedă.

În prezent, dobânda Tibor la trei luni este cu aproape 13 puncte de bază mai mare decât rata Libor pentru yeni. Din 2011, această diferenţă s-a situat la 13 - 15 puncte de bază, conform FT.

Takata explică modul în care au profitat băncile nipone de diferenţa menţionată: "Dacă instituţiile de credit din Japonia sunt nevoite să se împrumute, ele folosesc dobânda Libor. Dacă acestea acordă credite, atunci folosesc Tibor. Nici o altă ţară nu are un dublu standard ca acesta".

În Japonia, pentru stabilirea Tibor, băncile trebuie să prezinte către Asociaţia Bancherilor (JBA) ratele dobânzilor pe care le consideră predominante pe piaţă.

JBA şi Agenţia pentru Servicii Financiare din Japonia au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la cele afirmate de Takata. De asemenea, cinci bănci care prezintă date pentru stabilirea Tibor la JBA au refuzat să comenteze.

În prezent, autorităţile de la nivel internaţional derulează o anchetă amplă cu privire la manipularea dobânzilor Libor, Euribor şi Tibor. În iunie anul trecut, banca britanică "Barclays" Plc a fost amendată cu 290 de milioane de lire sterline pentru manipularea dobânzilor, iar UBS AG din Elveţia cu 1,5 miliarde de dolari în luna decembrie. "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a fost amendată săptămâna aceasta cu 612 milioane de dolari pentru manipularea Libor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb