Băsescu respinge numirea lui Niţu şi Irimie în funcţia de procuror general şi de şef al DNA

Politică / 19 ianuarie 2013

Băsescu respinge numirea lui Niţu şi Irimie în funcţia de procuror general şi de şef al DNA

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţia de procuror general şi, respectiv, cea de şef al DNA. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Băsescu a decis, vineri, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

"Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie", se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu "atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie".

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ministrul Justiţiei declarase, la finele anului trecut, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, la începutul lunii ianuarie, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte. Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie, pentru cea de procuror-şef al DNA. Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru funcţia de şef la DNA că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului.

CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea "abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.

În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia. CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte "cu desăvârşire" orice perspectivă asupra "modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie".

În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care "să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror".

Ivan: Băsescu nu vrea ca în viitorul apropiat să fie numit nimeni la ÎCCJ şi DNA

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, citat de Mediafax, că preşedintele Traian Băsescu nu vrea ca în viitorul apropiat să fie numit nimeni la ÎCCJ şi DNA, întrucât condiţionează numirea şefilor celor două instituţii de revizuirea legii, care nu se poate face pe fugă. Ivan a spus: "Traian Băsescu nu vrea în viitorul apropiat să numim în cele două funcţii pe absolut nimeni, din moment ce ne cere să revizuim o lege dată de Monica Macovei şi pe care noi am criticat-o că este proastă, este legea în vigoare. Traian Băsescu ştie foarte bine că durează foarte mult schimbarea unei legi, nu se poate face pe fugă, trebuie dezbătută public, trebuie gândit foarte bine, prin urmare este mulţumit cu persoanele actuale în funcţii, cu interimatul lor şi nu vrea să numească pe absolut nimeni". El a arătat că decizia şefului statului de a respinge propunerile era de aşteptat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. A da vina pe Basescu, pentru respingerea celor doua candidaturi, este o absoluta ticalosie!

    Dupa ce cei doi pretendenti si-au demonstrat "calitatile" in fata CSM-ului si in fata tuturor privitorilor la dezbaterea televizata, a-i numi in functie era un act de mare iresponsabilitate din partea lui Basescu.

    Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, are, acum, mingea in terenul ei. De ea va depinde, in totalitate, cine vor fi viitorii sefi ai DNA si ai Ministerului public.  

    1. esti ORB ,INCORCT.....ETC. Oricine si-ar fi depus candidatura " nu era acceptat " de CSM .N-AI VAZUT ? A FOST PREA TRANSPARENT .BASE MAI ARE DE JUCAT ,DAR NU MAI POATE DA GOLURI .E TERMINAT .GATA ,LA PREDEAL CU EL PTR.TOTDEAUNA .

      Pentru a avea 2 persoane la aceste institutii trebuie sa asteptam cel putin cat timp a stat Basescu la butoane. Orcum USLul nu va propune decat 2 romani, care nu stim cat de influentabili pot fi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb