Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la radio Româ-nia Actualităţi, că miniştrii care nu s-au ocupat sau "nu au ţinut în mână" programele de investiţii "au o mare responsabilitate" şi este de văzut "dacă mai pot rămâne în guvern sau nu", anunţă Mediafax.
Întrebat dacă îşi menţine declaraţia dată la ultima participare la o şedinţă de guvern, conform căreia miniştrii vor fi evaluaţi până la 30 iunie, Traian Băsescu a spus: "Categoric da".
"Până după 30 iunie, după ce vede execuţia pe primele şase luni, pentru că, după mine, este un criteriu extrem de important utilizarea banilor pentru investiţii, pentru că astea creează locuri de muncă. Iar miniştrii care nu s-au ocupat sau nu au ţinut în mână programele de investiţii, nu au presat pe compartimentele care trebuia să stimuleze derularea investiţiilor cred că au o mare responsabilitate şi trebuie să vedem dacă mai pot rămâne în guvern sau nu", a menţionat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor, la şedinţa de Guvern din 8 iunie, la care a participat, să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după 30 iunie, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.
• Preşedintele vrea să existe posibilitatea confiscării "averii extinse"
Traian Băsescu a pledat pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.
"Eu nu cred că putem să trecem peste obligaţia noastră de a nu mai proteja averile ilicite, cu atât mai mult cu cât însăşi Constituţia actuală obligă ca actele normative ale Uniunii Europene să prevaleze asupra actelor normative interne. Ori, din punctul de vedere al confiscării averilor ilicite, există o decizie din 2005 a Consiliului care trebuia implementată până în 2007. (...) Aceas-tă decizie a UE, a Consiliului JAI, vizează atât confiscarea averilor ilicite deţinute, cât şi confiscarea extinsă, adică ceea ce se întâmplă la noi, când un cetăţean începe să fie anchetat de Parchet cu privire la veniturile şi averea sa, multe mută pe copii, pe rude, pe prieteni averea, dar nu mai ai ce-i confisca, chiar dacă organele statului au constatat venituri ilicite. Decizia Consiliului din 2005 permite confiscarea bunurilor înstrăinate în scopul păcălirii autorităţilor statului. Acest lucru nu se poate întâmpla fără o hotărâre judecătorească. Adică, instituţiile fis-cale pot pune un sechestru asigurător, chiar un sechestru extins în timpul urmăririi penale pentru a securiza bunurile", a explicat Traian Băsescu.
El a subliniat însă că nu se poate confisca averea fără o hotărâre judecătorească.
• "Las Parlamentului libertatea de a face reformulări în proiectul privind Constituţia"
Preşedintele a mai declarat că optează pentru varianta de a trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei în forma iniţială, lăsând Legislativului libertatea de a face reformulări în proiect.
Întrebat dacă decizia CC privind proiectul de revizuire a Constituţiei este obligatorie, preşedintele Băses-cu a răspuns: "Este obligatorie, chiar dacă discutăm despre un proiect de lege, şi nu de o lege care a trecut prin Parlament. Este legea de revizuire a Constituţiei. Proiectul este obligatoriu. Aici am două variante. Una ar fi ca în urma deciziei motivate a CC să revizuiesc textul proiectului şi să revin la Curtea Constituţională sau să transmit şi decizia CC şi proiectul şi avizul CL către Parlament, să-i las Parlamentului libertatea de a face revizuirea Constituţiei. Optez pentru această variantă, în care să las Parlamentului libertatea să aducă reformulări".
Şeful statului a anunţat că joi dimineaţă va trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei.
• "Ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis cu UDMR, sacrificând reorganizarea"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că liderii UDMR "au şi propuneri aberante, au şi propuneri care pot fi discutate", apreciind că ar fi un mare "rateu" dacă PDL nu ar accepta un compromis, ci ar sacrifica reorganizarea administrativă.
"Am văzut în urma declaraţiilor de ieri (marţi - n.r.) că au apărut nişte speculaţii groaznice legate de... < aaaa, preşedintele vrea să comaseze comune de unguri cu comune de români >. Este o prostie. Sunt un şef de stat care trebuie să repecte legislaţia internaţională. România a semnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, inclusiv acela de a nu le fărâmiţa comunităţile", a declarat Traian Băsescu.
El a fost întrebat dacă este negociabil numărul viitoarelor judeţe.
"Este a doua zi consecutivă când vorbesc de nevoia unui compromis. Sigur că trebuie să privim către soluţia unui compromis, pentru că şi o lege care să aerisească România de toată birocraţia şi corupţia judeţeană este o lege care trebuie să treacă prin Parlament, care are nevoie de jumătate plus unu din parlamentari. În alianţă există UDMR. Trebuie să vedem. Am avut dis-cuţii multe cu dânşii. Au şi propuneri aberante, au şi propuneri care pot fi dis-cutate. Eu nu sunt unul dintre politicienii care se sperie că pleacă ungurii din România cu judeţul Harghita sau Covasna în spate şi-l duc direct la Budapes-ta, nu am complexul acesta, şi nici nu-mi construiesc un postament politic din demagogie ieftină", a mai spus şeful statului.
El a adăugat că trebuie identificate formule pentru ca legea de reorganizare a României să treacă prin Parlament.
"Consider că ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis, sacrificând reorganizarea şi subţierea aparatului de stat. Noi trebuie să avem ca proiecţie diminuarea statului, pentru că statul e încurcă-lume", a mai apreciat Traian Băsescu.