Preşedintele Băsescu i-a spus ambasadorului american la Bucureşti, la câteva zile după ce a fost ales, în 2004, că PSD îi arătase deja dosare compromiţătoare despre Dan Voiculescu, insinuând că informaţiile ar putea fi dezvăluite pentru a dăuna astfel viitoarei coaliţii cu partidul acestuia, PUR.
"Într-o conversaţie privată cu ambasadorul (n.red. ambasadorul SUA), la 15 decembrie (2004, n.r.), preşedintele Băsescu (...) a prezentat o abordare a guvernării menită să materializeze idealurile Revoluţiei din 1989, confiscată, apoi, în opinia sa, de oameni din eşaloanele doi şi trei ale vechiului regim", notează diplomaţii americani, adăugănd că Băsescu făcuse calculele şi era conştient că poate nominaliza un guvern majoritar fără a coabita cu PSD-ul.
Preşedintele este citat într-o telegramă redactată de diplomaţii americani de la Bucureşti şi transmisă Departamentului de Stat de la Washington, obţinută de Wikileaks.
"La modul simplu, adăugând UDMR, PUR şi cele 18 locuri rezervate special minoritaţilor etnice la locurile câştigate de PNL-PD rezultă o majoritate parlamentară. În mod natural, PSD a ajuns la aceeaşi concluzie şi a făcut deja un efort serios de sabotare", au scris diplomaţii americani în nota redactată în urma discuţiei dintre Băsescu şi ambasadorul SUA la Bucureşti din 15 decembrie 2004.
Potrivit autorilor documentului, "Băsescu i-a spus ambasadorului că PSD îi arătase deja dosare care aruncau cu noroi în liderul PUR, Voiculescu, insinuând că astfel de informaţii ar putea fi aduse la lumină pentru a dăuna astfel viitoarei coaliţii".
Nota diplomatică spune că ambasadorul a fost de părere că "deplina transparenţă ar fi cea mai bună metodă de a face faţă acestei ameninţări cu şantajul, dar Băsescu era încrezător că îşi va putea construi Guvernul prin deţinerea unui atu - ameninţarea cu noi alegeri în care el credea că va obţine o majoritate clară a mandatelor parlamentare".
"După cum a spus el (Băsescu, n.red.): < până la urmă, dacă explic populaţiei situaţia, voi deveni mai popular >", notează diplomaţii americani de la Bucureşti.
"Băsescu a reiterat câteva dintre temele pe care pusese accent şi în discursul de acceptare şi în apariţia sa în stil de campanie din noaptea precedentă, în Piaţa Victoriei în faţa Palatului Parlamentului", au mai scris diplomaţii americani, făcând o confuzie.
Nota spune că Băsescu a subliniat "nevoia de a lupta împotriva corupţiei, atât la vârful clasei politice cât şi al instituţiilor guvernamentale care au ajuns să servească mai degrabă partidul la putere şi să favorizezse anumiţi indivizi, nu poporul".
"De aceea, a conchis el, nu va putea coabita tocmai cu acele forţe politice şi cu acei indivizi. El a spus că vreo câţiva ani în opoziţie ar fi buni şi pentru PSD şi pentru Năstase, oferindu-le ocazia de a-şi regândi politicile şi de a(-şi, n.r.) face curat (în partid, n.r.). El a adăugat că PSD s-ar putea să fie, totuşi, < o cauză pierdută >", se mai arată în nota diplomaţilor americani.
Nota, scrisă după victoria lui Băsescu în cel de-al doilea tur de scrutin în decembrie 2004, este semnată "Crouch" - cel mai probabil ambasadorul de la acea vreme, J.D. Crouch.
Documentul, care are menţiunea Clasificat", face şi o relatare amplă a negocierilor care se desfăşuraseră la Bucureşti pentru crearea unui nou Guvern. Astfel, nota menţionează că PSD făcea presiuni mari în decembrie 2004 pentru a menţine intactă alianţa pe care o planificase cu PUR (Partidul Umanist Român) şi cu UDMR.
"Înţelegerea, care fusese realizată de cele trei partide în cele două săptămâni dintre cele două runde de alegeri prezidenţiale, pornise de la ideea că Năstase va câştiga. Mai mult, Năstase a folosit faptul că a asigurat o aparentă coaliţie parlamentară de guvernare ca metodă de creştere a poziţiei sale în timpul campaniei, logica fiind aceea că un Parlament condus de PSD ar funcţiona cel mai bine cu un preşedinte PSD", se arată în nota diplomatică.
Documentul precizează că înainte de victoria lui Traian Băsescu din 2004, "contacte" din PUR şi din UDMR declaraseră că partidele erau foarte încântate de ceea ce primiseră la negocierile cu PSD. Astfel, menţionează nota diplomatică, UDMR urma să primească un post de vicepremier şi trei portofolii ministeriale: Sănătate, Transport şi Educaţie, iar PUR primise, de asemenea, promisiunea unui vicepremier, un minister economic "cheie" şi un minister nou-înfiinţat, pentru IMM-uri.
Dar, se mai arată în nota diplomatică americană, "fundaţia castelului de cărţi de joc construit de PSD a fost sever cutremurată de impactul seismic al victoriei clare a lui Băsescu".