Bani pentru dezvoltarea mediului rural

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 18 februarie 2020

Bani pentru dezvoltarea mediului rural

Trebuie stopată risipa banilor publici în mediul rural a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, eveniment care a avut loc, ieri, în Bucureşti.

Klaus Iohannis a precizat: "Nu trebuie să mai vedem parcuri amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate nici la reţeaua de apă, nici la canalizare. Nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă. Banii investiţi eficient în­­seamnă totdeauna dezvoltare însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program (n.r. - PNDL). Tocmai de aceea spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desfiinţat".

Premierul Ludovic Orban a declarat că viitorul guvern care se va constitui după alegerile parlamentare anticipate va demara un nou program naţional de dezvoltare locală, PNDL 3. Şeful guvernului interimar a criticat finanţările pe PNDL 1 şi PNDL 2.

Ludovic Orban a spus: "Din păcate, de exemplu, noi avem încă la finanţare proiecte din PNDL 1, de ordinul sutelor, care în mod normal ar fi trebuit să fie finalizate şi care să nu-ţi greveze alocaţiile bugetare care au fost destinate pentru PNDL 2. Încă mai sunt proiecte pe Odonanţa 7, care încă sunt finanţate în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării Regionale. Sigur că trebuie o anumită prioritizare şi aici să nu se supere nimeni dacă vom încerca - nu cred că era absolut necesar ca de la CNI să finanţăm un stadion în Alexandria. Eu cred că resursele financiare puteau fi alocate mult mai eficient spre proiecte în comunităţile rurale şi cu banii respectivi puteam să finanţăm proiecte care erau mult mai utile şi mult mai necesare".

Pentru implementarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), guvernul va aloca, în următorii doi ani, aproximativ 2,5 miliarde de lei, a declarat vicepremierul interimar Raluca Turcan.

Domnia sa a precizat: "Este posibilă o ajustare a acestui program, în sensul în care vom merge cu prioritate pe partea de infrastructură rurală, drumuri, poduri, canalizare, gaz, iluminat şi, de asemenea, modernizare unităţi şcolare şi unităţi medicale".

Vicepremierul a menţionat că noile priorităţi au fost solicitate de primarii din teritoriu.

În cadrul Adunării Generale ACoR, s-a discutat şi despre sumele alocate de fostul guvern Dăncilă pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii(FDI).

Vicepremierul Raluca Turcan a spus: "La FDI situaţia stă în felul următor: a fost creat un program care pe fond urmărea ce? Să se promită nişte bani, iar aceştia să nu intre în calculul deficitului de stat pe care România îl are. Din nefericire, toate aceste angajamente au fost făcute fără sursă de finanţare. Au fost depuse 3100 de proiecte în valoare de 58,5 miliarde lei. S-au propus spre aprobare, deci, practic au fost conturate pentru a fi supuse spre aprobare 696. Deci din 3100, au fost selectate 696 proiecte într-o primă etapă, în valoare de 10,8 miliarde de lei. Au fost semnate 239 de contracte în valoare de 6,6 miliarde de lei. (...) Cele care în formula în care au fost propuse nu vor putea merge aşa mai departe vor fi reajustate, întrucât în momentul de faţă avem cele două mari axe de finanţare - bugetul de stat - o mare parte din sumă în PNDL şi bugetul din fondurile de la UE".

Vicepremierul a mai susţinut că, în maximum trei ani, va fi asigurat necesarul de microbuze şcolare pentru toată ţara. Turcan a precizat: "În legătură cu microbuzele şcolare, în următorul exerciţiu financiar, pe partea de sprijin pentru comunităţile dezavantajate, am introdus 150 milioane de euro, bani dedicaţi pentru achiziţionarea de microbuze şcolare, iar strategia pe care noi o avem în vedere e următoarea: acolo unde există un număr de copii care nu mai pot să asigure funcţionarea şcolilor, li se pun la dispoziţie pentru transportul rapid microbuze, astfel încât copiii, inclusiv profesorii, să fie mutaţi dintr-o localitate în alta".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb