BĂSESCU ÎN TURKMENISTAN: România vrea să exploateze zăcămintele turkmene şi să furnizeze echipament de extracţie

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iulie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că vizita în Turkmenistan se înscrie în politica externă pe care o desfăşoară România pentru consolidarea relaţiilor politice şi economice cu ţările din Asia Centrală şi regiunea caspică.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că vizita în Turkmenistan se înscrie în politica externă pe care o desfăşoară România pentru consolidarea relaţiilor politice şi economice cu ţările din Asia Centrală şi regiunea caspică.

Preşedintele Traian Băses­cu a declarat, ieri, la plecarea în vizita pe care o întreprinde în Turkmenistan, că intenţia României este de a putea participa la exploatarea zăcămintelor din această ţară şi de a prezenta capacitatea ţării noastre de a furniza echipament de extracţie.

Şeful statului a explicat: "Unul dintre obiectivele principale este sprijinul pentru derularea unor proiecte comune în domeniul petrolier şi al gazelor. Intenţia noastră este de a putea participa la exploatarea zăcămintelor turkmene şi de a prezenta capacitatea noastră de a furniza echipament de extracţie".

Preşedintele Traian Băsescu efectuează, în perioada 21- 22 iulie, o vizită oficială în Turkmenistan, la invitaţia omologului său, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedinte în vizita oficială în Turkmenistan fac parte ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, dar şi directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, şi directorul general al Romgaz Mediaş, Marcel Piteiu.

Traian Băsescu a precizat: "Vizita în Turkemenistan se înscrie în politica externă pe care o desfăşoară Româ­nia de a consolida relaţiile politice şi economice cu ţările din Asia Centrală şi regiunea caspică. (...) Cu siguranţă, ţări ca Turkmenistan, Kazahstan şi Azerbaidjan sunt priorităţi de politică externă pentru noi având în vedere potenţialul acestora de a fi parteneri energetici atât la nivel naţional, cât şi la nivel european".

Turkmenistanul, fostă republică sovietică, se afă între Marea Caspică, Afganistan, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan şi deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.

Fiind foarte dependent de reţelele de gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului său către Rusia, dar între cele două ţări au apărut recent tensiuni.

La 10 iulie, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a anunţat că Turkmenistanul este dispus să se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, şi să aprovizioneze conducta cu gaz.

Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră.

Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi de curând Turcia.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro.

În plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consorţiu - România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului, considerat un moment important, care dă un nou impuls proiectului.

Vizita lui Traian Băsescu la Aşhabad are loc la un moment aniversar - se împlinesc 17 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Turkmenistan şi 16 ani de la deschiderea reprezentanţei diplomatice a României la Aşhabad.

Cei doi preşedinţi vor semna în prima parte a zilei de miercuri trei documente oficiale: un protocol şi un regulament privind colaborarea interguvernamentala româno-turkmenă în domeniul economic şi tehnico-ştiinţific şi un protocol pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb