Băsescu: "Să nu credem niciodată în promisiunile Rusiei, care nu se va opri aici"

Ziarul BURSA #Politică / 20 martie 2014

Preşedintele Traian Băsescu spune că abordarea pe care o va avea astăzi la Bruxelles, la Consiliul European, va fi: "Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile şi angajamentele Federaţiei Ruse", el apreciind că Rusia "nu se va opri aici".

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România aşteaptă de la Consiliul European de la Bruxelles "nu numai stabilirea nivelului de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii", dar în mod categoric va aduce în dezbaterea Consiliului European şi situaţia Republicii Moldova, plecând de la realitatea că "Uniunea Europeană nu mai trebuie să fie surprinsă".

"Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenţie, pentru că expertiza despre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Atlanticului, ci pe malul Mării Negre", a spus şeful statului.

"Abordarea mea va fi, către colegii europeni: < Hai să nu credem niciodată, sută la sută, în promisiunile şi angajamentele Federaţiei Ruse >, plecând de la premisa pe care noi o avem în analiză, şi am spus-o şi preşedintelui Timofti, că Federaţia Rusă nu se va opri aici", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.

El a mai spus că momentul nu poate fi prezis, dar că situaţia din Crimeea este "doar un episod, după episodul georgian".

Traian Băsescu a mai afirmat că ideea refacerii spaţiului Uniunii Sovietice este o idee pe care România o consideră "o realitate politică a modului în care se gândeşte regiunea, la Moscova".

"Nu o spun pentru a jigni Federaţia Rusă, dar nici nu am dreptul să nu o spun, dacă o gândesc şi o analizăm, că există şi această polisiblitate", a spus Băsescu, adăugând că va pune în discuţie la Consiliul European, la dineu, acolo unde se discută foarte liber, "dacă suntem pregătiţi pentru următorul pas".

"Nu cred că nu va exista şi un pas următor, dar nu ştim când", a subliniat Traian Băsescu.

Despre problemele de securitate ale Republicii Moldova, Traian Băsescu a spus că a analizat aceste aspecte în discuţia cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

"Personal, i-am transmis domnului Timofti informaţiile şi analizele noastre, care nu pot fi făcute publice", a afirmat preşedintele României.

Băsescu a precizat că România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova, plecând de la realitatea din Transnistria şi motivaţii care pot apărea în susţinerea separatiştilor din Transnistria, dar şi de la referendumul care a avut loc în luna februarie, în Găgăuzia, de la atmosfera de la Bălţi sau de la atmosfera şi dezbaterea din regiunea Taraclia.

"Sunt puncte de instabilitate care pot fi utilizate împotriva stabilităţii Republicii Moldova", a arătat Traian Băsescu, adăugând că preşedintele şi guvernul Republicii Moldova vor găsi soluţii să gestioneze cu calm toate aceste lucruri, în aşa fel încât Republica Moldova să îşi poată urma drumul către Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Hotelul "Traian" din Iaşi, cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

El a spus că întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova vine într-un moment "nu foarte fericit al regiunii", în care Federaţia Rusă, în "stilul istoric care a consacrat-o", a anexat un teritoriu al unui stat suveran şi independent - Ucraina.

Traian Băsescu a afirmat că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care sa prevină "evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupra Republicii Moldova".

"Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE", a afirmat Traian Băsescu.

El a spus că, în calitatea sa de reprezentant al unui stat care se află în Uniunea Europeană, înţelege foarte bine neajunsul faptului că Republica Moldova a fost invitată să semneze acordul de asociere şi acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp în care ar putea deveni membră a Uniunii Europene.

"I-am promis domnului preşedinte Timofti că voi susţine ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să primească un astfel de orizont, o perspectivă europeană garantată", a spus preşedintele Traian Băsescu.

El a afirmat că aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, faptul că i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE, în raport cu oferta făcută de Moscova, care invită imediat la intrare în Uniunea Euroasiatică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb