Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2009

Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, ieri, pentru funcţia de premier, pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Preşedintele şi-a justificat decizia susţinând că Lucian Croitoru poate dezamorsa atât criza economică, prin experienţa sa, cât şi pe cea politică, prin faptul că este independent şi ar îndeplini, astfel, dezideratul partidelor parlamentare.

Traian Băsescu a explicat: "Opţiunea mea pentru domnul Lucian Croitoru a fost generată de faptul că aveam nevoie de un prim ministru competent în probleme de economie, probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi la nivel global. Domnul Lucian Croitoru corespunde dezideratului de a avea un prim ministru neangajat politic, formulat de o parte din partidele parlamentare".

Băsescu: "Avem nevoie urgent de un Executiv legitim"

Preşedintele le-a atras atenţia partidelor politice că ţara noastră are nevoie, urgent, de un Guvern legitim, dând de înţeles că există riscul nerespectării acordurilor de împrumut cu FMI şi UE, ce ar putea compromite obţinerea următoarelor tranşe din acordurile de împrumut.

Băsescu a apreciat că termenul constituţional de zece zile pentru formarea şi validarea acestuia de către Parlament este prea lung, în contextul în care FMI şi UE au amânat evaluarea pentru eliberarea următoarelor tranşe de împrumut. "Atrag atenţia partidelor politice nu legat de faptul că au creat o criză politică inutilă, ci legat de faptul că agravarea crizei politice a început deja să producă efecte economice care îi afectează pe români", a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că FMI şi-a amâ­nat misiunea de evaluare a României, în lipsa unui Guvern, însă a adăugat că şi în aceste condiţii, ţara noastră va primi, săptămâna viitoare, o tranşă de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondială.

Traian Băsescu a precizat: "Misiunea de evaluare va avea loc după ce România va avea un Guvern aprobat în Parlament. De aceea imperativul trecerii rapide prin Parlament a unui Guvern care să poată fi partener de negocieri cu FMI şi UE este esenţial".

În joc, tranşe de la FMI şi UE de 2,5 miliarde de euro

Preşedintele a subliniat că efectele unei întârzieri sunt extrem de serioase pentru ţara noastră, întrucât mai sunt de încasat, până la finalul acestui an, două tranşe, una de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde, din care jumătate trebuie să finanţeze deficitul bugetului de stat şi o altă tranşă de la UE de 1 miliard de euro, destinată tot finanţării deficitului bugetului de stat.

Traian Băsescu a făcut un apel la partidele politice ca, în aceste condiţii, să fie de acord cu nominalizarea lui Lucian Croitoru şi cu soluţia guvernamentală propusă de acesta, subliniind că termenul constituţional de zece zile în care premierul trebuie să vină în Parlament cu un program de guvernare este extrem de lung în raport cu amânarea evaluării pe care UE şi FMI trebuie să o facă pentru a elibera tranşele din noiembrie şi decembrie în valoare totată de peste 2,5 miliarde de euro.

Traian Băsescu a mai precizat că a lucrat cu Lucian Croitoru, în timpul guvernului Isărescu, iar impresia pe care acesta i-a lăsat-o a fost una de "profund profesionalism".

Croitoru: "Este foarte important să ne respectăm angajamentele asumate"

Premierul desemnat Luci­an Croitoru a anunţat, ieri, la Palatul Cotroceni, că priorităţile sale pe termen scurt şi mediu ţin, în primul rând, de respectarea angajamentelor financiare cu FMI şi UE şi de adoptarea Legii pensiilor şi a Legii res­ponsabilităţii fiscale.

Lucian Croitoru a explicat: "Pe termen scurt, este evident că o prioritate o reprezintă efectuarea de alegeri democratice, aşa cum s-a întâmplat până acum în ultimii 20 de ani. Dar cel puţin la fel de importantă este continuarea angajamentelor noastre financiare şi economice cu UE, cu FMI, cu Banca Mondială şi cu alte instituţii financiare".

Premierul desemnat a apreciat că obiectivele stabilite sunt în concordanţă cu criza financiară şi cu acordurile încheiate de ţara noastră pentru combaterea acesteia.

"Este foarte important să îndeplinim condiţionalităţile pe care autorităţile româ­ne s-au angajat să le respecte", a subliniat Lucian Croitoru, referindu-se la următoarele tranşe de 2,5 miliarde de euro pe care ţara noastră ar urma să le primească în lunile următoare de la UE şi FMI.

Primul ministru desemnat a arătat că aceste condiţionalităţi se referă la o perioa­dă mai lungă de timp, însă unele au scadenţă în decembrie, cu ar fi legea privitoare la salariile bugetarilor sau cea referitoare la agenţiile guvernamentale.

"Este de asemenea foarte important ca până la sfârşitul lunii noiembrie să avem adoptată legea pensiilor şi, nu în ultimul rând, să aveam adoptată legea responsabilităţii fiscale, care este o lege care arată viziunea Guvernului despre finanţele publice pe un termen mediu de 3-5 ani", a declarat Croitoru.

Obiectivul pe termen lung al premierului desemnat este aproprierea de nivelul de trai care se înregistrează în UE.

Lucian Croitoru a explicat: "Aceasta este o provocare de acum încolo pentru România şi, implicit, pentru orice guvern care va guverna în România. Convergenţa reală pe termen mediu cu UE, care se va reflecta în creşterea nivelului de trai al populaţiei, nu va fi posibilă fără reforme structurale şi macrostabilitate".

Premierul desemnat a mai apreciat că atingerea obiectivului de a adera la zona euro în 2014 depinde de menţinera anumitor parametri nominali în limitele cerute de UE.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb