Băsescu: "Riscăm să intrăm într-un derapaj dacă nu adoptăm legislaţia convenită cu FMI"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2010

Băsescu: "Riscăm să intrăm într-un derapaj dacă nu adoptăm legislaţia convenită cu FMI"

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, ieri, că ţara noastră riscă să intre într-un derapaj în situaţia în care legile care reprezintă condiţionalităţi în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu vor fi adoptate până la finele anului.

"Suntem sub riscul de a rata, de a împinge ţara într-un derapaj, în cazul în care nu reuşim să trecem legile care constituie condiţionalităţi pentru tranşa care urmează să o încasăm în ianuarie", a avertizat preşedintele Traian Băsescu, citat de Mediafax, ieri, la începutul unei şedinţe de consultări cu partidele din arcul guvernamental.

Actele normative pe care Guvernul s-a angajat în relaţia cu FMI să le adopte până la finele anului sunt Legea bugetului pe 2011, Legea salarizării unitare şi Legea pensiilor, în joc fiind obţinerea unei tranşe în valoare de 900 de milioane de euro.

Preşedintele a adăugat că board-ul FMI se reuneşte pe 7 ianuarie 2011 şi că neîndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate în relaţia cu Fondul va crea ţării noastre o problemă de credibilitate.

"Am semnale indiscutabile că nimeni nu va tolera o intrare în zona gri a capacităţii României de a-şi respecta angajamentele şi de a merge pe drumul consolidării fiscale pe care a pornit", a avertizat şeful statului.

Una dintre temele de discuţie dintre preşedinte şi liderii partidelor din arcul guvernamental a fost cea a capacităţii majorităţii parlamentare de a susţine iniţiativele Guvernului.

"Cred că suntem toţi interesaţi să analizăm capacitatea majorităţii parlamentare de a îndeplini acest program legislativ", le-a spus preşedintele liderilor de partid.

Declaraţia lui Traian Băsescu privind capacitatea majorităţii parlamentare de a îndeplini programul legislativ vine în contextul în care, recent, şeful statului a criticat lipsa de coeziune a majorităţii parlamentare şi faptul că aceasta nu susţine unitar iniţiativele Guvernului.

Boc dă asigurări: "Vom reuşi, dar fără boicotul opoziţiei"

"În privinţa calendarului legislativ, am avut, luni dimineaţă, şedinţa coaliţiei şi cred că suntem în linie dreaptă, astfel încât, dacă nu vor apărea obstacole majore din partea opoziţiei, de boicotare sau de întârziere a activităţii parlamentare, până la sfârşitul anului putem avea adoptate atât legile salarizării, cât şi legea bugetului şi legea educaţiei naţionale", i-a spus premierul Emil Boc preşedintelui Traian Băsescu.

Primul ministru i-a mai transmis preşedintelui că, astăzi, va fi stabilit calendarul continuării procedurii de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei Naţionale şi că, până la sfârşitul anului, vor putea fi adoptate şi legile salarizării şi bugetului de stat.

Stadiul legilor

Privind Legea pensiilor, premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa că, până la finele anului, Curtea Constituţională se va pronunţa asupra contestaţiei PNL. Magistraţii ar urma să dea un răspuns în acest sens pe 15 decembrie.

În ceea ce priveşte proiectul bugetului pe 2011, Birourile permanente ale Camerei şi Senatului au decis ca acesta să fie dezbătut vineri, sâmbătă şi duminică în comisiile parlamentare de buget, iar începând de săptămâna viitoare în plenul Parlamentului.

"Adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2011 reprezintă prioritatea zero pentru Guvern, iar PDL susţine finalizarea acestuia în Parlament până în 22 decembrie", a declarat, ieri, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu.

De asemenea, în privinţa Legii unice a salarizării, liderii opoziţiei au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură în situaţia în care Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra proiectului de lege.

Executivul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în Parlament, pe 14 decembrie.

Social-democraţii ar dori ca moţiunea să fie dezbătută după 31 decembrie, dar parlamentarii au decis ieri ca, în eventualitatea în care va fi depusă, moţiunea să fie dezbătută în plenul Parlamentului luni, 20 decembrie, la ora 10.00, iar dezbaterea bugetului să înceapă în plen la ora 17.00.

PSD, la consultări la Cotroceni

O delegaţie a PSD formată din preşedintele partidului, Victor Ponta, secretarul general, Liviu Dragnea, şi vicepreşedintele Constantin Niţă au participat, ieri seară, la consultările cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, deşi social-democraţii anunţaseră că nu vor onora invitaţia preşedintelui. PSD-iştii au criticat "lipsa de transparenţă şi credibilitate" a proiectului bugetului pe 2011 şi au acuzat că ţara este deja într-un derapaj "din cauza măsurilor luate de Boc la solicitarea lui Băsescu". PNL şi PC au declinat invitaţia.

Băsescu: "Se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în privinţa MCV"

Preşedintele Traian Băsescu a mai anunţat, ieri, la începutul întâlnirii cu partidele din coaliţia de guvernare, că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial" în ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) cu Comisia Europeană în domeniul Justiţiei, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv asupra aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. "Din păcate, în zona Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastră în spaţiul Schengen", a spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că principala problemă a CSM este dată de faptul că unii judecători sunt la al doilea mandat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S-o spuna gastii sale de yesmeni, nu noua! Ce legatura are FMI cu legislatia ceruta de prostia reformatoare a actualei puteri o stiu doar guvernantii actuali. FMI este interesat sa-si ia banii inapoi la termen. Atat! Balmajelile post sedative ale chiriasului cotrocenist nu mai conving pe nimeni. Daca ar avea loc alegeri anticipate si prezidentiale dl T.B. ar pierde la scor! n orice caz ,anul 2011 va incepe cu niste dureri de cap infernale si foarte greu de suportat pentru actualul presedinte al tarii noastre.Este vorba de niste contacte discrete ale unor lideri ai opozitiei care vizeaza factori de decizie globali ,recte SUA,greu de neglijat.Scopul acestor contacte este declansarea de alegeri anticipate legislative si prezidentiale. Incep sa se incinga ostilitatile opozitie -putere in cursul lunii ianuarie 2011 in mod sigur. Vizita dlui V.Ponta la Cotroceni are un scop simplu: adormirea adversarului comun al opozitiei: dl Traian Basescu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb