Barna susţine că Guvernul va aproba utilizarea testelor de salivă în şcoli dacă INSP le va valida

A.P.
Miscellanea / 7 aprilie 2021

Barna susţine că Guvernul va aproba utilizarea testelor de salivă în şcoli dacă INSP le va valida

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marţi seara, că nu este împotriva utilizării testelor de salivă la revenirea elevilor la şcoală, dar că acestea trebuie să fie validate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), scrie g4media.

"Noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar. În măsura în care INSP-ul va spune da, această testare e una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări", a declarat Dan Barna la Digi 24.

Întrebat dacă premierul Florin Cîţu s-a grăbit atunci când a spus că discută cu ministrul Educaţiei ca la revenirea copiilor din vacanţă să fie utilizate astfeld e teste rapide, Dan Barna a spus că "susţine acelaşi lucru".

"În măsura în care o să avem aceste teste validate, sunt o soluţie (...) În măsura în care avem validarea de la INSP - poate ea vine în câteva zile. Şi eu îmi doresc, cum începe şcoala să avem acest mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situaţia ca anumite clase să fie închise, să fie trimise din nou acasă, pentru că deja este o exasperare şi în rândul familiilor şi în rândul copiilor, pe bună dreptate. (...) Va fi o soluţie pe acre o vom adopta fără niciun fel de problemă", a spus Barna.

Referindu-se la situaţia din sistemul de sănătate, Dan Barna a spus că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, "a făcut şi face în continuare" tot ce este posibil pentru a rezolva problema "complicată" a lipsei locurilor la ATI.

"Numărul de paturi pe ATI a fost într-o permanentă creştere, adică este o limită de sistem pe care o tot confruntăm şi pe care o tot depăşim de la o zi la alta, pentru că e important să fim mereu cu un pat peste numărul de cazuri", a spus Dan Barna.

Barna susţine că toţi cei implicaţi în sistemul de sănătate fac "un efort zilnic pentru a găsi soluţii".

"În momentul de faţă sunt persoane care nemaiavând loc la ATI sunt în Unităţile de Primiri Urgenţe şi sunt primesc acolo asistenţa medicală de urgenţă, tocmai pentru că nu mai sunt locuri la ATI. E o problemă complicată, deocamdată ne adaptăm cât de bine se poate la aceasta. (...) Adică tot timpul, în fiecare zi se mai găseşte un loc, două, trei acolo, în continuare împingem, tragem de sistem. De asta e atât de important să respectăm restricţiile şi să evităm să mărim această presiune, pentru că sistemul este împins înspre maxim la momentul acesta", a declarat Dan Barna.

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că testele pentru COVID pe bază de salivă mai au nevoie de studii şi nu sunt acceptate în documentele Uniunii Europene, iar la nivelul UE este necesar ca toate statele să lucreze cu acelaşi limbaj.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat recent că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Figuri sinistre de pe vremea Lagarului Comunist apareau in public si instituiau Apartheidul bazat pe Vaccinati si Nevaccinati! Bucurestiul se va imparti in Zona Vaccinatilor si Zona Nevaccinatilor, exact ca Berlinul in timpul Razboiului Rece. Bantustane pentru Nevaccinati, la fel se va intampla cu fiecare oras, satulet sau catun! Restaurante cu zone pentru Vaccinati si cu zone pentru Nevaccinati! Dubele cu Nevaccinatii trimisi la spital vor fi oprite si detinutii politic-medical vor fi eliberati! Nume sonore de rasisti> Birn, Smeckie si multi altii! OMS-ul trebuie contracarat de politrucii politici, atunci cand spunea ca Vaccinatii pot transmite! Falimentul se asternea peste Romania!

    bravos madama Adriana Pistol

    inteleg ca avem conditiile din UE si tr sa ne supunem in genunchi la TOATE REGULILE sale 

    nu ai vrea madam sa incepem alinierea cu salariul mediu pe economie?

    aud? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb