Băsescu: "Unirea României cu Republica Moldova - un obiectiv al Mişcării Populare"

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2016

Unul dintre obiectivele de ţară ale Mişcării Populare (MP) este unirea României cu Republica Moldova, motiv pentru care aceasta din urmă a reprezentat o constantă a dezbaterilor din interiorul partidului, a afirmat, ieri, Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a mai spus că alianţa dintre platforma "Dreptate şi Adevăr" şi partidele domnilor Igor Dodon (preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova) şi Renato Usatîi (preşedintele "Partidul Nostru") este o mare greşeală. În opinia lui Traian Băsescu, partidele proeuropene sunt compromise şi se confruntă cu manifestaţii, astfel că este nevoie de structuri politice noi, care ar putea fi platforma "Dreptate şi Adevăr" sau platforma "Acţiune şi Solidaritate", a doamnei Maia Sandu, liderul viitorului partid "Acţiune si Solidaritate". Preşedintele MP consideră că cel mai bun lucru ar fi ca cele două platforme să intre într-un dialog cu guvernul Pavel Filip, din Moldova, pentru a stabili un program care să corespundă revendicărilor lor. Cele două viitoare partide cer o luptă anticorupţie eficientă, iar legislaţia românească ar putea reprezenta, în viziunea lui Băsescu, un model pentru vecinii de peste Prut, nu doar în domeniul luptei împotriva corupţiei, ci şi în legislaţia bancară.

Liderul MP a mai afirmat că România trebuie să ajute, imediat, Republica Moldova, pentru ca în februarie şi martie să poată fi plătite pensiile, dar şi că forţele politice responsabile, care vor să menţină Chişinăul pe o traiectorie proeuropeană, au obligaţia să intre în negociere cu guvernul. Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că preşedintele rus Vladimir Putin a convocat, vineri, un consiliu de securitate, pentru a discuta instabilitatea din Republica Moldova.

Olanda a împiedicat, constant, România să intre în spaţiul Schengen, potrivit fostului lider de la Cotroceni. Acesta şi-a exprimat convingerea că "mult mai puţini străini trec fraudulos frontiera României, decât a Olandei".

Odată intrată în spaţiul Schengen, România va uşura, în opinia liderului MP, traficul de mărfuri către Europa Centrală, prin portul Constanţa. În perspectivă, acesta reprezintă un concurent pentru portul Rotterdam.

Preşedintele MP a concluzionat că instituţiile UE s-au dovedit ineficiente în apărarea frontierelor, fiind nevoie de măsuri pentru consolidarea sistemului de protejare a graniţelor.

Ca să atingem obiectivele de înnoire a clasei politice este necesară revenirea la alegerea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în mod direct, în două tururi, consideră Traian Băsescu.

Domnia sa a precizat că sistemul actual de numire a preşedinţilor consiliilor conduce la instabilitatea funcţiei. În plus, alegerea directă a acestora elimină posibilitatea ca funcţia să facă obiectul unor târguri, a precizat fostul şef al statului. Preşedintele MP a mai spus că ministrul educaţiei Adrian Curaj "acoperă o turmă de impostori", referindu-se la problema doctoratelor plagiate. Pentru a salva credibilitatea guvernului, este necesar ca premierul Dacian Cioloş să îi elimine din cabinet pe miniştrii Adrian Curaj şi Petre Tobă, ministrul de interne, a mai afirmat Băsescu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb