Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vrea să îşi păstreze o poziţie de neutralitate în proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană.
"N-aş vrea să intervin acum, sunt un susţinător al relansării acestei industrii. Sunt convins că, dacă eu m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană. Voi încerca să informez corect, şi cu plusuri şi cu minusuri", a spus preşedintele Băsescu, duminică, într-o emisiune TV, citat de Mediafax.
Băsescu a spus că această poziţie a fost determinată de "ce se întâmplă în Bucureşti şi alte zone ale ţării": "Eu sunt absolut de acord că ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi în multe alte oraşe ale ţării m-a făcut să adopt o poziţie neutră faţă de proiect, să nu mai spun: îl susţin sau nu îl susţin, dar am obligaţia să dau informaţie corectă şi, în timp ce sunt de acord cu dreptul acestor oameni de a se manifesta, cum sunt de acord şi cu cei de la Roşia Montană, am un comentariu pentru ce fac cei de la Roşia Montană, aici este un protest curat, acolo este unul fabricat, chiar dacă pe fond au dreptate: oamenii aceia vor locuri de muncă", a spus el.
"Nu-mi place să ne facem că intrăm în galerii turistice şi să spunem că noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor", a mai spus preşedintele Băsescu.
"Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase - locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. Fiecare are doar un minim de adevăr, marele adevăr nu este acesta", a comentat şeful statului întrebat despre proteste din Bucureşti faţă de acest proiect.
Potrivit afirmaţiilor sale, "problema majoră este ţinută undeva între sloganul ne otrăvim cu cianură şi sloganul vrem locuri de muncă, ambele, pe fond, mult mai puţin importante decât sunt în realitate".
El a arătat că Proiectul Roşia Montană nu crează locuri de muncă încât "să se simtă consistent" în buget pe perioada de investiţii, acesta adăugând că, ulterior, în exploatare, rămân 600 până la 800 de lucrători.
Întrebat despre riscul pe care îl presupune această exploatare, Preşedintele a răspuns: "Riscul acesta există şi când te urci în avion. Este un risc să te urci în avion, este un risc să te urci în maşină. Este un risc.
Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz există exemplul de la Baia Mare, care a arătat ce înseamnă un risc ecologic.
"Dacă se va decide ca această exploatare să se facă, vor trebui să ia măsuri excepţionale din punct de vedere al rezistenţei barajelor, măsuri de mediu", a arătat Traian Băsescu.
Băsescu a mai spus că nu are informaţii despre vreun politician care să fi "primit bani" de la Roşia Montană.
El a mai sp us că decizia finală în privinţa proiectului trebuie luată de guvern, care a făcut o "greşeală" transferând responsabilitatea Parlamentului.
De asemenea, preşedintele a mai spus că nu exclude un referendum în această problemă.
Întrebat despre faptul că se ducea, în 2011, la Roşia Montană, şi că afirma că este un susţinător al proiectului şi le recomanda celor de la Roşia Montană să investească mai mult în transferul de informaţie, Băsescu a răspuns: "Nu în propagandă. Eu cred că ei greşesc fundamental. Au cheltuit o groază de bani ca să ne spună despre locuri de muncă şi cât de greu muncesc minerii în galerii, acum, în ultima vreme".
Întrebat despre existenţa unei schimbări în poziţia publică faţă de acest proiect, fiind un susţinător convins al proiectului de la Roşia Montană, nu al tipului de investiţie, el a răspuns: "Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului, dar obligaţia mea, în momentul în care s-a creat o falie în societate este să am o abordare neutră".