Băsescu: La Bruxelles am discutat şi despre ocuparea de către România a funcţiei de comisar european

A.G.R.
Politică / 30 octombrie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat, azi, la finele lucrărilor Consiliului European Informal, că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, a fost abordată şi chestiunea ocupării de către România a unui post de comisar european, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

"Sunt lucruri care nu se pot spune la stadiul acesta", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu nu a dorit să ofere informaţii nici în ce priveşte poziţia României referitor la ocuparea funcţiei de preşedinte al Consiliului European.

"Există o întreagă strategie în susţinerea cuiva", a declarat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, în legătură cu informaţiile potrivit cărora Adrian Severin ar putea candida pentru funcţia de înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe, Traian Băsescu a spus doar atât: "O intenţie".

Referindu-se la discuţiile din cadrul Consiliului European, în ce priveşte Tratatul de la Lisabona, şeful statului român a remarcat că principalul obiectiv a fost soluţionarea exigenţelor preşedintelui ceh Vaclav Klaus.

"S-au găsit formule de compromis care să dea satisfacţie Cehiei, în aşa fel încât, până la sfârşitul anului, Tratatul de la Lisabona să fie în vigoare", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că, în acest fel, Comisia Europeană ar urma să fie constituită în acord cu Tratatul de la Lisabona, astfel încât fiecărei ţări să-i corespundă un post de comisar european. O menţinere a Tratatului de la Nisa ar presupune o reducere a posturilor de comisar european, a arătat el.

Traian Băsescu a menţionat că, în timpul Consiliului, au fost tratate şi probleme legate de Afganistan şi Pakistan, constatându-se o înrăutăţire a securităţii din aceste ţări, mai ales în Pakistan, stat a cărui stabilitate este decisivă pentru a se putea obţine o victorie a trupelor NATO în lupta împotriva talibanilor din Afganistan.

EurActiv.com, citând surse de la Bruxelles şi Bucureşti,a informat, joi, că europarlamentarul Adrian Severin îşi pregăteşte candidatura pentru postul de comisar pentru afaceri externe al Uniunii Europene care va fi creat prin Tratatul de la Lisabona, odată ce acesta va intra în vigoare.

Tratatul de la Lisabona, care mai trebuie ratificat de Cehia, creează două noi poziţii puternice, pe lângă cea de preşedinte al Comisiei Europene: un preşedinte permanent al Consiliului UE şi un şef al politicii externe, care va fi comisar pentru afaceri externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb