Soarta pădurilor din ţara noastră nu reprezintă doar o preocupare locală, ci este analizată şi la nivel european. O nouă schemă de ajutor de stat a fost aprobată de Comisia Europeană, de această dată sprijinul fiind direcţionat către sectorul pădurilor. Eurodeputatul Gheorghe Falcă a declarat pe marginea acestui subiect: "Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane de euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Vorbim de sute de milioane de euro destinate exclusiv dezvoltării de noi suprafeţe împădurite. Schema aprobată astăzi va permite României să creeze noi suprafeţe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii şi a inundaţiilor, la curăţarea aerului şi la combaterea schimbărilor climatice. Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale şi turistice din România".
Potrivit lui Falcă, schema de ajutor este prevăzută pentru un termen de patru ani: "Această schemă de sprijin se va desfăşura până la 30 iunie 2026, urmărind să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung. Mai trebuie spus şi că în cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici şi privaţi de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităţilor, precum şi asociaţiilor acestora. Împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt detaliate speciile de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi, precum şi densitatea plantaţiilor".
Avizul favorabil pentru această schemă vine după ce Comisia a evaluat-o în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat şi a constatat că aceasta facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice, fiind şi în concordanţă cu obiectivele de dezvoltare rurală şi cu obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 22.06.2022, 13:34)
bani pt defrisarea cit mai rapida a padurilor coloniei- garnizoana. Defrisarile sint la apogeu....pe toate drumurile patriei camioane cu busteni stock si trenuri kilometrice asisderea cu busteni buni-bunuti.