Barometrul global al corupţiei, dereglat de "performanţele" României

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2007

Barometrul global al corupţiei, dereglat de "performanţele" României

Suntem cei mai corupţi din Uniunea Europeană Un român din trei a dat mită anul acesta Fenomenul a crescut cu 60% faţă de anul trecut

Ţara noastră continuă să fie percepută drept statul cu cel mai ridicat nivel al corupţiei din Uniunea Europeană, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al "Transparency International Romania" (TI-R), cu prilejul prezentării Barometrului Global al Corupţiei 2007, ajuns la a cincea ediţie.

Iulia Coşpănaru, director de programe al TI-R, ne-a explicat:

"Avem nevoie de o schimbare. Riscăm sancţiuni, îndeosebi de natură politică, din partea Comisiei Europene şi în cel mai rău caz, putem ajunge la clauza de salvgardare. În plus, dincolo de clauza de salvgardare, investitorii străini vor manifesta reţineri faţă de ţara noastră. Cei mai afectaţi vor fi tot cetăţenii, deoarece sunt beneficiarii indirecţi ai prezenţei lor".

Potrivit rapoartelor TI-R, ţara noastră îşi consolidează poziţia din fruntea clasamentului statelor membre UE, la capitolul corupţie şi, conform estimărilor, fenomenul manifestă o tendinţă de acutizare în perioada următoare.

"Reacţiile UE privind corupţia din ţara noastră sunt justificate, deoarece acest fenomen a crescut cu 60% faţă de anul trecut, iar noi ne-am integrat de aproape un an", a atras atenţia Victor Alistar.

Reprezentanţii TI-R au explicat: "Experienţa corupţiei exprimată în procente, de plătitorii de mită, a atins, anul acesta, un nivel de 33%.

Dacă luăm în calcul valoarea de 20% din 2006, putem vorbi de o creştere de peste 60%".

Deşi Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) a înregistrat anul acesta o creştere cu 0,6% faţă de anul 2006, valoarea acestuia rămâne în continuare foarte scăzută comparativ cu performanţele înregistrate de alte state membre ale UE. În plus, potrivit estimărilor, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul comunitar a determinat o creştere a nivelului de percepţie a corupţiei, în rândul celor 27 de state membre.

Victor Alistar a explicat: "România a înregistrat, în primul an de la aderarea la UE, un IPC de 3,7, cu mult sub media statelor europene, stabilită la 6,51. Mai grav, odată cu aderarea României şi Bulgariei, la spaţiul comunitar, media percepţiei corupţiei în UE a crescut şi este de 5%. Anul trecut un român din cinci a dat mită. În 2007, un român din trei a dat mită, iar dacă lucrurile nu se vor schimba, s-ar putea ca la anul, un cetăţean din doi să recurgă la aceste practici".

De asemenea, rapoartele TI-R arată că instituţiile statului au realizat "paşi mici" în combaterea corupţiei, cu excepţia poliţiei, unde fenomenul corupţiei a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte.

Victor Alistar a subliniat: "Autorităţile trebuie să facă eforturi să se concentreze pe reformele anticorupţie din sistem, în afara sferei politice, aplicând măsuri directe care să conducă la un mediu public integru şi sănătos. Atât timp cât corupţia este subiect de marketing politic, fiind principala temă a dezbaterilor politice, ne aşteptăm ca acest indicator să crească".

Potrivit barometrului pe 2007, pe o scară de notare de la 1 la 5 (unde 1 înseamnă şi 5 reprezintă ), instituţiile grav compromise de corupţie din ţara, rămân în continuare partidele politice şi Parlamentul, cu un punctaj de 3,9, sistemul legislativ şi de serviciile medicale cu 3,8, urmate de poliţie, cu un punctaj de 3,7.

Totodată rezultatele oferite de barometru arată că atât serviciile de utilităţi publice, cât şi cele de eliberare de documente au obţinut anul acesta punctaje mai mari decât anul trecut, respectiv 2,4 puncte şi 2,9 puncte. Semne de îngrijorare mai ridică, potrivit TI-R, mediul de afaceri, mass-media şi societatea civilă.

"Piaţa mitei în România" are următoarea structură: 18% dintre români au dat mită la serviciile medicale, 11% în sistemul de educaţie şi la birourile de înregistrări şi eliberare a documentelor şi 9% au apelat la această procedură în relaţiile cu poliţia.

La nivel mondial, România face parte din categoria "selectă" a statelor africane, afectate de mită, precum Camerun, Nigeria şi Senegal. Pe picior de egalitate cu ţara noastră mai sunt Albania, Macedonia, Pakistan şi Filipine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb