Băsescu: "Avem nevoie acută de investiţii"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2014

Ţara noastră are nevoie acută de investiţii ca să reducă decalajul faţă de membrii mai vechi ai Uniunii Europene (UE), a declarat preşedintele Traian Băsescu în faţa oamenilor de afaceri turci.

Domnia sa le-a mulţumit acestora pentru încrederea pe care au avut-o să îşi plaseze banii în România, unde sunt bineveniţi.

"Credeţi în România. Puteţi să credeţi în România, pentru că are o nevoie acută de investiţii, pentru a reduce decalajul dintre ea şi vechile state membre UE. În România se poate investi, având o viziune pe termen lung", a afirmat şeful statului, ieri, în cadrul Forumului economic româno-turc pentru investiţii şi afaceri.

Traian Băsescu a amintit ce a spus şi în prima zi a vizitei pe care a făcut-o la Ankara pe 5 şi 6 februarie, că schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Turcia sunt, în prezent, de cinci miliarde de dolari, obiectivul fiind ca, în câţiva ani, valoarea acestora să se dubleze.

România şi-a revenit din criza financiară din anii 2009 - 2010 mult mai repede decât alte ţări "cu pretenţii" din UE, datorită faptului că a avut, la momentul potrivit, un Guvern hotărât, care a luat măsurile care se impuneau, potrivit domniei sale.

"Suntem în cel de-al treilea an cu creştere economică, deja începem să avem pretenţii pentru o creştere economică între 3 şi 4% pe an. Nu ne-a fost uşor, dar rezultatul măsurilor luate în 2010 a fost cel pe care îl vedem astăzi: o ţară echilibrată macroeconomic, cu datorii scăzute, un deficit bugetar de 2,5% din PIB, mic faţă de ce se întâmplă în Uniunea Europeană, un deficit de cont curent de 1% din PIB şi o rezervă valutară de aproape 33 miliarde euro", arată preşedintele ţării.

Guvernul a luat măsuri pentru stimularea investiţiilor în economia locală, le-a menţionat şeful statului membrilor comunităţii de afaceri turce, adăugând că, în opinia domniei sale, cele mai importante constau în acordarea de ajutoare de stat şi susţinerea unei părţi din fondul de salarii către Executiv, cu condiţia creării de locuri de muncă. "România nu face diferenţă între companiile din Uniunea Europeană şi cele din afara sa, atunci când vine vorba despre acordarea de ajutoare de stat", a subliniat Traian Băsescu.

Domeniile prioritare pentru investiţii în ţara noastră sunt infrastrucutra, energia, industria alimentară, sănătatea şi turismul, conform domniei sale.

Investiţiile în energie privesc atât participarea la privatizarea unor unităţi de producţie, cât şi construcţia de facilităţi de generare a energiei neconvenţionale, a explicat preşedintele ţării.

În domeniul alimentar, acestea privesc creşterea capacităţii de procesare a producţiei agricole locale, notează domnia sa.

"Vrem să nu mai fim exportatori de materii prime, ci de alimente, pentru a ne valorifica mai bine producţia agricolă internă", a întărit şeful statului.

Traian Băsescu a recunoscut că nu este cel mai bun semnal să le spui oamenilor de afaceri turci să investească în turism, având în vedere evoluţia pozitivă prin care trece sectorul local, adăugând că îi invită să se implice într-un domeniu care la ei nu există, cel al turismului balnear.

Domnia sa a afirmat: "În România sănătatea izvorăşte din pământ. Apele minerale româneşti au capacităţi terapeutice extraordinare. De asemenea, România are tradiţie în geriatrie, cu nu mai puţin celebra reţetă a regretatei profesoare Ana Aslan.

Aşadar, avem un potenţial extraordinar pentru turismul de sănătate. Vă invit să investiţi aici, pentru că profitabilitatea este garantată, deoarece nu se pune problema sezonalităţii".

Şeful statului a recunoscut că ţara noastră are, în continuare, un nivel ridicat al corupţiei, pe care autorităţile fac eforturi să o elimine, precizând că eficienţa sistemului judiciar şi a întregii structuri care apără interesul public a crescut, în ultima perioadă. "Nu consideraţi că acest fenomen se va perpetua", a subliniat domnia sa.

Traian Băsescu a menţionat şi fondurile europene, care pot fi accesate de toate companiile înfiinţate în ţara noastră, indiferent de locul de origine al capitalului.

"În afară de cei circa 20 de miliarde pe care îi mai putem cheltui din bugetul pe 2007 - 2013, alte 40 de miliarde au fost alocate pentru perioada 2014 - 2020. Deci, sunt 60 de miliarde de euro, cea mai mare parte a lor destinată investiţiilor. Este o sumă atractivă în orice ţară şi care poate stimula gândurile de investiţii ale oricărui om de afaceri", a afirmat preşedintele ţării.

Vizita şefului statului în capitala Turciei a avut o agendă predominant economică, după cum a rezultat din declaraţiile publice pe care domnia sa le-a făcut pe parcursul acesteia.

Parteneriatul strategic româno-turc este construit pe mai multe coordonate, precum cooperarea pe probleme de securitate militară şi energetică în zona Mării Negre, creşterea schimburilor comerciale şi a fluxurilor de investiţii, pătrunderea pe noi pieţe (Turcia vede ţara noastră drept o poartă de acces către UE, iar România încearcă să îşi facă simţită mai bine prezenţa în Asia Centrală, cu ajutorul Turciei) şi susţinerea aderării Turciei la Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a subliniat, ieri, la Ankara, că ţara noastră nu a pus niciodată sub semnul întrebării dreptul şi aspiraţiile europene ale Turciei.

Domnia sa a precizat că statul turc are câteva probleme tehnice în aderarea la Uniunea Europeană, cea mai importantă fiind deschiderea capitolelor de negociere, pentru că, atât timp cât stau închise, drumul este oprit, chiar dacă este început.

"România va susţine Guvernul Turciei pentru deschiderea mai multor capitole de negociere", a spus şeful statului, menţionând că există ţări care vor să oprească acest drum sau să îl întârzie.

"Deschiderea capitolelor de negociere este o chestiune vitală, şi acesta trebuie să fie principalul obiectiv al Guvernului şi al preşedintelui (n.r. Abdullah) Gul", a spus Traian Băsescu.

Cel mai important capitol de negociere care ar trebui deschis este cel privitor la justiţie.

"Este extrem de dificil acest capitol şi ia foarte mult timp", a spus Traian Băsescu, adăugând că este important să fie închis, chiar dacă mai târziu sau cu observaţii, cum a avut ţara noastră.

"Ca să înţelegeţi de ce spun justiţie, România a închis capitolul justiţie în anul 2004, a intrat în 2007 în UE, cu observaţii şi nici acum nu a stins observaţiile, pentru că nu este suficient să ai legile şi instituţiile care să atingă standardele europene, ele trebuie să şi funcţioneze convingător şi să creeze sentimentul că antireforma este ireversibilă. România aici a avut probleme, cu fluctuaţii, ca urmare a unor decizii ale parlamentarilor", a declarat şeful statului.

El a adăugat că România "nu a reuşit să convingă că sistemul de justiţie funcţionează la standarde înalte şi că procesul este ireversibil".

"Problema este că Uniunea Europeană are întotdeauna o monedă cu două feţe, pe una din feţele monedei scrie Justiţie şi urmează puncte, puncte. Iar pe revers scrie nu intraţi în Schengen până nu rezolvaţi problema justiţiei. Aici e problema cu Uniunea asta", a conchis Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb