Bank of China - a patra bancă din lume, şi pe piaţa noastră

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 decembrie 2019

Bank of China - a patra bancă din lume, şi pe piaţa noastră

A patra bancă din lume după active şi-a deschis, aseară, o sucursală la Bucureşti. Bank of China a fost lansată pe piaţa noastră în ocazia împlinirii a 70 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi România.

Între cele două ţări există o prietenie veritabilă şi un bun parteneriat, au conlucrat şi au făcut schimburi de experienţă pe latura culturală, a menţionat Liu Liange, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bank of China, în deschiderea evenimentului care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Printre altele, reprezentantul instituţiei chineze de credit a menţionat că între cele două state a fost creată o platformă largă de cooperare în mai multe domenii, inclusiv în in­frastructură.

Banca Chinei este cea mai veche de pe piaţa Republicii Populare Chineze, funcţionând de 107 ani. Cu 320.000 de angajaţi, are peste 11.000 de puncte de lucru în toată lumea. Activele listate ale băncii se ridică la 3.200 miliarde dolari, iar profitul net se cifrează la 30 miliarde dolari, a mai precizat Liu Liange.

"Vom direcţiona active integral chineze în procesul de internaţionalizare", a menţionat acesta, amintind că Europa Centrală şi de Est a fost mereu o regiune importantă pentru China, iar România este a 60-a dintre ţările şi regiunile în care Bank of China este prezentă.

Excelenţa Sa Jiang Yu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a spus că Banca Chinei va contribui la creşterea comerţului dintre cele două ţări. "România are o bază solidă să se dezvolte pe termen lung", a adăugat domnia sa, menţionând că înfiinţarea sucursalei de la Bucureşti a băncii din China a marcat două recorduri noi: "Nu e doar prima bancă chineză care deschide o sucursală la Bucureşti, ci e şi cea mai mare bancă străină care se stabileşte în România şi va rupe barajul cooperării financiare dintre cele două ţări". În opinia Excelenţei Sale, dezvoltarea Chinei nu reprezintă azi o ameninţare pentru nimeni, ci este o oportunitate clară de cooperare.

"România şi China sunt buni parteneri şi prieteni şi trebuie să consolidăm încrederea reciprocă la nivel politic dintre cele două ţări, precum şi colaborarea dintre ele, pentru a atinge o prosperitate a colaborării bilaterale", a conchis ambasadorul Chinei la Bucureşti.

Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, consideră că Banca Chinei va aduce valoare adăugată, remarcând că firmele cu acţionariat chinez sunt tot mai implicate în oportunităţi investiţionale locale şi considerând că există suficient teren pe piaţa bancară pentru noi jucători care să consolideze concurenţa. "Credem că Bank of China va deveni un partener important care poate contribui la obiectivele financiare şi de dezvoltare pe termen lung", a concluzionat oficialul.

România îşi doreşte o cooperare mai strânsă cu Republica Populară Chineză, a subliniat Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului, apreciind: "Dorim ca platformele de cooperare dintre cele două ţări să fie profitabile atât pentru România, cât şi pentru China. Aici intervine şi rolul deosebit al mediului de afaceri şi al instituţiilor financiare chemate să sprijine colaborarea dintre cele două state. Teodor Meleşcanu a declarat că deschiderea Bank of China la Bucureşti reprezintă un moment deosebit de important pentru ţara noastră şi că "se cuvine să aducem mulţumiri celor care au avut contribuţii majore la acest pas important de dezvoltare armonioasă în relaţiile româno-chineze".

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a subliniat că, până în 1990, relaţiile economice româ­no-chineze erau reglementate prin acorduri bilaterale, care au asigurat echilibru prin compensarea creanţelor. Dupa 1990, relaţiile bilaterale s-au realizat sub auspiciile noului mediu internaţional, iar relaţiile de prietenie se vor dezvolta în continuare prin mediul de afaceri. În acest context, deschiderea sucursalei Bank of China reprezintă o nouă etapă în cooperarea fructuoasă româno-chineză, potrivit oficialului Băncii Naţionale a României.

Guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu, a anunţat, recent, într-un discurs susţinut în ocazia aniversării a 70 de ani de relaţii bilaterale România - Republica Populară Chineză, că Bank of China intenţionează să deschidă o sucursală în ţara noastră. În ocazie, şeful BNR a precizat că înfiinţarea pe teritoriul României de către Bank of China a unei sucursale este rezultatul firesc al evoluţiilor pozitive dintre cele două ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb