Băsescu îl transformă pe Stănescu din sfătuitor în acuzat

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 22 august 2005

Şeful statului a admis ieri după întîlnirea cu Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă că ziaristul care l-a ameninţat telefonic este directorul cotidianului "Ziua", Sorin Roşca Stănescu. Totodată, în cadrul întîlnirii, Traian Băses-cu a spus, potrivit preşedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, că nu are dovezi pentru a-şi susţine acuzaţia. Pe de altă parte, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a precizat că în ziua de 28 mai a vorbit de două ori la telefon cu preşedintele. Mai mult, domnia sa îşi aminteşte că a doua convorbire, care a avut loc în timpul serii, a avut o durată de aproximativ 17 minute, "după cum a verificat şi preşedintele Traian Băsescu".

Înţelegem, astfel, ori că preşedintele a minţit cînd l-a nominalizat pe Sorin Roşca Stănescu, ori, dimpotrivă, şeful statului se află în mare pericol. Şi asta pentru că serviciile secrete, care ar trebui să monitorizeze cu precizie orice convorbire a preşedintelui, tocmai pentru a-l feri de astfel de ameninţări, au dormit în ziua de 28 mai, astfel încît convorbirile cu Sorin Roşca Stănescu au scăpat neînregistrate.

Deşi ambii interlocutori susţin că au avut martori în timpul convorbirilor, niciunul nu doreşte să îi nominalizeze. Preşedintele l-a informat deja pe Sorin Roşca Stănescu că nu intenţionează să ceară începerea urmăririi penale împotriva sa, tocmai pentru că nu deţine probe. În schimb, ziaristul care controlează grupul de presă "Ziua" îl atenţionează pe preşedinte că ar putea să îl dea în judecată pentru acuzaţii în lipsă de probe.

Cu toate acestea, se pare că, ieri, în cadrul întîlnirii de la Clubul Român de Presă preşedintele şi ziaristul, care era odinioară sfătuitor, au căzut la pace. Ca un mic amănunt, Sorin Roşca Stănescu a venit la întîlnire îmbrăcat într-o cămaşă de culoare portocalie, culoare mult pe placul lui Traian Băsescu.

În urmă cu două saptămîni, preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unei emisiuni a postului public de radio că un ziarist l-a ameninţat telefonic că îl va ataca în toate cele trei publicaţii pe care le controlează. De atunci, societatea civilă, cît şi asociaţiile de presă i-au cerut preşedintelui să nominalizeze persoana indicată. Astfel la întrunirea de ieri cu Clubul Român de Presă preşedintele a dat curs solicitării şi l-a nominalizat pe Sorin Roşca Stănescu.

Ca să înţelegem dacă preşedintele Traian Băsescu este sau nu protejat de astfel de ameninţări telefonice am contactat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Purtătorul de cuvînt al STS, Tatiana Frîncu, ne-a precizat că serviciul pe care îl reprezintă nu are dreptul să intercepteze nici o convorbire. "La sistemul de linii speciale nu are acces oricine, astfel încît, preşedintele să poată fi ameninţat. Nici un ziarist, dacă ne referim la Sorin Roşca Stănescu. Numai anumiţi demnitari au acces la liniile protejate de noi", a adăugat doamna Frîncu. Cu toate acestea domnia sa nu a negat că preşedintele ar putea să poarte discuţii telefonice şi de pe alte aparate decît cele din reţeaua STS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb