Relaţia Alianţei Nord-Atlantice cu Federaţia Rusă, problemele din Afghanistan, şi cele legate de scutul anti-rachetă sunt principalele teme de interes pentru ţara noastră la summit-ul NATO de la Lisabona, la care participă preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a declarat, înainte de începerea lucrărilor: "Credem că este un element esenţial ca toate statele membre NATO să vorbească pe acelaşi ton şi pe acelaşi conţinut în ceea ce priveşte perspectiva cooperării cu Federaţia Rusă. Şi vă pot spune că România este deschisă unei bune colaborări cu Federaţia Rusă pe tot palierul de probleme, inclusiv în cele legate de securitate. Şi, pentru că vorbim de utilizarea aceluiaşi conţinut şi a aceluiaşi ton, România îşi va manifesta la acest summit preocuparea cu privire la impasul în care se află regimul controlului armamentelor convenţionale în Europa, deja arhicunoscutul CFE, şi cu restanţele sale în îndeplinirea obiectivelor asumate la summit-ul de la Istanbul".
• Misiunea în Afghanistan, încheiată în 2014?
Privind prezenţa militară a NATO în Afghanistan, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că aceasta ar putea să fie încheiată la orizontului anului 2014: "Estimarea, în acest moment, este ca în anul 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriu afgan, iar NATO să-şi declare misiunea încheiată. Sigur, este doar o proiecţie. NATO nu va pleca din Afganistan până când, într-adevăr, obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins în favoarea forţelor de securitate naţionale. În acest sens, probabil că se va pune accent, la acest summit, pe nevoia detaşării suplimentare de instructori pentru forţele afgane, considerându-se că forţele combatante sunt în acest moment la un nivel suficient".
• Urmărim creşterea influenţei NATO în zona Mării Negre
Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că, în intervenţiile de la Lisabona, ţara noastră va susţine necesitatea asigurării unei influenţe crescute a NATO în estul Mării Negre.
Şeful statul a explicat acest obiectiv "având în vedere riscurile de securitate care domină această zonă, nu numai prin transferul activităţilor teroriste şi al traficului de droguri din Afganistan către Asia Centrală, zona Caspică şi Europa, dar şi prin existenţa conflictelor îngheţate".
"De asemenea, susţinem implicarea Alianţei în garantarea securităţii infrastructurilor energetice critice", a mai spus preşedintele.
Totodată, Traian Băsescu a precizat că ţara noastră rămâne fidelă extinderii Alianţei în Balcanii de Vest dar şi în Georgia sau Ucraina.
Băsescu: "România, pregătită să aducă o contribuţie importantă în implementarea scutului anti-rachetă"
Un alt subiect de interes major pentru ţara noastră, care a stârnit numeroase controverse între NATO şi Federaţia Rusă este cel privind scutul-antirachetă. Federaţia Rusă va cere garanţii Alianţei că acest sistem nu îi este ostil, susţin experţii. Elemente ale scutului anti-rachetă ar urma să fie amplasate pe teritoriul ţării noastre. Despre acest subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat: "Un alt obiectiv este legat de asumarea apărării antirachetă, ca misiune NATO. Este un proces care a fost iniţiat, de asemenea, la summit-ul de la Bucureşti. Din acest punct de vedere, putem spune că, prin angajamentul bilateral SUA - România, România poate aduce o contribuţie importantă, deja în implementare, atunci când se pune problema realizării unui sistem de apărare antirachetă, ca sistem global şi ca misiune a statelor membre NATO".