Băsescu se gândeşte la un nou referendum pentru ridicarea imunităţii

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 27 noiembrie 2009

Băsescu se gândeşte la un nou referendum pentru ridicarea imunităţii

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, ieri, regretul că nu a introdus, printre întrebările de la referendumul de pe 22 noiembrie (n.r. care a prevăzut reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 şi trecerea la sistem legislativ unicameral) şi una referitoare la eliminarea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi şefului statului.

La începutul şedinţei Colegiului Director al PD-L de ieri, potrivit Agerpres, Traian Băsescu a declarat: "Vă mărturisesc că am un regret formidabil că nu am introdus şi a treia întrebare, cu eliminarea imunităţilor pentru miniştri, parlamentari şi preşedinte. Dar poate obţinem la negocierile pentru revizuirea Constituţiei. Dacă voi constata că majoritatea politicienilor nu vor să mergem pe eliminarea imunităţilor, voi mai organiza un referendum. Să spună românii dacă vor ca po-liticienii să aibă imunitate. Şi eu cred că românii nu mai vor treaba asta".

Anunţul făcut de către preşedintele Traian Băsescu a stârnit un val de critici din partea parlamentarilor Alianţei PSD+PC şi ai PNL.

Sergiu Andon, PC: Anunţul preşedintelui, în scop exclusiv electoral

Vicepreşedintele PC, deputatul Sergiu Andon, consideră că preşedintele Traian Băsescu momeşte, în mod populist, cetăţenii şi că acest anunţ este făcut în scop exclusiv electoral.

Sergiu Andon a declarat: "Domnul Traian Băsescu nu face acum decât să-şi recunoască greşeala de a fi supus aşa-zisului referendum doar două aspecte, nici măcar cele mai semnificative. Sigur că trebuie discutată şi imunitatea, dar, înainte de a pune o întrebare frustă poporului, trebuie ca echipa de redactare a noului text, pentru toate articolele legii fundamentale, să ajungă la propuneri înţelepte care să îmbine experienţa democraţiilor avansate din întreaga lume, cu specificul climatului nostru moral şi politic şi cu cerinţele actualităţii".

Viceliderul conservator consideră că "nu trebuie să se repete greşeala de a mai deranja populaţia cu o ciozvârtă de referendum - momeală populistă -, ci trebuie şi vom impune aceasta viitorului preşedinte".

Victor Ponta, PSD: Băsescu inventează subiecte false de campanie

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a Alianţei PSD+PC, Victor Ponta, consideră că preşedintele Traian Băsescu, prin afirmaţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi şefului statului, ori dovedeşte, încă o dată, că "nu cunoaşte Constituţia", ori că "îi minte încă o dată pe români cu neruşinare".

Victor Ponta a susţinut că, de la modificarea Constituţiei în 2003, singura imunitate pentru parlamentari este cea referitoare la opiniile politice.

Social-democratul a explicat: "Pentru orice altă faptă de drept comun parlamentarii sunt trimişi în justiţie şi anchetaţi ca toţi ceilalţi oameni, iar domnul Traian Băsescu se laudă cu realizările DNA, care a cercetat şi trimis în judecată zece parlamentari. Deci, este clar că ştie că nu există imunitate şi îi minte din nou pe oameni, mizând pe ignoranţa acestora".

Victor Ponta a apreciat că "este clar că Traian Băsescu nu are niciun subiect de campanie şi preferă să inventeze subiecte false, sperând că astfel îi va mai păcăli încă o dată pe români".

Mihai Voicu, PNL: Singurul om din ţară care are imunitate este preşedintele

Liberalul Mihai Voicu, membru în Biroul Politic Central al PNL, consideră că unele dintre întrebările privind imunitatea, pe care pre-şedintele Traian Băsescu a declarat că regretă că nu le-a adresat la referendum, au deja un răspuns, în sensul că parlamentarii şi miniştrii se supun deja rigorilor legii.

Mihai Voicu a explicat: "E foarte ciudat, pentru că singurul om din ţară care are imunitate este pre-şedintele. În ceea ce îi priveşte pe parlamentari, după cum se ştie, şi Băsescu se face că nu ştie, aceştia mai au un singur fel de imunitate care sper să nu se elimine niciodată pentru că ar însemna sfârşitul democraţiei. Parlamentarii au imunitate numai pentru libertatea de a vorbi în exerciţiul funcţiunii, deci numai pentru părerile exprimate au imunitate şi asta sper să nu se elimine. Nici miniştrii nu au imunitate, ei pot fi supuşi rigorilor".

Liberalul a mai apreciat că "Traian Băsescu nu mai are când să organizeze un referendum, indiferent care ar fi acesta".

Marton Arpad, UDMR: Băsescu vrea să pedepsească orice parlamentar care face o declaraţie potrivnică puterii

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, consideră că preşedintele nu poate ridica imunitatea parlamentarilor, întrucât aceasta este prevăzută în Constituţie.

Marton Arpad a explicat: "Cred că preşedintele ştie că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, deputaţii şi senatorii au imunitate numai pentru declaraţiile politice şi voturile date în Parlament. A dori să elimini şi acest lucru este o dorinţă clară a dictatorului care, având în mână şi Justiţia, poate să pedepsească orice parlamentar care face o declaraţie potrivnică puterii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb