Băncile slovene au nevoie de capital suplimentar de 4,8 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2013

Potrivit estimărilor, recapitalizarea sectorului bancar va duce datoria guvernamentală a Sloveniei la 75,6% din PIB, de la peste 54%.

Potrivit estimărilor, recapitalizarea sectorului bancar va duce datoria guvernamentală a Sloveniei la 75,6% din PIB, de la peste 54%.

Băncile slovene au nevoie de capital suplimentar de 4,8 miliarde euro ca să-şi refacă bilanţurile, anunţă banca centrală a ţării.

Băncile din Slovenia, deţinute în principal de stat, au în prezent credite neperformante în valoare de aproximativ 7,9 miliarde euro, echivalentul a 20% din PIB.

Potrivit guvernatorului băncii centrale slovene, Bostjan Jazbec, primele trei mari bănci slovene au nevoie de o recapitalizare de 3 miliarde euro. Documentele guvernamentale arată că cele trei bănci ar urma să primească 2,1 miliarde euro sub formă de numerar, vor strânge alte 441 milioane de euro din impunerea de pierderi deţinătorilor de obligaţiuni şi vor obţine alte 905 milioane de euro sub formă de obligaţiuni garantate de Guvern. Totodată, alte cinci bănci slovene mai mici trebuie să strângă 1,1 miliarde euro din capital privat, până în luna iunie 2014.

Potrivit datelor băncii centrale slovene, "Raiffeisen" Slovenia va avea nevoie de o majorare de capital de 113 milioane de euro, "Hypo Alpe- Adria Bank" - de 221 milioane de euro, iar "UniCredit" Slovenia - de numai 14 milioane de euro.

Guvernul de la Ljubljana a cerut deja aprobarea Parlamentului pentru recapitalizarea băncilor cu până la 4,7 miliarde de euro. Guvernul sloven intenţionează să creeze o structură "bad bank", care să includă credite neperformante în valoare de până la patru miliarde euro. Însă Slovenia are nevoie de aprobarea UE ca să poată începe să transfere creditele neperformante.

Primele trei mari bănci din Slovenia, deţinute de stat, au avut pierderi totale de aproape 390 de milioane de euro în perioada ianuarie - septembrie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb