Băncile se pregătesc pentru eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 19 august 2014

Băncile se pregătesc pentru eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Unele bănci americane cu activităţi la Londra lucrează, în prezent, la planuri ce includ mutarea unor operaţiuni locale în Irlanda, în eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Financial Times (FT).

Conform unor surse bancare citate de publicaţia britanică, printre instituţiile de credit care au iau în calcul o mutare a operaţiumilor în Irlanda, pe care o consideră o locaţie favorabilă, se numără "Citigroup" Inc, "Morgan Stanley" şi "Bank of America" Corp. Însă, Financial Times menţionează că aceste planuri sunt doar într-o etapă preliminară.

Potrivit surselor, băncile americane au lansat, oricum, un proces de pregătire pentru proiectul uniunii bancare ce va fi implementat in zona euro, care ameninţă să izoleze Marea Britanie.

"Mă gândesc la mutarea unor activităţi în Irlanda", a declarat un manager din Marea Britanie al unei bănci de pe Wall Street. Acesta a menţionat: "Cred că banca centrală irlandeză şi guvernul de la Dublin ar saluta acest transfer".

Un alt bancher afirmă că Irlanda este atrăgătoare pentru băncile din SUA datorită taxei mici pe profit, populaţiei vorbitoare de limba engleză, sistemului legislativ în stil englezesc şi a apartenenţei ţării la zona euro.

Amintim că premierul britanic David Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile legislative de anul viitor, va organiza până în anul 2017 un referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană. Oficialul de la Londra doreşte ca în acest interval de timp să fie renegociate condiţiile apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar.

O posibilă ieşire a Marii Britanii din UE îngrijorează centrul financiar londonez, care susţine a zecea parte din economia britanică, întrucât băncile şi societăţile financiare înregistrate aici şi-ar putea vedea redus accesul pe piaţa financiară comunitară.

Majoritatea băncilor din SUA şi Asia au ales să-şi stabilească centrul operaţiunilor europene în Marea Britanie, ceea ce le-a oferit în mod automat paşaportul către piaţa bancară a UE.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, vineri, ratingul Irlandei la "A-", de la "BBB+", devenind a doua din cele trei mari agenţii de evaluare care a decis să acorde ţării un calificativ din categoria "A" după criza bancară din 2009. Conform Fitch, îmbunătăţirea calificativului, cu perspectivă stabilă, s-a datorat continuării procesului de consolidare fiscală, în ultimul an.

"Guvernul Irlandei a continuat programul de consolidare fiscală multianuală şi, după ieşirea din programul convenit cu troica creditorilor, la finele lui 2013, respectă în continuare prevederile fiscale interne şi din zona euro", a anunţat Fitch.

"Citigroup" are 2.500 de salariaţi în Irlanda, iar "Bank of America" şi "JPMorgan", peste 500 fiecare. Toate cele trei instituţii de credit au licenţe bancare în această ţară. "Morgan Stanley" are în administrare fonduri de hedging la Dublin, dar nu deţine o licenţă bancară irlandeză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu o sa avem noi bucuria asta sa se izoleze englezii. Ni s-ar intoarce toate curvele si toti hotii de buzunare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb